Спаси София иска да се намалят местата за служебен абонамент за паркиране

OFFNews 13 май 2021 в 11:26 1971 0

20% от местата във всяка подзона на платените зони за паркиране в София да могат да бъдат служебни абонаменти и безплатни места за институциите. 

Това предвижда доклад, внесен в Столичния общински съвет от независимия съветник от "Спаси София" Борис Бонев. На дадена улица между две пресечки този процент да не може да надвишава 40 на сто, настоява още той. 

В доклада се иска още общински и държавни институции имат право на до три безплатни паркоместа, а за всички останали да си плащат.

Така ще се освободят нови паркоместа за жувищи и приходящи граждани с автомобили в центъра на столицата, като между двете групи трябва да има баланс, смятат още от "Спаси София". 

Над 1200 места из целия град, намиращи се върху терени общинска собственост, се ползват незаконно от държавни и общински институции.  Броят на паркоместата, намиращи се на територията на зони за платено паркиране, са поне 1050, като около 670 от тях се намират в Синя зона, а около 380 в Зелена зона, пише още в доклада на Бонев. 

Текстът въвежда забрана за преотдаване на паркоместата на други лица. Това е от особена важност, тъй като наличието на ограничения може да доведе до черен пазар на паркоместа, при които други лица взимат места в режим “Служебен абонамент”, след което преотдават местата на завишени цени на други стопански субекти, надвишили допустимия лимит. Такава незаконна практика вече съществува около някои от най-централните хотели в града. Липсата на подобна забрана би обезсмислила някои от заложените ограничителни мерки, обяснява Борис Бонев в доклада си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови