Петото издание на конкурса ''Граждански будилник'' търси примерите на сдружаване и солидарност

Срокът за кандидатстване, с текст, илюстрация или снимка, е до 1 април 2022 г.

OFFNews 24 март 2022 в 15:29 1241 0

Примерите на солидарност и гражданското сдружаване са тема на петото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство "Граждански будилник" 2022.

Инициативата се организира от фондация „Български център за нестопанско право“, откъдето отправят предизвикателство към дейни фотографи, художници и текстописци да мислят и творят по темата „Сдружени: силата да сме заЕдно“.

Желаещите да се включат могат да го направят до 1 април 2022 г. като подадат свои авторски предложения на сайта на организатора – www.bcnl.org.

Конкурсните категории, в които ще се състезават авторите са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Три са и основните въпроси, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи по темата:

Какво означава единност и откъде идва силата да сме заЕДНО? Да потърсим примери сред гражданските организации или доброволческите групи, които днес усилено помагат на нуждаещите се от подкрепа.

Защо е важно да имаме правото да се сдружаваме в името на общи каузи? Как изглежда нарушаването на това наше право? И какво може да доведе след себе си?

Има ли смисъл в това да се обединяваме около общи идеи, цели, послания? Какъв е той?

Днес, повече от всякога, имаме нужда да боравим с инструменти, които имат силата да говорят с въздействащ и ясен глас, да променят нагласи, да повдигат важни за обществото въпроси и да водят до реална промяна. Изкуството е един от мегафоните, през които можем да го постигнем, посочват организаторите на конкурса, чиято мисия е да подкрепят хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни.

В тази мисия повярваха и членовете на журито, с чиято експертна оценка в края на юни 2022 г. ще бъдат отличени най-въздействащите фотографии, илюстрации и текстове.

В конкурса "Граждански будилник" участие могат да вземат български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите.

В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки.

В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси.

В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Най-добрите творби в отделните категории ще получат парични и символични предметни награди, а по-широка селекция от произведения ще бъде представена в рамките на изложба на открито пред Народен театър „Иван Вазов“.

Победителите ще бъдат отличени на Фестивала "Граждански будилник" vol.2 в края на юни в Регионалния център за съвременни изкуства - Топлоцентрала.

Повече информация и условия за кандидатстване са налични на сайта на организатора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!