Паркирането в зелени площи и строителството най-виновни за мръсния въздух в София

Градският прах и горенето на мокри дърва и гуми тровят най-много столичани

OFFNews 29 октомври 2020 в 05:23 2655 2

Паркирането в зелени площи, прахта по улиците и запрашаването от строителни дейности са имат най-голям принос за мръсния въздух в София. 

25 на сто от фините прахови частици се дължат на почва и прах, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, като се позовава на едногодишно изследване на Националния институт по метеорология и хидрология по поръчка на Столична община. 

23% е делът на горенето на биомаса и дърва, а 19% - на изгарянето на въглища. 16% е преносът на замърсители, които са от външни за София източници, а делът на транспорта е 9 на сто. В дните с превишения на нормите на ФПЧ се увеличава делът на замърсяването от горене на дърва. 

Използвали сме най-съвременната рецепторно-моделна система на Американската агенция за океаните и атмосферата за изследване на произхода и преноса на въздушните маси, свързани с концентрацията на фини прахови частици, каза проф. Христомир Брънзов – директор на НИМХ. Изследванията са направени в две лаборатории – в България и в Хърватска, направено е и междулабораторно сравнение с Финландския Метеорологичен Институт. 

За следващата година СО залага увеличение от 30% на средствата за миене на улици. 

За да намалим разнасянето на пръст от автомобили, които спират на зелени площи, разработихме специална програма за облагородяване на такива пространства. Заедно с кметовете на райони идентифицирахме 73 такива кални точки и отделяме бюджет от 1,2 млн. лв. Първите три района, които ще получат финансиране за оформяне на паркинги, затревяване, засаждане на дървета и ограждане, са „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“, уточнява столичният кмет. 

Продължават и проверките на строителни обекти и камионите, които превозват строителни материали и отпадъци. От началото на годината са направени над 1900 проверки и са съставени над 400 акта.  

От октомври са започнали и проверките за качеството на дървата за отопление, които се продават. Направени са 25 проверки на търговски обекти съвместно с регионалната инспекция по горите, целта е дървата да отговарят на стандарт за влажност, разработен по настояване на Фандъкова, за да се намали пушекът от тях. 

Фандъкова припомня, че от няколко години са обособили места, на които гражданите, могат да оставят старите си автомобилни гуми след тяхната смяна, както и контейнери за събиране на стари дрехи, за "да не попадат тези отпадъци в печките на недобросъвестни граждани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови