България с един Ленин повече от новоокупираните територии в Украйна

Красимир Крумов 02 май 2022 в 10:38 5720 4

Снимка OFFNews

Ленин от Херсон в Шумен оцелял, защото няма документи, които да идентифицират мъжа от композицията като Владимир Илич.

В България паметниците на Ленин са с един повече, отколкото в окупираните от Русия след 24 февруари територии на Украйна. В намиращата се под руски контрол Херсонска област вече се появиха две подобия на Владимир Илич, наричан вожд на световната революция, а у нас са известни поне 3 паметника – в Баня, Благоевградско, в Николаево, Русенско и в центъра на Шумен на един от централните градски булеварди.

Бронзовият Ленин в Шумен „живее“ в квартала, който носи името на окупирания украински град Херсон. През тази година се навършват 60 години от побратимяването на Шумен и Херсон, а преди 1989 в чест на украинските побратими името Херсон получиха най-новото и най-голямото за времето си кино и населеният предимно с офицери квартал, образуван в квадрата между булевардите „Ленин“ (днес „Велики Преслав“), „Славянски“, ул. „Червеноармейска“ и стената на Висшето военно училище „Георги Димитров“, сега факултет на НВУ.

Ленин от Херсон представя Илич в разпознаваемия му каскет с шинел, под който са се сгушили две деца. Според Иван Цингаров, шеф на шуменската култура през 90-те, бронзовата статуя в зелените площи на бул. „Велики Преслав“ не е паметник, а скулптурна фигурална композиция.

Опити за премахването на вожда е имало скоро след 1989, но никъде в документацията не било записано, че мъжът с децата е самият Ленин, въпреки, че в един период имало и табличка с името на автора и заглавието на произведението. „Така и тази скулптурна група не беше премахната. Може да е буквоядство, но това е положението.“ – коментира Цингаров. Още в първите пет години след 1989 в Шумен бяха демонтирани Васил Коларов и Георги Димитров, но Ленин си остана „вечно жив“. Според импровизирана анкета от вчера при 360 гласували как биха постъпили, ако от тях зависи съдбата на паметника, 78 души биха го премахнали, докато 282 биха го оставили на мястото му.

Не е успяло и намерението за демонтаж на Ленин от Баня. Там се намира единствената обща скулптура на Владимир Илич Ленин и Георги Димитров. Паметникът е изграден по инициатива и с дарение на родения в с. Баня емигрант Костадин Калчов. Изграждането започва през 1964 г., а композицията е открита на 18 юни 1967 година по случай 85-та годишнина от рождението на Димитров. Фигурите са триметрови и внушението е, че Ленин говори, а Димитров почтително го слуша. Всъщност Ленин и Димитров имат една единствена среща на живо през 1921 г. Втората вече е през 1924 г. - Димитров носи ковчега с тялото на мъртвия Улянов заедно със Сталин.

Третият останал Ленин е в русенското село Новград. Той е дело на скулптора Борис Караджа и е точно копие на направения от него паметник в Русе Русенският Ленин отдавна е в „мавзолей“ в базата на предприятие „Паркстрой“ с отрязани крака, но вторият му екземпляр стърчи в Новград в потвърждение на крилатия израз „Ленин жил, жив и будет жить“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1414

5

Dido

07.11 2022 в 16:58

До Maxim - явно ставаме дваминца тука, дето поназнайваме нещо повече от обичайната червена пропаганда и активното изтриване на мозъци и подмяна на цели пасажи история в книгите!

1810

4

Maxim

31.08 2022 в 16:21

Не знам защо, но много хора имат грешно понятие за Ленин. А, той е бил пратен в Русия спонсориран от Германия, с цел да разтури държавността, и е успял до голяма степен. Това е човек, който руснаците, и не само те, трябва да дават за пример на злодей №1 /тук може да се поспори за Сталин/ в тяхната история.

10212

1

Човека

02.05 2022 в 14:45

Местните администрации от какво се страхуват, че не премахват тоя срам? Какво ще обясним на децата си като ни питат "Какъв е този тук?"