Общината сече незаконно дървета в парк в "Лозенец" (галерия)

Наказват гражданите, които сигнализират в полицията

Калоян Константинов 28 септември 2016 в 15:17 24201 2

Част от насечените в подходящ размер за подпалки дървета, оставени в парка месеци наред. Тяхното извозване бе започнато едва днес.

На 8 март тази година дирекция „Зелена система“ към СО издава разрешително за спешното отсичане на 91 дървета в лесопарк „Кошарите“ в квартал „Лозенец“ под претекст, че са изсъхнали и опасни за минувачите.

За начина, по който е проведена сечта, сигнализираха общинският съветник Марта Георгиева и природозащитниците от „На Ти с Природата“. Георгиева показа документи, в които се вижда, че определени за отсичане са били 65 бели бора, 12 ясена и 14 акации.

Отсичането им обаче е толкова наложително, че започва пет дни преди издаването на разрешителното и то на интересна дата – сутринта на 3 март, точно по време на националния празник на страната. Това поражда съмнението, че денят е нарочно избран, за да няма нежелани свидетели.

Нещо повече, Комисията по околна среда към СОС дава своето положително становище – което е задължително преди предприемането на всякаква сеч – на 15 март. Тя дори не изпраща свои експерти в парка, за да преценят ситуацията.
Първоначално гражданите, които забелязват неидентифицирана сеч от неидентифицирани изпълнители, се обаждат на „Зелена система", откъдето им дават заблуждаваща информация, че се премахват единствено саморасляци с диаметър на стъблото под 10 см., които не се маркират. Гражданите обаче установяват, че голяма част от тези „саморасляци“ са зелени дървета с диаметър 20-30 см.

Така „спешната“ сеч започва, дни преди издаването на разрешително, но приключва чак след няколко месеца, като на ден се премахват по няколко дървета, отново с цел да не се привлича вниманието, според местните граждани.

Тук възниква въпросът – колко е спешна въпросната сеч, след като „опасните“ дървета се секат в продължение на няколко месеца? 

До 27 юли са изсечени 65 дървета, като на тази дата става скандал с жителите на квартала, защото те виждат с очите си и заснемат как падат големи, здрави и зелени дървета. Обаждат се на полицията, която вика еколога на район „Лозенец“, за да удостовери дали изсечените и натоварени в камион дървета са били живи. Екологът не се появява въпреки призива на полицията, но за сметка на това МВР съставя акт на активните граждани, защото пречат на „законната сеч“.

Начинът, по който целият процес е извършен, също противоречи на всякакви правила. Нито са поставени предупредителни табели и ограничителни ленти, нито пък дърветата, предвидени за отсичане, са маркирани преди това. Служители на СО поставят маркировка с печат на Столична община едва след разразилия се скандал, но върху други дървета. За последните още не е издадено разрешително, но затова пък си седят маркирани на място. На дънерите на отсечените дървета няма печати, които да удостоверяват, че същите са били законно премахнати.

Експерт установи, че дънерите на част от отсечените дървета със сигурност са били живи, а не сухи в момента на премахването им. Той отбеляза, че е възможно короната да е била мъртва, но поради липсата на качествени контрол и документация вече е невъзможно да се разбере.

Проверка на OFFNews, Марта Георгиева и природозащитници видя, че отсечените дървета са много над тези 91, за които има документи. Освен това видът им не отговаря на отбелязаното в разрешителното – в целия посочен район на сечта няма 65 бели бора. От над 120 отсечени дървета само 15 са от вида „бял бор“, което значи, че са отсечени съвсем други и много повече дървета от описаните в документацията.

Друг притеснителен момент е, че в документите е посочено, че сухите дървета се намират покрай булевардите „Черни връх“, „Никола Вапцаров“ , ул „Козяк“, ул. „д-р Желязко Христов“, ул. „Елин връх“ и пешеходните алеи. Премахнатите растения обаче се намират в сърцевината на парка.

Гражданите отбелязват, че сечта е концентрирана в малък участък, а не в целия лесопарк. Оказва се, че за точно това място на няколко пъти са отхвърлени идеи за строеж, последната от които е за спортен комплекс.

Въпреки че са отсечени с над 30 повече, при разрешени 91, на място се виждат редица изсъхнали дървета, които не са премахнати и стоят на метри от дънерите на отсечените.

В парка от месеци насам също така са оставени няколко нарязани стъбла, които по закон трябва да се извозват от Общината веднага след махане. Друго нарушение е, че те трябва да се режат на парчета от по 2 метра, а вместо това са насечени в размер, удобен за подпалки, от по няколко десетки сантиметра. Едва днес на място са пратени хора, които са започнали да извозват насечените трупи, съобщиха свидетели.

Въпреки нарушенията досега от Общината искат да секат още дървета. Хората се съмняват, че властите са оставили няколко сухи дървета нарочно, за да могат да ги премахнат след време, като с тях отсекат и редица живи, както се е случило вероятно и сега.

Според Марта Георгиева, ако по същия смущаващ начин са отсечени 700-те дървета в София, за които според „Зелена Система“ са издадени разрешителни за тази година, това означава, че в действителност са паднали много повече дървета и че т.нар. „санитарна сеч“ по характеристики е трудно различима от криминалната.

"Подобна съдба има опасност да последва и лесопарк „Дъбова гора“, пак в „Лозенец“, където по абсолютно същата процедура има подобно разрешително за 52 дървета. Нещо повече, в самата „Борисова градина“ градина се сече и ще се сече поголовно под съшия претекст за „сухи‘ и „опасни“ дървета“, каза пред OFFNews общинският съветник.

Цялата сеч в "Кошарите" е изключително съмнителна, като в най-добрия случай е проява на немарливост и калпавост от страна на Столична община. Според най-тежките подозрения пък става дума за организирано премахване на зеленината с цел строеж.

Случилото се е показателно за всяка предприета сеч на територията на града, която се извършва по идентичен начин и със същите нарушения. Комбинирано с това, че бройката на новозасадени дръвчета е доста по-малка от тази на отсечените, а масово за младите фиданки не се полагат грижи и те изсъхват - Столична община заплашва да унищожи зеления облик на града, който остана едно от малкото хубави неща в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови