Съветът на ректорите избира нов председател на 9 юни

Александра Маркарян 20 май 2022 в 16:30 1639 0

ППроф. Евгени Станимиров, проф. Анастас Герджиков,акад. Николай Денков и акад. Христо Белоев

Снимка БТА/ Данаил Войков

Съветът на ректорите във Варна на 13 май. На снимката: (от ляво надясно) - ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Евгени Станимиров, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, министърът на образованието и науката Николай Денков и ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев.

Съветът на ректорите ще избира нов председател на 9 юни в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха оттам за OFFNews.

Заседанието се насрочва, след като на 13 май досегашният му ръководител и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков не беше преизбран на поста. Той беше единственият кандидат, но получи 24 гласа "за" и 24 - "против" при необходими му 25 "за".

Номинации все още няма. Вероятно името или имената на кандидатите ще станат ясни през юни.

Проф. Герджиков е изпълняващ длъжността председател на Съвета, стана ясно от разговора ни с асистентката на Съвета.

Проф. Герджиков обаче не бе избран повторно и Уставът на СР не му дава подобно право. Това отваря въпроса кой ще председателства заседанието. По устав това прави председателят. Документът поверява свикването на Управителния съвет. В чл. 19, ал. 1 е записано, че когато председателят на Съвета не присъства, събранието се ръководи от човек, определен от Управителния съвет. Чл. 36, ал. 4 пък посочва, че при отсъствие на председателя функциите и задълженията му се поемат и осъществяват от заместник-председател на Управителния съвет. Според чл. 37, ал. 2 един от заместник-председателите на Управителния съвет изпълнява функциите на председател в случаите, когато последният е "възпрепятстван да ги упражни или изрично му е възложил това". Какво означава "възпрепятстван" в случая не се изяснява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!