Бронзовата къща ще издържи 6 по Рихтер и ураган

Инсталацията вдигната точно върху асансьора на мумията на Георги Димитров

OFFNews 27 юни 2018 в 13:44 9863 4

Бронзовата къща на мястото на бившия мавзолей в София е изградена точно върху асансьора, с който се е придвижвала мумията на Георги Димитров. 

Инсталацията с автор Пламен Деянофф е стъпила върху 4 метални колони, вдигнати допълнително около конструкцията на асансьора в подземията, обясни за OFFNES инж. Михел Иванчев, който отговаря за здравината и издържливостта на обекта.

На практика Бронзовата къща не зависи от направената бетонна плоча над мавзолея, краката ѝ са стъпили на колоните и те поемат тежестта, допълни Иванчев. По думите му инсталацията може да издържи на ураганен вятър и трус от 6 по Рихтер. 

Иначе елементите от бронз с размери 60 на 70 см се сглобени с винтове и могат да бъдат разглобени за ден, отговаря инж. Иванчев дали Бронзовата къща няма да се окаже като предшественика си мавзолея - съборен за повече време, отколкото за построяването му. 

Очаква се тази вечер оградата около инсталацията да бъде премахната и тя да остане на мястото в центъра на София до края на годината. 

Издигането на Бронзовата къща бе съпътствано със скандали и закъсня с половин година. Заради забавянето съветниците от БСП в Столична община поискаха зам.-кметът Тодор Чобанов да подаде оставка, а шефът на комисията по култура в СОС Малина Едрева да се оттегли като неин председател.

Приключваме председателството и нямаме Бронзова къща, а уж това трябваше да бъде символа на приемствеността между двете председателства – българско и австрийско, каза преди дни лидерът на БСП-София Калоян Паргов. 

Проектът на Пламен Деянофф получи подкрепа за изграждането си от акад. Светлин Русев, Чапа, Любен Генов - председател на СБХ, и още ред представители на изобразителното изкуство, скулптурата и архитектурата.

Като председател на комисията по култура веднага след постъпването на предложението съм направила всичко, което е необходимо, заяви за OFFNews Малина Едрева. Тя припомни, че бяха проведени 6 обсъждания - със студенти, граждани, експерти, а на заседанието на СОС изграждането на инсталацията бе прието без нито един глас против.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

27.06 2018 в 19:49

Интересно, кое посолство ще плаща половин година хелият, за да щръкна на балкона си презерватив. Не голям, половин на три метра. Отвсясъде да пише "снощният на Стеффан", важното е с две ф. И естествено - в деня, в който сменям гаджето от София на Виена. Звучни женски имена.
В името на че "можехте да сте тук. Но никога няма да бъдете"

П.с. Докато не разкарате това изпражнение от тук - няма да слушам Виенската филхармония, нито даже виенски композитори. Да си купя билети не става и дума, няма да го правя и вкъщи.

23293

3

Стефан

27.06 2018 в 18:59

Йок, Сър! НЕ Е желязо.
Това е реален конструктивен проблем, според изтърканите навремето таблици на съпромата.
Масовите все пак са за желязо и сплавите му.
Това са неизвестни сплави на медта. Едва ли са проверявани и за шупли при отливането, а те са склонни. Особено щом са бързали.
Не знам, на мястото на строителния надзор - аз бих забранил достъпът на хора.
Каквото полезно мога да предложа - прибор за ултразвуков контрол, но сам няма да мога да го използвам толкова високо. Не съм във форма. Ако някой може - ще го дам.
Мога да направя и проста система за контрол на вертикалността/хоризонталността.
Не се сещам какво друго. Понеже това Очевидно не е Новата Айфелова кула.

14469

2

случайно прочетох

27.06 2018 в 18:33

Тая купчина желязо да я изриват, че грози НХГ!

23293

1

Стефан

27.06 2018 в 17:35

Как вие такова нещо от вятъра, знае всеки шофьор на голям камион, който е возил ферми. Или тръби без тапи.
Как ще се държи вертикално - не знам. Не съм чел за високообемни скелета, и аеродинамиката им. Без съмнения, при някакви условия ще възникне резонанс, и ще го разкъса. Надяваме се, че няма да възникнат. Или че те са изобщо недостижими.
За земетресенията не знам.
Как се разглобява такова нещо след слягането на болтовете, знае всеки монтажник. Не е за ден. Понеже конструктивните свойства на бронза, не случайно са били забравени с възникването на Желязната епоха.
Правилно, в Античността:)