Янка Рупкина: Аз съм силна жена, мога да се самозапаля пред Народното събрание

OFFNews Последна промяна на 07 март 2015 в 09:51 8141 26

Янка Рупкина

Снимка interviews-bg.eu

Янка Рупкина

Аз съм силна жена, мога да се самозапаля пред Народното събрание, защо да не се самозапаля? Но имам внучета, имам семейство. Аз не моля. За тази държава аз съм дала себе си.

Това заяви легендарната българска народна певица Янка Рупкина в интервю за Нова тв, излъчено днес.

Тя описва мизерията, в която е оставена да живее, с думите:

"Не живея много добре. Мога да си позволя картата за транспорт - 8 лева, един хляб, саламче.

Хората си мислят, че съм милиардерка и аз съм спечелила много пари, но те не са в моя джоб, а примерно в БНР, в концертна дирекция. Пеех без пари - държавно когато ходехме на банкети с големците, не получавахме пари или по 8-10 лева, може да сметнете колко са били тогава.

Първата ми заплата беше 60 лева - солистка, първа прима. Втората - 100, 160, стигнах до 200. С моя труд за 45, вече 50 години на сцена, нищо не се покрива, нямахме защита на авторските права".

За две години Рупкина е получила едва 300 лева от ПРОФОН за авторски права в България.

"Казаха, че имало някаква комисия, която щяла да преценява кой да получи пенсия сега. Какво да му кажа на господин Рашидов? Ако преценят, че заслушавам пенсия... Не знам и Левски дали е трябвало да умре за България и дали не е трябвало да горим за България", казва певицата.

"Не искам милост, пари съм спечелила, но не са в мен. Всяка вечер мога да ходя, да пея, така да си изкарам парите. Никой една стотинка не ми е дал, всичко с моето гърло съм си изкарала. Аз съм била 40 години солистка на БНР, в "Мистерия на българските гласове", завършва тя.

Янка Рупкина е родена е родена на 15 август 1938 г. През 1954 г. завършва техникум за медицински сестри в Бургас. Пее народни песни от малка и на 22 г. печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка.

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

За изключителното си вокално майсторство е удостоена с много награди:

1961 — първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад,
1967 — първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис,
1973 — награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава.
2007 — награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас.
В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. Именно с трио „Българка“ Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Преломен момент в живота на певицата е 21 декември 1971 г. На този ден група български музикални изпълнители, между които Янка Рупкина, Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура“, трябва да заминат за Алжир. Силен страничен вятър и повреда в самолета обаче предизвикват инцидента, при който Паша Христова загива. Рупкина остава жива, но е с изгаряния по ръцете.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ „Керанка“, посветен на майка ѝ, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар Янка Рупкина записва много сполучливи дуети с Калинка Вълчева, Йовчо Караиванов и Добрин Коев. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2015 в 17:41

Еййй добре че се върна министър Рашидов - иначе къде ли щяхте да ревете и кой щеше да ви чуе! СПОРЕД ПОВЕЧЕТО ОТ ВАС НИЩО НЕ ПРАВИ, А СТЕ ВСЕ НА ВРАТА МУ!

08.03 2015 в 21:44

Eva Ivanova - хубаво ги приказваш, притварям очи и те слушам... както се пееше в една песен. Обаче като си отворя очите, виждам нещо различно - ако искат достоен живот и почтенни старини, защо продължават да гласуват за комунистическите боклуци? Три пъти за 25 години ни докарват до национални катастрофи, окраднаха даже и залците на пра-пра внуците ни. И всеки път, когато се добутаме до не-комунистическо правителство, задължително изпълзяват и започват оплакванията. Миналата година да не би да не беше пенсионерка - защо не изрева тогава на Орешарски "въх, запалвам съ" ??? Моите уважения към таланта ѝ, ама и тя и Нешка Робева спадат към категорията - каквото си дробил, това ще сърбаш.

08.03 2015 в 13:55

Съжалявам, че до там е стигнала, но никой не ѝ е виновен.

Още с началото на демократичния вятър можеше да развие кариерата си професионално и да поеме нещата в собствените си ръце.

Погледнете другите творци от соца - Васко Найденов, Лили Иванова. Професионалисти от всякъде, работят яко, вадят пари, пълнят залите.

08.03 2015 в 10:29

СРАМ И ПОЗОР ЗА ЯНКА РУБКИНА, ДЕТО РЕВЕ И Е ВОДИЛА ДВОЙСТВЕН ЖИВОТ...,СЛУЖИЛА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ВИХРУШКА И ДО ДНЕС СЪЩО...РЕЗВЕЖДАЛА СЕ ТА ВС.ДА Й Е ТОЧНО , ДА ХОДИ В ЧУЖБИНА ПРИ ОТРОЧЕТО, А СЕГА ИСКА ДА СЕ ЗАПАЛИ ...АМИ ДА ГО НАПРАВИ ЩОМ ИСКА ....! ТОЛКОВА ВИСОКО ИНТИЛИГЕНТНИ ХОРА ПОЛУЧАВАТ КАТО НЕЙНАТА ПЕНСИЯ...! ТА НАКРАЯ БИХ ИСКАЛА ДА КАЖА,В ТОЗИ МОМЕНТ НИТО СЕГАШНИЯТ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ Й Е ВИНОВЕН НИТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ. ЩЕ Я ВИДИМ ...КОЛКО Е УМНА И НАГЛА.....!!!!!

08.03 2015 в 10:16

МНОЕТО СКРОМНО МНЕНИЕ, ЧЕ КАТО ИСКА ДА СЕ ЗАПАЛИ...,НЕ СМЕ НИЕ ВИНОВНИ...,НИТО СЕГАШНИЯТ МИН.ПРЕДСЕДАТЕЛ..., А ЧЕРВЕНИТЕ ВЕЛМОЖИ ДЕТО СА БИЛИ ВЕЧНО НА ВЛАСТ И ПОМЕТЕ ЦЕЛИЯТ БЪЛ.НАРОД И ДЪРЖАВАТА НИ....! А КОЛКО СЕ ОТНАСЯ ДО СПОМЕНАТАТА ПЕВИЦА Е БИЛА ВЪВ ВИСОТИТЕ ...,НЕ Е МИЗЕРСТВАЛА,А И НЕ ЗНАЕ ЛИ И АКО НЕ ЗНАЕ ДА СЕ ПОИНТЕРЕСУВА КАКВИ ИНТИЛИГЕНТНИ ХОРА С ПО ТРИ ВИСШИ ОБРАЗОВАНИЕ,НА ВИСОКИ ПОСТОВЕ И ЗВАНИЯ , РАБОТИЛИ СА С ГОРДО ВДИГНАТА ГЛАВА НО ОТХВЪРЛЯНИ ОТ ВЛАСТТА ПО ТОВА ВРЕМЕ ПОЛУЧАВАТ МИЗЕРНИ ПЕНСИИ..И НАКРАЯ Г-ЖАТА РУПКИНА НЕЗАВИСИМО ,ЧЕ Е ЖИВЯЛА ДВОЙСТВЕН ЖИВОТ НИКОЙ НЕ БИ Я СПРЯЛ ДА НАПРАВИ ДЕЙСТВИЕТО ЗА КОЕТО ГОВОРИ...! НАИСТИНА ТЯ ПЛАЧЕ И АКО ДЪРЖАВАТА СЕГА Й ДАДЕ ТЕЗИ 700 ЛВ...,ТЯ ЩЕ ОЩЕТИ ТЕЗИ ИНТИЛИГЕНТНИ ХОРА , ЗА КОИТО ПРАВИТЕЛСТВАТА НЕ ХАЯТ ДА РЕФОРМИРАТ ТАЗИ НЕСПРАВЕДЛИВА ПЕНСИОННА С-МА ДЕТО ЧИСТАЧКАТА Е ПРИРАВНЕНА С ВИДНИ ВИШИСТИ ..! А КОЛКОТО ЗА ЯНКА РУПКИНА БИХ КАЗАЛА, ЧЕ СЕ СРАМУВАМ ЗА ТАКИВА ХОРА И ГИ СЪЖАЛЯВАМ.

08.03 2015 в 09:17

Къде са и парите от концертите по време на комунизма . пари от БНР , Балкантон , концертна дирекция , командиривъчни от гастроли в чужбина ? А за парите и от дейността и след 10 ноември ?

08.03 2015 в 08:10

Когато лижеха задниците на червените велможи и живееха сладък живот, си мислеха че ще е вечно. Сега се обърна палачинката и се разреваха.
И майка ми имаше мизерна пенсия, но аз се грижех за нея и не е просила, нито се е сополивила като тази.

07.03 2015 в 21:24

Ало, Ало... Ало...
Проба, Едно, Две... Проба...

07.03 2015 в 21:05

Златено,курво червеногъза с перхидролена кратуна!Като не можеш да напишеш нещо свястно,поне се намажи с лайна,боклук?Да те ебат дъртите педеруги на Позитано!Комунистка скапана!

07.03 2015 в 21:05

Златено,курво червеногъза с перхидролена кратуна!Като не можеш да напишеш нещо свястно,поне се намажи с лайна,боклук?Да те ебат дъртите педеруги на Позитано!Комунистка скапана!