12 технологии на НАСА в нашия живот

OFFNews Последна промяна на 25 април 2015 в 16:20 14053 22

12 технологии на НАСА в нашия живот

Снимка НАСА

Астронавтът Брус Маккендлес участва в историческа космическа разходка, сниман на няколко метра от кабината на совалката в орбита около Земята.

Сигурно има и такива, за които космическите изследвания са просто "трошене на пара", за други - те са осъществяване на една красива мечта на човечеството, но малцина си дават сметка какво влияние са оказали на много други области, привидно несвързани с космоса. И така - кои са най-важните технологии, създадени като необходимост за космическите полети, но сега полезни за всички.

Разбира се, има още много изобретения, не по-малко важни, направени специално за космическите изследвания, които не намериха място тук. В една следваща публикация ще ви запознаем и с тях.

12. Соларни панели

Целта на НАСА е била да изгради дистанционно управляеми безпилотни летателни апарати чрез използване на слънчевата енергия. Благодарение на това изобретение, милиони къщи вече са оборудвани със соларни панели, които намаляват замърсяването от традиционните енергийни източници.

11. Междуселищни телекомуникации

Със своите около 200 спътници в орбита около Земята НАСА с тази технология направи възможно за нас да поддържаме връзка с хора от другата страна на земното кълбо.

10. Софтуер за структурен анализ

За проектиране на космически апарати, НАСА се е нуждаела от компютърна програма, която да отчита натоварването, упражнявано върху устройството по време на полет. Разработена през 1960 г., системата Nastran впоследствие се използва успешно в моделирането на различни обекти, от автомобили до небостъргачи.

9. Имплантируем дефибрилатор

Генераторът на сърдечен ритъм AID се е появил като страничен продукт на "Аполо". Миниатюрен вариант на дефибрилатора се имплантира под кожата и коригира работата на сърцето с помощта на електрически импулси.

8. MRI скенери

Докато се работили по лунната програма, инженерите на НАСА са разработили технология за цифрова обработка на изображения, която е взета по-късно за основа от разработчиците на MRI (Magnetic Resonance Imaging) скенерите.

7. Безопасност на пистите

За да постигнат по-добро сцепление на експерименталните самолети с мокра писта инженерите на НАСА са набраздили гладката повърхност със жлебове. Резултатът бил увеличаване на силата на триене, намаляване на спирачния път, по-добро управление. Идеята е пригодена за магистрали, паркинги и дори за обори.

6. Системи за противопожарна защита

За не се стопи капсулата на "Аполо" при навлизане в атмосферата, AVCO Corporation е разработила защитен материал, който се разширява при нагряване и изгаряйки разсейва топлината. Това е довело до появата на огнеупорна боя, а по-късно - до въвеждането на технология за изолация на стоманените конструкции във високи сгради, която в случай на пожар позволява съвременните многоетажни сгради да издържат 4 часа повече

7. Пречистване на водата

Един от проблемите, с които са се сблъскали специалистите на НАСА при създаването на международната космическа станция е осигуряването на чиста вода за астронавтите. Резултатът е система за филтриране, която се използва за пречистване на питейна вода в зони с силно замърсени източници.

4. Лапароскопията

Роботизираната система da Vinci се счита за важен пробив в хирургията за последното десетилетие. С нея операцията може да бъде направена дистанционно, през минимален разрез и с минимална загуба на кръв. Автор на идеята са специалистите на НАСА, които са искали да може астронавтите в орбита ефективно да бъдат лекувани от хирурзи, дистанционно от Земята.

3. Устойчиви на надраскване лещи

Подобно на диамант въглеродно покритие се е използвало при производството на визьорите на космическите шлемове. Целта била да се направи стъклото по-трайно и да се намали на надраскването на повърхността. Технологията е била приложена за производството на устойчиви на надраскване лещи за очила.

2. Мониторинг и изследване на храните

НАСА възложила на компанията Pillsbury сигурността, че храната на астронавтите не съдържа токсини и вредни бактерии. Специалисти на компанията са разработили система за анализ на опасностите и критични контролни точки, които сега са приети като стандарт при обработката на морски дарове, сокове, млечни продукти.

1. Подобрени радиални гуми

По време на създаването на космическия кораб Viking Lander компанията Goodyear, в сътрудничество с НАСА, е разработила здрав влакнест материал за парашутни въжета. След това го адаптирала за своя основен продукт - радиалните гуми. В резултат на това, пробегът на гумите се увеличил с почти 16 000 км.

Повече четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.04 2015 в 14:40

Куриоза с плюсовете за sottoпедерасчето показва някои доста любопитни нещица.Внимателно, ребята, че с пръстчетата дето си бъркате в гъза после ЩЕ си бъркате и в носа!☠☠☠☠!
Ахтунг, геносета, ахтунг!!

