Дъжд и понижение на температурите до сряда, в неделя пак до 30°

OFFNews 20 септември 2021 в 06:15 2841 0

Седмицата започва с преобладаващо слънчево време.

Днес, 20 септември, в повечето райони вятърът ще е слаб до умерен от запад-югозапад, но привечер ще се ориентира от северозапад и ще се усили. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали, прогнозира НИМХ. По преминаването на студения фронт по-интензивни валежи и гръмотевична дейност ще има вечерта на места в Северна България, а през нощта срещу вторник - и в източните райони.

Максималните температури днес ще са между 26° и 31°.

Над планините преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа умерен запад-югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Максимална температура на 1200 метра около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. Привечер облачността ще се увеличи и през нощта срещу вторник на много места ще превали и прегърми. Ще духа до умерен източен вятър. Максимални температури на въздуха 23-26°. Температурата на морската вода е 21-23°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Атмосферното налягане - по-ниско от средното за месеца - през деня още ще се понижи, а вечерта ще започне бързо да се повишава.

Слънцето в София изгрява в 7:12 ч. и залязва в 19:27 ч.

Продължителността на деня е 12 часа и 15 минути.

Седмицата

До средата на седмицата времето ще бъде доста динамично, с чести промени. Ще има променлива облачност, на места - и превалявания от дъжд. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен и температурите ще се понижават, повече в Северна България. Към сряда-четвъртък преобладаващите максимални ще са между 15° и 20°. Най-ниските минимални ще са в четвъртък и петък - предимно между между 5° и 10°.

През втората половина от седмицата вероятността за валежи чувствително ще намалее, над по-голямата часта от страната ще преобладава слънчево време. Вятърът ще се смени със запад-югозападен и ще започне повишение на температурите; в неделя в повечето места минималните ще са между 10° и 15°, максималните - 25°-30°.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови