Красива сграда на бивше посолство в София ще става детска градина

Отпускат 3 милиона лева за ремонт на 12 детски градини, ясли и 4 училища

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 12:30 3583 0

Нова детска градина ще има в столичния район Средец. 

Това съобщи кметът на района Трайчо Трайков във фейсбук. Сградата все още е собственост на държавата, но ще бъде предоставена на общината. 

С новия областен управител Иван Кючуков отидохме да видим сградата на ул. "Цар Иван Асен II" 91. Тя е била посолство и ресторант, но моят план е да я преустроим в детска градина, пише Трайков. Щеше да е скандално имотът да бъде приватизиран, каквато процедура тече в момента, обяснява районният кмет. 

Столичният общински съвет ще разгледа предложение на Стефан Марков – председател на финансовата комисия, и заместник кмета Дончо Барбалов за отпускане на 2 826 850 лв. от приватизация за ремонти на сгради, които се нуждаят от обновление.

Във връзка с подготовката на бюджета на Столична община, зам. кметът по строителството Ангел Джоргов е изискал от всички районни кметове да предоставят справка за проекти и обекти в кварталите за включване в инвестиционната програма. Постъпилите предложения възлизат на 131 млн лв., от които 92 млн. за детски заведения. Извършен е преглед на всички, за да се установят обектите с най-неотложните нужди и е изготвен поименен списък за финансиране. В него попадат 12 детски градини в районите „Красно село“ „Възраждане“, „Сердика“, „Подуяне“, „Изгрев“, „Младост“, „Витоша“, „Връбница“ „Панчарево“ и „Банкя“, детска ясла №1 и четири училища в районите „Слатина“, „Триадица“, „Искър“ и „Връбница“. Ремонтните дейности предвиждат вътрешно и външно обновяване, подмяна на сградни инсталации, поправка на покриви, мерки за енергийна ефективност и др. 

„Столична община има последователна политика за поетапно обновяване на образователната инфраструктура във всички райони на града. С тази цел Съветът за управление на приватизационни фонд разгледа внимателно всички постъпили предложения и реши да отпусне средства за обновяването на общинската собственост и най-вече за създаване на удобна и красива среда за нашите деца.“, коментира Стефан Марков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови