Националното външно оценяване след IV, VII и X клас остава

OFFNews 09 февруари 2021 в 11:08 2617 0

Външното оценяване след IV и X клас е задължително по закон, така че от гледна на това то няма да отпадне, oбяви в интервю за БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

Коментарът ѝ е по повод подписка от родители и призива на омбудсмана Диана Ковачева матурите след IV и X клас да отпаднат заради епидемичната обстановка и материала, преподаван по време на дистанционното обучение.

Министърът на образованието също заяви преди дни, че няма да има отпадане на външното оценяване.

„Националното външно оценяване важи за IV, VII и X клас според нормативната уредба – то е задължително за тези класове. Ако ученик не се яви, трябва да представи бележка за уважителни причини, защо се е наложило това – това важи и за външното оценяване за учениците от X клас. Всеки път го казвам, ще го повторя – националното външно оценяване не спира ученик от продължаване в по-горните класове – тоест, който не се е явил на външно ученик, продължава напред в училище според успеха, който има до този момент“, заяви още Евгения Костадинова.

Оценките от външното оценяване за 10 клас се отразяват в удостоверението за завършен първи гимназиален етап – те не балообразуват дипломата за средно образование – дипломата за средно образование отчита успеха от XI и XII клас.

„То е важно, защото дава информация за пропуските и напредъка на конкретния ученик, оценката му не е дадена от преподаващия му учител, а е уловила базовите му умения, придобити в целия етап – така че външното оценяване е важно и за ученика, и за родителя", поясни експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови