Омбудсманът отново поиска отмяна на изпитите след IV и X клас

OFFNews 09 февруари 2021 в 09:27 1148 0

Диана Ковачева

Изпитите след IV и X клас са излишни и опасни в пандемия. 18 хиляди родители са подписали петиция против това, коментира в сутрешния блок на bTV Диана Ковачева.

Според нея не е необходимо учениците да се събират на едно място в тази ситуация, а освен това учители и деца смятат, че не са достатъчно добре подготвени за изпитите. Повечето от материал за тези изпити е минал през онлайн обучение, каза още омбудсманът.

Преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев защити тезата, че матурите не бива да отпадат и са особено нужни сега, за да се прецени какъв е напредъкът на учениците след дистанционното обучение.

„Този изпит е в различен формат, какво следва след него, излишно напрежение за родители и деца. Така или иначе те ще имат класно на края на годината, защо да ги събираме и да рискуваме в пандемия“, заяви днес Ковачева.

Тя коментира и темата със запорите върху сметките на хора, които получават помощите си по програмата "Запази ме", и поясни, че лично премиерът се е заел с казуса.

Смятам, че ще се добави текст към закона, който да не позволява тези обезщетения да отиват за погасяване на задължения към съдебни изпълнители, заяви омбудсманът.

Според нея същото трябва да се направи и за лекарите на първа линия, които получават допълнителни 1000 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови