Quantcast

Пазят със специални марки дърветата в Борисовата от незаконна сеч

OFFNews Последна промяна на 13 септември 2016 в 13:57 4488 2

Столичните съветници от комисията по екология ще заседават в гората на Борисовата градина, за да установят на място какво е състоянието на дърветата.

Нито едно дърво няма да бъде отсечено без решение на комисията, заяви председателят й Лорита Радева. 

Поводът е недоволството на хората след представената инвентаризация на част от парка на територията на района от екип на Лесотехническия университет и появилите се информации за предстояща сеч и ново строителство в Борисовата. 

За да успокоят защитниците на парка, от общината въвеждат нов начин за маркирането на дърветата, които предстои да бъдат отсечени.

Специални марки ще бъдат поставяни на 80 см върху стъблото, а след отсичането му друга марка ще остава върху дънера, за да е ясно с чие разрешение е премахнато. Първата марка трябва да се постави задължително поне 48 часа преди сечта. 

Всички отсечени дървета пък задължително ще бъдат извозвани на площадката за преработване на отпадъци в "Хан Богров".

Решение какво ще има в Борисовата градина ще се вземе след като стане готов Подробният устройствен план на парка, възложен след конкурс на архитектите от "Ковачев и сие". Очаква се ПУП да бъде представен за обществено обсъждане в края на годината в първи вариант. Ако се налага, ще бъде преработен и едва тогава гласуван от СОС, уточни Радева. Избрахме най-консервативният проект за развитието на Борисовата градина, в него е залегнало и изискването да бъдат изведени от парка всички несвойствени за градината дейности, уточни Радева. Планът ще запазва и животинските видове в парка, допълни тя.