Янка Рупкина: Аз съм силна жена, мога да се самозапаля пред Народното събрание

OFFNews 07 март 2015 в 09:51 10011 26

Янка Рупкина

Снимка interviews-bg.eu

Янка Рупкина

Аз съм силна жена, мога да се самозапаля пред Народното събрание, защо да не се самозапаля? Но имам внучета, имам семейство. Аз не моля. За тази държава аз съм дала себе си.

Това заяви легендарната българска народна певица Янка Рупкина в интервю за Нова тв, излъчено днес.

Тя описва мизерията, в която е оставена да живее, с думите:

"Не живея много добре. Мога да си позволя картата за транспорт - 8 лева, един хляб, саламче.

Хората си мислят, че съм милиардерка и аз съм спечелила много пари, но те не са в моя джоб, а примерно в БНР, в концертна дирекция. Пеех без пари - държавно когато ходехме на банкети с големците, не получавахме пари или по 8-10 лева, може да сметнете колко са били тогава.

Първата ми заплата беше 60 лева - солистка, първа прима. Втората - 100, 160, стигнах до 200. С моя труд за 45, вече 50 години на сцена, нищо не се покрива, нямахме защита на авторските права".

За две години Рупкина е получила едва 300 лева от ПРОФОН за авторски права в България.

"Казаха, че имало някаква комисия, която щяла да преценява кой да получи пенсия сега. Какво да му кажа на господин Рашидов? Ако преценят, че заслушавам пенсия... Не знам и Левски дали е трябвало да умре за България и дали не е трябвало да горим за България", казва певицата.

"Не искам милост, пари съм спечелила, но не са в мен. Всяка вечер мога да ходя, да пея, така да си изкарам парите. Никой една стотинка не ми е дал, всичко с моето гърло съм си изкарала. Аз съм била 40 години солистка на БНР, в "Мистерия на българските гласове", завършва тя.

Янка Рупкина е родена е родена на 15 август 1938 г. През 1954 г. завършва техникум за медицински сестри в Бургас. Пее народни песни от малка и на 22 г. печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който Рупкина печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка.

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

За изключителното си вокално майсторство е удостоена с много награди:

1961 — първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад,
1967 — първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис,
1973 — награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава.
2007 — награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас.
В края на 1970-те години заедно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева създава трио „Българка“. Именно с трио „Българка“ Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Преломен момент в живота на певицата е 21 декември 1971 г. На този ден група български музикални изпълнители, между които Янка Рупкина, Паша Христова, Мария Нейкова, Борис Гуджунов, фолклорен ансамбъл „Аура“, трябва да заминат за Алжир. Силен страничен вятър и повреда в самолета обаче предизвикват инцидента, при който Паша Христова загива. Рупкина остава жива, но е с изгаряния по ръцете.

Янка Рупкина издирва и записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ „Керанка“, посветен на майка ѝ, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар Янка Рупкина записва много сполучливи дуети с Калинка Вълчева, Йовчо Караиванов и Добрин Коев. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден "Кирил и Методий".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!