26.04 2015 в 19:32

@sottozero олигофрен, можеш ли въобще да осмислиш това което пиша? по лошо, можеш ли въобще да осмислиш това което четеш? верно, че по форумите се срещат всякакви идиоти, ама ти би всичко бе:) ти не си под нулата ти си абсолютната нула на идиотията. пиши бе, давай:))) ти си неизчерпаем източник на джимбуш, след Гагарин дето щял да литне с катюшата сега и този бисер:))) "как се забива тупаник с караварски ботуш" ние всички мислехме че с ботуш се забива ритник ама сотомъдето яхнал съветската космическа наука ни отваря, че с краварски ботуш краварите забивали тупаници :))) т'ва та не е от некой съвеЦки линк или съвеЦка википедия бе сотогъзе :))))) "Пхаха" катюша, казваш :)))))

26.04 2015 в 18:30


Пхаха,аз казах че не съм специалист,просто за две минути видях че лъжеш,затова те разобличих.
Остава ти да се мъчиш цял живот,защото руснаците с картофите и водката са първи в космоса,въпреки гениалните кравари.

Съметвам те ако имаш деца,най-вероятно внуци де,защото според мен ти си пенсиониран некрофил, да ги отведеш в Сливен,за да им забият вмирисаните краварски ботуши по един тупаник,та ако може да станат малко по-честни и умни от теб.Поздрави;)

26.04 2015 в 18:05

sottoгъзе, идиот, нищо не си намерил защото си очевидно тъп!!! ТЪП!!!!

http://www.russianspaceweb.com/rockets_ussr_germany.html !!!!
за четвърти(!!!) път цитирам И този сайт, диарио...
A туй, този аргумент с "катюшите" наистина е образец на тъпост - но напълно очаквана от теб! Никаква изненада! Да бе, Гагарин мир на праха му излетял в космоса с миномет :)))) Защо не споменеш и за бенгалския огън бе, овчо! :)))

Прочее докато си бъркаш в дупцето за да вадиш из под ноктите си кафяви миризливи аргументи - не ти ли стига акъла, че освен википедията има и други източници -КНИГИ, СТАТИИ (виж говедо, цял списък съм ти написал. ) И друго сайтове!!
Прочее и във википедията пише това което е очевидно! в резюме, за олигофренската ти менталност! ::

А . И Руската и Американската Ракетни Програми са започнали с решаваща помощ на немски учени, технологии и т.н.
Б. Отрепко, Американската Страна никога не го е отричала - А руснаците - създаването на SS1 и другите им ракети приписват на някой си мужик Корольов и други пияници!
В. Америка и след ерата Вернер Фон Браун - продължи да напредва в Ракетостроенето с ГИГАНТСКИ КРАЧКИ - а СССР след края на шетдесетте почти тъпче на едно място!

Виж размерите на Аполо - виж размера на Союз 19, тъпако!

Г Американската космическа програма се развива в атмосфера на повишена взискателност, прозрачност и изисквания за безопасност! Американската програма даде тласък за безброй научни практически инвенции!
"...една голяма крачка на Човечеството" прочети кого цитирам дрисна болшевичка.

Д Съветската космичека програма се развива в атмосфера на тайнственост, скриване от хората на безбройните неуспехи, скриване приноса на откраднатите германски технологии, подчинена единствено на пропагандни цели, с цената на мизерстване на страната!
"На гол гъз - бъз"

ГОВЕДО, РАКЕТОСТРОЕНЕТО НЕ Е КАТО ПРАВЕНЕТО НА ВОДКА ОТ КАРТОФИ!

☺☺☺☺ А С ТоЗИ аргумент, ЧЕ СЪВЕТСКИТЕ КОСМОНАВТИ СА ЛИТНАЛИ С КАТЮШИТЕ - НАПРВО ИЗБИ РИБАТА, ОЛИГОФРЕН! ДАВАЙ Безгрижни глупости ♫♪♪♫♪:) ПИШИ, глупако:)) Такива бисери на комунистическата простотия рядко се срещат :))) Майтапа е пълен:))) Рядък идиот си sottoгъзе ☺☺☺☺☺

26.04 2015 в 17:05


Ми да, лъжлив фаткмак, набързо прочетох всичките от дадените от теб линкове и в нито един не намерих нещо,което да опровергава моите думи,даже напротив.

След като ти забих със завидна точност истината за инцидентите и загиналите и се видя че пиндосите водят с много,сега ще разоблича поредната ти лъжа с 2 прости линка,които всеки може да прочете за 5 минути:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Operation_Paperclip

операция Кламер,превеждам ти,защото си много тъп.

И

http://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_German_rocket_scientists_in_the_US

От вторият линк се вижда че цялата космическа програма на краварите е дело на нацистите.

И трето,колкото и да ти е чудно,руският опит с ракети започва много преди ВСВ. Просто напиши в Гугъл Катюша или БМ-13.

Не съм специалист по темата,но и нямам време да ограмотявам тъпунгери като теб,които на всичко от горе представят лъжите си като истина. Който иска може да се ограмоти,който иска да е тъб и лъжец,нека вярва но твоите " постове";)

26.04 2015 в 16:42

sotto-Гъз, влизай в дупката и сам си пусни водата да те отмие по скоро и теб и болшевичката воня която разнасяш!

26.04 2015 в 16:36

The R-1 rocket (NATO reporting name SS-1 Scunner, Soviet code name SA11) based[1"> on the German V-2 rocket manufactured by the Soviet Union. !!!!!

(https://en.wikipedia.org/wiki/R-1_%28missile%29) !!!!!


http://www.russianspaceweb.com/mishin.html

Soviet search for rocket technology in Germany : (ДИАРИО МИРИЗЛИВА!!!!!)

ВИЖ КАКВО СИ СТАНАЛ СЛЕД КАТО ТЕЙКО ТИ ОБЪРКАЛ В КОЯ ДУПКА ДА ТЕ НАПРАВИ! неграмото болшевишко лайненце!

551. 20 years of ASI, Italian Space Agency, 2008

94. Aaron, J., Aerospace America, 1986, No. 9, p. 30

200. Abramov, G., In interview with Anatoly Zak, May 2004

271. Abramov, I., Skoog, I., Russian Spacesuits, Praxis Publishing, 2003

736. Abramova. Yu., Regress Progressa (in Russian), Khronograph, Oct. 27, 2014

148. Adams, C. Space Flight, McGraw-Hill, New York, 1958

223. Aerospatiale: Defense, Information and Communication Directorate, Le Mureaux cedex, France

224. Aerospatiale: The Team, Its Talents, Information and Communication Directorate, Le Mureaux cedex, France

69. Afanasiev, I., R-12, Sandalovoe Derevo (in Russian), Hobby Magazine, EksPrint, Moscow, 1997

197. Afanasiev, I., Neizvestnye Korabli (in Russian), Znanie, Moscow, 1991

335. Afanasiev, I., Ognevye Ispytaniya Voronezhskogo ZhRD (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, 12, 2001

248. Afanasiev, I., Lavrenov A., Bolshoi Kosmicheskiy Klub (in Russian), RTS Soft, Moscow, 2006

649. Afanasiev, I., Vorontsov, D., My - Pervye (in Russian), RTS Soft, Moscow, 2011

692. Afanasiev, I., N-1: Sovershenno sekretno (In Russian), Krylya Rodiny, No. 9-11, 1993

413. Ageev, V., Unikalniy Otryad (in Russian), Nashi Krylya, No. 1-2, 4-5, 1993

543. Argumenty i Fakty Dalniy Vostok, No. 4, (677), Jan. 25, 2012

21. Aldrin, A. J., "State program, Bureaucratic Enterpreneurship, or Scientific Autonomy? Policymaking Process and Structures Behind the launch and Sputnik" NASA Simposium: Reconsidering Sputnik, Washington D.C., September 30, 1997

250. Aleksandrov, A., Put k Zvezdam (in Russian), Veche, Moscow, 2006

732. Alifanov, Ye. A., Dogovor strakhvaniya gruzov (in Russian), No. 15-ICT-123/15, Sputnik strakhovoi tsentr, Jan. 21, 2015

549. All About ESA, December 2006

550. All About ESA, July 2004

630. AMOS-3, Restart, 2008

414. AmurInfo, Nakidki na pervom kamne kosmodroma Vostochyn bolshe net (in Russian), Aug. 28, 2010, http://www.amur.info/news/2010/08/28/2.html

431. AmurInfo, Na Vostochnom kosmodrome postryat dazhe rezidentsiyu prezidenta Rossii (in Russian), Nov. 12, 2010

492. AmurInfo, Izhuskaniya na meste kosmodroma Vostochny zakonchatsya v kontse leta (in Russian), July 6, 2011

603. AmurInfo, Nov. 23, 2012

719. Andreev, S., Kucherov, Kosmicheskie Korabli Soyuz (in Russian), Samara, 2010

679. Andreeva, E., Letyat kadry (in Russian), Amurskaya Pravda, Jan. 24, 2013

82. ed. Anfimov, N., Tak Eto Bylo (in Russian), Mezhdunarodnaya Programma Obrazovaniya, Moscow, 2000

83. Angelskiy, R. A., Esli bu Ne Korolev (in Russian), Aviatsiya i Kosmonavtika, 4.98, p. 22

493. Anokhin, A., Pochva dlya kosmodroma (in Russian), Amurskaya Pravda, July 6, 2011

495. Anokhin, A., Doburit do kosmosa (in Russian), Amurskaya Pravda, July 7, 2011

691. Antipov, V., A posting on the online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, Feb. 17, 2014.

705. Antipov, V., Puski N1-L3 na Baykonure (In Russian), Baikonur, May 6, 1992

563. Antoshko, D., "Angara" vpadaet v oboronzakaz (in Russian), Izvestiya, May 7, 2012

667. Argument, Oct. 8, 2013

275. Arianespace promotional brochure, 2008

568. Arkhipova, Ye., Kosmicheskiy eksperiment (in Russian), Sarov 24, April 19, 2012

372. ARMS-TASS, Korabely Severdvinska izgotovili dlya kosmodroma Plesetsk universalniy stand sborki raket novogo semeistva Angara (in Russian) ITAR-TASS, Jan. 19, 2009

252. Astashenkov, P., Orbity Glavnogo Konstruktora (in Russian), DOSAAF, Moscow 1973

274. The ATV, a freighter and a space tug for the ISS, EADS Astrium, February 2008

278. ATV-CC, CNES brochure, 2008

676. Avanesov, G., Regatta / Astro Project - Astrometric Studies from Small Space Laboratory, 1990

85. Averkov, S., Osobaya Papka Presidenta (in Russian), Vremya, Kharkov, Oct. 24, 1996

48. Aviation Week & Space Technology (periodical), McGrawHill Co., published weekly.

104. Aviation Week & Space Technology, Oct. 21, 1996, p. 47

105. Aviation Week & Space Technology, Oct. 27, 1997, p. 17

68. Aviatsiya i Kosmonavtika (periodical), (in Russian), publication of the Russian Air Force, published monthly

65. ed. Bal. A. and others, Poligon Osoboi Vazhnosti (in Russian), Soglasie, Moscow, 1997

525. ed. Baranov, L., Kosmodrom Baikonur: 50 kosmicheskikh let (in Russian), Rekslaid, 2005

112. ed. Barmin I. V., Na Zemle i v Kosmose (in Russian), Moscow 2001

135. Barmin, I., In interview with Anatoly Zak, Moscow, May 2002

218. Barmin, I., In Interview with Anatoly Zak, Le Bourget, June 2005

363. Barmin Design Bureau of General Machine-Building

188. Barsukov, V., Surkov, Y., Poverkhnost i Kora Venery, (in Russian) Zemlya i Vselennaya, 1986

398. ed. Barsukov V. L. Lunar Soil from Mare Crisium, Nauka, Moscow, 1980

579. Barter, N., Space Data, Northrop Grumman Corporation, ST Marketing Communications, 2003

302. Bar-Zohar, M., The Hunt for German Scientists, Hawthorn Books, 1967

597. ed. Bashlakov, A., Severny Kosmodrome Rossii (in Russian), 2007

434. Basilevsky, A. T., in interview with Anatoly Zak, Nov. 18, 2010

231. ed. Baturin Yu. and others, Mirovaya Pilotiruemaya Kosmonavtika (in Russian), RTSoft, Moscow, 2005

465. ed. Baturin, Yu., Sovetskaya Kosmicheskaya Initsiativa v Gosudarstvennykh Dokumentakh, 1946-1964 (in Russian), RTSoft, Moscow, 2008

652. Baturin, Yu. M., Sovetskie i Rossiskie Kosmonavty, XX vek (in Russian) Novosti Kosmonavtiki, Moscow, 2001

255. Bazhinov I., O Rabotakh M. K. Tikhonravova... (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, 8, 2003

375. BBC, Russia sees first population increase in 15 years, Jan. 19, 2010

517. BBC News, Nasa satellite UARS nearing Earth 'could land anywhere', Sept. 16, 2011, Accessed at: http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-14952001

350. Bedini, S., and others, Moon, Man's Greatest Adventure, Harry N. Abrams, Inc.

624. Belakovskiy, M., Possible directions of Russian-Spanish cooperation in the field of space life sciences, SSC RF -Institute for Biomedical Problems of the Russian Academy of Sciences, Moscow, Russia, circa 2011

211. Belous, V., Protivoraketnaya Oborona i Oruzhie XXI veka, (in Russian) Veche, Moscow 2002

358. Belskiy, L., Soyuz-1: smozhet li dognat Angaru, (in Russian) Avtomatika newspaper, No. 8, 2009

599. Beregovoi, M., Roskosmos trebuet ot zavoda 400 mln za 2 sputnika (in Russian), Life News Online, August 9, 2012

227. ed. Berkovich, D., Kosmonavtika, Malenkaya Entsiklopedia (in Russian), Sovetskaya Entskilopedia, Moscow, 1968

622. Berkovich, U. and others, Kosmicheskie Oranzherii: Nastoyashie i Budushie (in Russian), Slovo, Moscow, 2005

139. Bilstein, R., Orders of Magnitude, A History of the NACA and NASA, 1915-1990, US Government Printing Office, 1989

386. Biryukov, Yu., Podvig GIRD, Novosti Kosmonavtiki, No. 11, 2001

294. Bode, V., Kaiser, G., Building Hitler's Missiles, Ch. Links, 2008

447. Bogachev, S., A posting at the Novosti Kosmonavtiki online forum, Jan. 11-12, 2011

313. Bollinger, M., E-mail message to Anatoly Zak, Sept. 11, 2008

165. Bolshakova, T. R. Fotodocumenty o Zhisni i Deyatelnosti K. E. Tsiolkovskogo (in Russian), Kaluga, 1999

348. von Braun, W. and others, Space Travel, A History, Harper & Row, New York, 1985

115. Brugioni, D., The Tyuratam Enigma, Air Force Magazine, March 1984, p. 108

247. Brusilovskiy, A., Stranitsy Kosmicheskoi Istorii (In Russian), TsNIIMash, Korolev, 2001

328. Bruykhanov, N., Russian Human Space Transportation System Now and in the Future, 2008

357. Bryukhanov, N., Na Smenu Slavno Potrudivshemusya Soyuzu (in Russian), Industriya, August 2009

349. Buedeler, W., Geschichte der Raumfahrt (in German), Sigloch Edition, 1982

659. Bugaisky, V.N., Episody is Zhizni Glavnogo Konstruktora... (In Russian), Moscow, 2007

619. Bulanov, S. V. and others, Tekhnicheskie rekomendatsii dlya proektirvaniya konstruktsii transbordera tekhnicheskogo kompleksa kosmodroma "Vostochny" (in Russian), FGUP TsENKI, Bauman, MGTU, 2013

291. Burgess, E., Return to the Red Planet, Columbia University Press, 1990

318. Bushgens, G. S. and others, Tsentr Aviatsionoi Nauki (in Russian), Moscow, 2004

155. Butz, J. S., The New Soviet Missiles -- Technologcal Storm Warning or False Alarm? Air Force Magazine, July 1965, p. 32

202. Butskiy and others, S Baikonura k Lune, Marsu, Venere (in Russian), Graal, Moscow 2001

584. Cadenas, R. and others, Trajectories to/from the Earth-Moon Lagrangian points L1 and L2 for the human exploration of the Moon, European Workshop on Space Mission Analysis, Darmstadt, Germany, Dec. 10-12, 2007

141. Caidin, M., Rendezvous in Space, E. P. Dutton & Co., Inc., New York, 1962

528. Carreau, M., Soviet Hardware Enters NASA CCDev Initiative, Aviation Week, Nov. 4, 2011

140. Chaikin, A. A Man on the Moon, Time-Life Books, 1994

561. Cheberko, I., Minkomsvyazi ne verit v rossiskie sputniki (in Russian), Izvestiya, May 2, 2012

594. Cheberko, I., Podryadchika po kosmodromu Vostochny vybrali bez konkursa (in Russian), Izvestiya, Sept. 28, 2012

707. Cheberko, I., Finansirovanie Baikonura mozhet prekratitsya v 2016 godu (in Russian), Izvestiya, Aug. 1, 2014

708. Cheberko, I., Izvestiya, Aug. 14, 2014

733. Cheberko, I., Pravitelstvo utverdilo obnovlennuyu kosmicheskuyu programmu (in Russian), Izvestiya, Jan. 14, 2013

532. Chernobrov, V., Kosmopoisk, 1994

688. Cherny, I., Ukrosheniye giperzvuka (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, No. 17/18, 1998, p. 47

698. Chernyavsky, Yu., Strany kosmicheskaya gavan, Uglegorsku 50 (in Russian), OOO Platina, Krasnoyarsk, 2012

643. Chernyshov, A.K., Rekordny Sovetsky Vzryv (in Russian), 2011, http://www.iss-atom.ru/pub/pub-156.htm, accessed in April-May 2013

559. Chertkov, V., "Arsenal" mezhplanetny (in Russian), Arsenal, No. 6, 4545, April 11, 2008

58. Chertok, B., Rakety i Ludi (in Russian), Mashinostroenie, Moscow, 1995

62. Chertok, B., Rakety i Ludi, Fili, Podlipki, Tyuratam (in Russian), Mashinostroenie, Moscow, 1996

27. Chertok, B., Rakety i Ludi, Goryachie Dni Kholodnoi Voiny (in Russian), Mashinostroenie, Moscow, 1997

78. Chertok, B., Rakety i Ludi, Lunnaya Gonka (in Russian), Mashinostroenie, Moscow 1999

466.Chertok, B., Rakety i Ludi, Goryachie Dni Kholodnoi Voiny (2nd edition) (in Russian) RTSoft, Moscow, 2007

685. Chertok, B., Rakety i Ludi, Rakety i Ludi, Lunnaya Gonka (2nd edition), (in Russian) RTSoft, Moscow, 2007

261. Chertok, B., Rockets and People, NASA 2005

49. Chugunova, N., Cosmonavty Chelomeya (in Russian) Ogonek, February 1993, p. 24-30

589. Churazov, Ye. Proekt Spektr-RG, IKI, 2012

727. Chvanov, V.K. and others, Povyshenie energeticheskikh kharakteristic divgatelya RD191 putem ustanovki soplovogo nasadka (in Russian), 2011

30. Clark P., The History and Projects of the Yuzhnoye Design Bureau, Journal of the British Interplanetary Society, Vol. 49, July 1996, p. 267-276

50. Clark, P., The Soviet Manned Space Program, a Salamander Books, 1988

280. CNES, Centre Spatial Guyanais web site: http://www.cnes.fr/web/4681-installation-of-csg-in-french-guiana.php

240. Cullison, A., Putin Seeks Big Increases in Military Spending, The Wall Street Journal, May 11, 2006, p. A10

221. Darling, D., The Complete Book of Spaceflight, John Wiley and Sons, , Inc., Hoboken, New Jersey, 2003

245. Davydov, I. Triumf i Tragediya Sovetskoi Kosmonavtiki, Globus, Moscow, 2000

336. Dawson, V., Bowles, M., Taming Liquid Hydrogen, The Centaur Upper Stage Rocket 1958-2002, The NASA History Series, Washington, DC, 2004

693. Day, D., The Secret at Complex J, The Air Force Magazine, July 2004, p. 72

156. Demyanko, Yu. G., Yadernye Raketnye Dvigateli, (in Russian) OOO, Norma-Inform

93. DeSanctis C., Priest C., Wood W., AIAA Paper, 1986, No. 315, p. 11

489. Dolgopolov, V. and others, Luna-Glob and Luna-Resurs spacecraft, IKI, Jan. 25-27, 2011

296. Dornberger, W., V-2, Ballantine Books, 1954

215. Drogovoz, I., Raketnye Voiska SSSR, (in Russian) AST, Moscow; Minsk, Kharvest, 2005

529. Duxbury, T. and others, Joint Russian / U.S. Phobos Sample Return Mission, Discovery Program Workshop, September 1992

170. Dyadin, G. V., Pamyatnye Starty, TsIPK, 2001

625. EJSM-Laplace, Exploring the emergence of habitable worlds around gas giants, Assessment Study Report, European Space Agency, February 2011

219. EKA informational booklet (in Russian), March 1993

55. ed. Emme, E. M., The History of Rocket Technology, Wayne State University Press, Detroit 1964, p. 281

310. ed. Emme, E., Aeronautics and Astronautics: An American Chronology of Science and Technology in the Exploration of Space, 1915-1960 (Washington, DC: NASA, 1961)

41. Efremov, G., In interview with Anatoly Zak, August 24, 1993

209. ed. Efremov, G. and others, FGUP NPO Mashinostroeniya, 60 Let Samootverzhennogo Truda vo Imya Mira, (in Russian) Oruzhie i Tekhnologii, 2004

277. EPCU S5, MAN Technologie brochure

178. Eremenko, Anatoly, TsNIIMash, In interview with Anatoly Zak, June 2002

690. Erofeev, V. V., Konstruktor kosmicheskoi verfi (In Russian), OOO Ofort, Samara 2009

281. ESA Bulletin, 2008

720. ESA Bulletin, No. 159, August 2014

650. Evich, A., Kniga o Raketchike (in Russian), Granat, Moscow, 2004

210. Evteev, I., Operezhaya Vremya (in Russian), Bioinformservis, Moscow, 2002

664. Evteev, I., Eshe Podnimalos Plamya (in Russian), Inter-Vesy, Moscow, 1997

582. Farquhar, R. W., Lunar Communications with Libration-Point Satellites, AIAA Journal of Spacecraft and Rockets, Vol . 4, No . 10, Oct . 1967, p. 1383

583. Farquhar, R. W., A Halo-Orbit Lunar Station, Astronautics & Aeronautics, June 1972, p. 59

70. Favorsky, V., Mesheryakov, I. Voenno-Kosmicheskie Sily (in Russian), Vol. 1. Nauka, Moscow, St. Petersburg, 1997

76. Favorsky, V., Mesheryakov, I. Voenno-Kosmicheskie Sily, (in Russian), Vol. 2. Nauka, Moscow, St Petersburg, 1998

663. Favorsky, V., Mesheryakov, I., Kosmonavtika i Raketno-Kosmicheskaya Promyshlennost (in Russian), Mashinostroenie, Moscow, 2003

610. Feder, T., Russia leads international team on revived UV space telescope, Physics Today, July 2007, p. 37

368. Federal Space Agency of Russia, Promotional brochure, 2009

88. Feoktistov. K., Kosmos: Dorogi Progressa, (in Russian) Izvestia, April 23, 1986.

196. Feoktistov, K., Traektoriya Zhizni, (in Russian) Vagrius, Moscow, 2000

570. Filatova, L., Zapusk kosmicheskogo apparata "Resurs-P No. 1" zaplanirovan na avgust 2012 goda (in Russian), TsSKB progress, 2012

4. Filin, V.M. , S.P. Korolev Space Corporation Energia: From First Satellite to Energia-Buran and Mir. RKK Energia, Moscow, 1994

108. Filin, V. M., Put k Energii (in Russian) Logos, Moscow, 2001

253. Filina, L. ...Byl Veku Nuzhen Korolev (in Russian) Moscow, 2002

656. Fitchard, K., Google’s other plan to connect the unconnected: satellites, Accessed on June 25, 2013, at: http://gigaom.com/2013/06/24/googles-other-plan-to-connect-the-unconnected-satellites/

267. Flight International, a periodical

5. For a long time, Soviet/Russian official sources gave October 10, 1948 as a date of the first "successful" launch of R-1, as well as the date of the first launch from Kapustin Yar, hiding initial R-1 failure, not to mention previous A-4 launches of 1947.

295. Ford, B., German Secret Weapons: Blueprint for Mars, 1976

233. Formin, G., Pravda o vozvrashenii Gagarina (in Russian) Novosti Kosmonavtiki, No. 4, 2002, p. 2

585. Freitas, R., A Search for Natural or Artificial Objects Located at the Earth-Moon Libration Points, Department of Astronomy University of California, Berkeley, California 94720, 1980

367. FSUE RISDE is head organization for GLONASS design, development and use, 2009

230. Gagarin, Yu., Doklad Tov. Gagarina Ya. A. ot 13 aprelya 1961 ha zasedanii Gosudarsvennoi komissii mosle kosmicheskogo poleta, (quoted from a published version in Aero, No. 1, p. 10)

481. Gagua, I. T., Metodika opredeleniya velichiny i napravleniya potoka ionov solnechnogo vetra po pokazaniyam trekh integralnykh tsilndrov Faradeya v pribore BMSV, (in Russian)

402. Galimov, E., Zamysly i Proschety (in Russian), Editorial, Moscow, 2010

501. Galkevich, A., in an undated (presumably at the beginning of 2011) interview with the Interfax AVN news agency; accessed on Aug. 2, 2011, at: http://www.militarynews.ru/excl.asp?ex=87

359. Garbuk, S. V., Gershenzon, V. E. Kosmicheskie sistemy distantsionngo zondirovaniya zemli, (in Russian) Moscow, A i B, 1997

311. Garlinksi, J., Hitler's Last Weapons, Times Books, 1978

266. Garrett, D., NASA ratifies first contract with Russian Space Program, NASA News, June 18, 1992

651. Gatland, K., Manned Spacecraft, The Macmillan Company, New York, 1967

222. Gatland. K., Missiles and Rockets, Macmillan Publishing Comapny., Inc. New York, 1975

174. ed. Gatland, K., Project Satellite, Allan Wingate Limited, London, 1958

102. Gatland, K., Space Technology, Salamander Books Ltd, London, 1981

123. Gatland, K., Kosmicheskaya Tekhnika (in Russian) Mir, Moscow, 1986

125. Gas Dynamics Laboratory museum

415. Gazeta.ru, Pilotiruemye zapuski perenesut na kosmodrom Vostochny v 2018 godu, (in Russian) Aug. 28, 2010, http://www.gazeta.ru/news/lastnews/2010/08/28/n_1539954.shtml

59. ed. Gerchik K.V., Nezabuvaemui Baikonur (in Russian) Moscow, 1998 p. 233. Sternin L.E., the author of the chapter on Glushko writes that a 17-page transcript of Glushko's interrogation has no mention of Korolev's name. Even if Korolev's name was mentioned, Glushko can not be blamed given physical and psychological tortures practiced in the Soviet prisons of that period.

51. ed. Gerchik, Nezabyvaemui Baikonur, (in Russian) Tekhnika Molodezhi, Moscow, 1998

111. ed. Gerchik, Baikonur, Pamyat Serdtsa, (in Russian) Terra, Moscow, 2001

390. Getman, M., Raskin A., Voenny Kosmos: Bez Grifa Sekretno, Moscow, 2008

269. Civilian Space Stations and the U.S. Future in Space (Washington, DC: U.S. Congress, Office of Technology Assessment, OTA-STI-241, November 1984

236. Gibson, James Norris, The History of the US Nuclear Arsenal, Brompton Books, Greenwich, CT, 1989

290. Glasstone, The Book of Mars, NASA, Washington, DC, 1968

384. Glushko, A., Osnovatel Gazodinaicheskoi Laboratorii (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, No. 2, 2000, p. 70

387. Glushko, A., K 100-letiyu so dnya rozhdeniya I. T. Kleimenova (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, No. 6, 1999, p. 70

2. ed. Glushko, V., Entsiklopediya Kosmonavtika (in Russian), Sovetsakya Entsiklopediya, Moscow, 1985

382. Glushko, V. Ob osveshenii trvorcheskogo puti F. A. Tsandera (in Russian), June 1970

682. Glushko, V., Put v raketnoi tekhnike (In Russian), Moscow, Mashinostrenie, 1977

683. Glushko, V., Raketnye dvigateli GDL-OKB (In Russian), APN, 1975

157. Goldovsky, D., Polety Zarubezhnykh AMS, (in Russian) Zemlya i Vselennaya, 1979

268. Goldovsky, D., Kosmicheskie Programmy Zapadnoevroepiskikh Stran, (in Russian) Kosmonavtika-Astronomiya, July 1987

18. Golovanov, Ya., Korolev: Mify i Fakty (in Russian) Moscow, 1994

229. Golovanov, Ya., Kosmonavt Nomer Odin, (in Russian) Izvestiya, Moscow, 1986

246. Golovanov, Ya., Sud'ba, Komsomolskaya Pravda, June 11, 1989, p. 4

609. Gomez De Castro, Ana. I., On the future of ultraviolet astronomy, circa 2003

419. Gonets-M leaflet, ISS Reshetnev, 2010

355. Gorokhov, A., Filevskie Orbity, (in Russian) GKNPTs Khrunichev, Moscow, 2006

717. Gorokhov, V.D. and others, KBKHA ENGINES WITH HYDROGEN AS A GREEN PROPELLANT OSC KBKHA, (In Russian), International Scientific Journal for Alternative Energy and Ecology, 3 (59) 2008

179. Grakina, E. I. Uchenye Rossi v Gody Velikoi Otechestvennoi Voiny (in Russian) RAN, Moscow, 2000

637. Grigoriev, A.I., Zhivotnye v Kosmose (In Russian), Vestnik Rossiyskoi Akademii Nauk, No. 11, 2007

577. Grigoryants, L., A posting on the forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, June 2012

81. Grishin S., Razvitie Raketno-Kosmicheskoi Tekhniki v SSSR v period 1917 - 1945 (in Russian). An addendum to the Russian translation of Gatland's Space Technology, Mir, Moscow, 1986

388. Grishin, V., FSA report to the CCSDS Management Council, Noordwijk, Netherlands, October 2009

14. Gritsenko Eugeny A. (in interview), First Deputy of Designer General NPO "Trud," Samara, 1993

426. Gropp, D., In interview with A. Zak, August 2007

64. Gröttrup, I., The Rocket Wife, Andre Deutsch, London, 1959

86. Gubarev, V., Yuzhnuy Start (in Russian), Nekos, 1998

595. Gurdin, K., Vtoroy Baikonur, Argumenty Nedeli, No. 36 (328), Sept. 20, 2012

601. Gvozdev, S., Aleksandr Kirilin: My segodnya dumaem o budushem (in Russian), Volzhskaya Kommuna, Jan. 28, 2011

258. Haber, H., Space Satellite, Tools of Earth Research, National Geographic, April 1956

43. Haeseler, D., Soviets to Modify Proton Launcher, Spaceflight, Vol. 33, July 1991. p. 248

701. ed. Hall, C., Essays on the History of Rocketry and Astronautics, Vol. I, NASA, 1977

682. ed. Hall, C., Essays on the History of Rocketry and Astronautics, Vol. II, NASA, 1977

