Молитва за мир и солидарност с Израел се проведе в Софийската синагога

OFFNews 19 май 2021 в 14:03 1910 0

Снимка Александра Маркарян

Посланикът на Израел Йорам Елрон по време на днешната молитва в синагогата

Молитва за мир и солидарност с Държавата Израел се проведе в Централната софийска синагога.

Като част от церемонията бе изпълнена и песента "Шир Ла Шалом" - "Песен за мира". Същата, чийто текст прочита на 4 ноември 1995 г. министър-председателят на Израел Ицхак Рабин на сцената на митинг в Тел Авив в подкрепа на мирните преговори.

Молитвата в Софийската синагога бе отправена в името на това звукът на ракетите, сирените и взривовете да отстъпи място на звука на детската игра и смях, да бъде излекувана омразата и да бъдат запети отново песни на надеждата.

На молитвата бе и посланикът на Израел у нас Н. Пр. Йорам Елрон. Той изрази благодарност за подкрепата и солидарността с народа на Израел.

"Нямам никакви съмнения, че ще победим, защото нашата армия е силна, нашият народ - устойчив, на наша страна е моралът срещу тази терористична организация. искаме западният свят да ни подкрепи в нашето право в тази битка", заяви дипломатът.

Той разказа, че синът му, студент в Израел, е сред цивилните, на които вече десет дни се налага да търсят убежище заради атаките. Когато има тревога, той има 35 секунди да се скрие. Не е спал десет нощи, аз също, защото чрез приложение получавам известие, когато има сигнал за бомбардировка и мога да му се обадя", добави посланик Елрон. По думите му конфликтът ще спре, когато се установи мир и Южен Израел стане безопасно място.

"Разликата между нас е, че ние с оръжията си защитаваме цивилните, а "Хамас" използва цивилни, за да защити тяхната армия", каза посланикът.

Председателят на "Шалом" д-р Александър Оскар запали свещ в памет на жертвите.

Молитвата за мир и солидарност с държавата Израел се организира от Централен Израилтянски духовен съвет, Организация на евреите в България "Шалом", Организация на приятелите на Израел в България "Негев".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови