Учени от Израел създадоха питейна вода от въздуха на Тел Авив

OFFNews 24 юни 2021 в 15:47 3749 0

В първото по рода си проучване в света учени от Университета в Тел Авив генерираха вода от въздух в сърцето на градска зона, съобщава Министерството на външните работи на Израел

Изследователите проучват качеството на водата, произведена от водните пари в градската атмосфера и установяват, че тя е подходяща за пиене. Тестът е извършен в специална лаборатория на израелската компания Watergen, която си партнира с университета в проучването. То може да се окаже началото на решението на проблема с глобалния недостиг на вода.

Изследването е проведено от екип от експерти от хидрохимичната лаборатория във Факултета по околна среда и науки за Земята в Университета в Тел Авив: извършено е от докторанта Офир Инбар и е ръководено от проф. Дрор Ависар, ръководител на Института за приложни изследвания на водата "Моше Мирилашвили" на университета. В проучването участва и екип за изследвания и разработки на Watergen, проф. Александра Чудновски, и водещи изследователи от Германия. Резултатите от проучването са публикувани в две водещи списания: Science of the Total Environment и Water.

Изследователите обясняват, че нарастващият глобален недостиг на чиста вода изисква да се мисли нестандартно и да се разработват нови технологии за получаването на питейна вода. Земната атмосфера е огромен и възобновяем източник на вода, който може да бъде алтернативен ресурс за питейна вода. Нашата атмосфера съдържа милиарди тонове вода, 98% от която е в газообразно състояние - тоест водна пара.

Офир Инбар обяснява, че това е първото проучване в света, което изследва замърсяването на въздуха от друг ъгъл - неговия ефект върху питейната вода, генерирана от въздуха. Според учения в устройството, използвано в изследването, не е инсталирана система за филтриране или обработка; произведената вода е това, което е получено от въздуха. Изследователите извършват редица задълбочени химични анализи на водата и установяват, че в по-голямата част от случаите, включително през различни сезони и по различно време на деня, водата, получена от въздуха в сърцето на Тел Авив, е безопасна за пиене.

Инбар пояснява: "Проучването показа, че посоката на вятъра оказва значително влияние върху качеството на водата, така че например когато вятърът идва от пустинята, ние откриваме повече калций и сяра, т.е. остатъци от пустинен аерозол във водата. Когато пък вятърът идва откъм морето, ние откриваме по-високи концентрации на хлор и натрий, които се намират в морето. Например водата, произведена от въздух, идващ от района на Сахара, се различава по състав от водата, произведена от въздуха, идващ от Европа".

Изследователите отбелязват, че качеството на водата се влияе и от антропогенното замърсяване от транспорта и промишлеността. „Използвайки съвременни методи, открихме пряка връзка между концентрациите на амоняк, азотни оксиди и серен диоксид във въздуха и концентрацията на продуктите от тяхното разпадане във вода“, казва Инбар.

"Открихме ниски концентрации на мед, калий и цинк във водата, които вероятно идват от техногенно замърсяване. От гледна точка на изследването, химическата връзка, която открихме между метеорологичните параметри и състава на водата, прави възможно за първи път да изследваме атмосферата с помощта на вода, извлечена от нея. И по отношение на околната среда, тази връзка ни позволява да знаем какви минерали трябва да се добавят към водата, извлечена от въздуха, за да осигурим на хората качествена питейна вода. Като цяло открихме, че питейната вода от въздуха не съдържа достатъчно калций и магнезий - и е препоръчително тези минерали да се добавят към водата, тъй като те се добавят към обезсолена питейна вода в някои страни."

Още по темата вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови