Избираме всички телефони с код от 29 януари

OFFNews 07 януари 2014 в 12:14 4579 3

"Виваком"

Всички стационарни телефонни номера ще се избират с код от 29 януари, припомнят от "Виваком". Това ще важи и за телефоните в рамките на един град или село, които досега се избираха без код.

От тази дата жителите на селата например ще трябва да въведат първо "0" плюс четирицифрения код за населеното място, а след това телефонния номер, за да се обадят в съседна къща. Тази опция съществуваше и досега, но не беше задължителна. Въпреки въвеждането на кода, разговорите ще продължат да се таксуват като градски, уточняват от телекома.

Промяната е по изискване на Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като "Виваком" (бившата БТК) вече не е монополист при фиксираните телефонни услуги.

От 1 април 2014 г. потребителите в цяла България ще могат да говорят от домашния си телефон на цената на градски разговор с всички останали фиксирани телефони в техния регион. Населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Това няма да доведе до промяна на телефонните номера на потребителите, а единствено ще добави новия код като задължителна част от номера им. Така абонатите ще говорят на цената на градски разговор с останалите фиксирани номера в техния регион и ще могат да запазят номера си при преместване в друго населено място в същия регион, припомнят от компанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!