327. Harland D., and others, Space Exploration, 2008

7. Harford J., Korolev, John Wiley & Sons, Inc. New York 1997, p. 84

307. Harper's New Monthly Magazine, The German Army of Today, (periodical) December 1891 - May 1892, New York

297. Hartmann, G., Le V-2 Arme Stratégique (in French)

347. Heath, T., Greek Astronomy, J. M. Dent & Sons Ltd, London, 1932

124. Heller, M., Nekrikh, A., Utopia in Power, Simon & Schuster, New York 1986

524. Hendrickx, B., A posting on the web forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, (in Russian), Oct. 27, 2011

697. Hendrickx, B., A posting on the web forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, (in Russian), 2012

28. Heppenheimer, T.A., Countdown, A History of Space Flight, John Wiley & Sons, Inc., New York, 1997

673. Høg, E., Astrometry history: Roemer and Gaia, 2011

674. Høg, E., From the Roemer mission to Gaia, Proceedings IAU Symposium, No. 248, 2007

675. Høg, E., Chubey, M.S. Proposal for a second Hipparcos, July 18, 1991

162. Höhe, L., MIR '92, DARA, Köln-Porz, 1992

300. Human mission to LEO, Space Exploration Achitecture Workshop, Noordwijk, July 7-8, 2008

541. IA Novosti-Kazakhstan, Dec. 28, 2011

444. IKI, Othet za 2010 god. (in Russian)

474. IKI, Otchet za 2011 god. (in Russian)

612. IKI, Otchet za 2012 god. (in Russian0

638. Il'in, E., Biologiya v poletakh bespilotnykh kosmicheskikh apparatov (In Russian), November 2007

608. INASAN, Spektr-UF (in Russian) IKI RAN, 2004

299. Informatsionniy memorandum obligatsionnogo zaima FGUP NPO Lavochkina (in Russian), July 2008

339. Interfax - Dalniy Vostok news agency

380. Interfax-AVN, Rossiyskie uchenye predlagayut sozdat novyi sputnik dlya izucheniya solntsa (in Russian), Feb. 22, 2010

445. Interfax–AVN, General armii Nikolai Abroskin: "Programma rabot Spetstroya Rossii budet vypolnena polnostyu", December 2010, http://www.militarynews.ru/excl.asp?ex=80

634. Interfax-AVN, Interview with Vitaly Lopota, April 2013

713. Interfax-AVN, Aug. 20, 2014

460. Interfax, Sept. 17, 2009

553. Interfax-Kazakhstan, (in Russian) Feb. 11, 2012

454. ISS Reshetnev, (in Russian) No. 5, 2008

455. ISS Reshetnev, No. 8, 2009

456. ISS Reshetnev, The spacecraft Sfera 40th anniversary, No. 3, 2008, p. 30

458. ISS Reshetnev, Project Millimetron, 2011

555. ISS Reshetnev, (in Russian) 2012

613. ISS Reshetnev, (in Russian) No. 15, 2012

103. Istoriya Podrazdeleniya 734 (in Russian) Moscow, 1998

515. ITAR-TASS, Kachestvo raboty rossiskikh meteosputnikov ne ustraivaet Rosgidromet - glava vedomstva (in Russian), Sept. 8, 2011. Accessed at: http://www.prime-tass.ru/news/0/%7BEA645AEC-26BE-4559-B86C-A03D7275CC2E%7D.uif

716. ITAR-TASS, July 2, 2014

32. Itogi Nauki i Tekhniki (rus.) Raketostorenie i Kosmicheskaya Technika, Moscow, 1990

119. ed. Ivanov, V. L., Voenno-Kosmicheskie Sily, (in Russian) Vol. 3. OAO Vestnik Vozdushnogo Flota, Moscow, 2001

207. ed. Ivanov, S., Russia's Arms and Technologies, The XXI Century Encyclopedia, Volume V, Arms and Technologies, Moscow, 2002

556. Ivanov, V. P., Partola I. S., Kombinirovannaya sistema upravleniya raskhodovaniem topliva kislorodno-vodorodnogo razgonnogo bloka (in Russian) Aviatsionnaya i Raketnaya Tekhnika, 2011, p. 28

473. ed. Ivkin, V. I., Sukhina G. A. Zadacha Osoboi Gosudarstvennoi Vazhnosti (in Russian) ROSSPEN, Moscow, 2010

193. Jenkins, D., Space Shuttle, The History of the National Space Transportation System, Cape Canaveral, Florida, 2001

110. Kalabin, Vladimir (in interview) August 2001

142. Kamanin, N. P., Skrutyi Kosmos, (in Russian) Book IV, IID Novosti Kosmonavtiki, Moscow, 2001

574. Kamanin, N. P., Skrutyi Kosmos, (in Russian) Book I, IID Novosti Kosmonavtiki, Moscow, 1995

742. Kamanin, N. P., Skrutyi Kosmos, (in Russian) Book II, IID Novosti Kosmonavtiki, Moscow

44. Kamanin, N., Mne Ochen Obidno za Nashikh Parnei, (in Russian) Vozdushniy Transport No. 12-14 (2146) 1993

329. Kandaurov, Yu., Kirilin: My Dolzhny Proizevesti Perviy Zapusk Printspialno Novogo Nositelya k 2015 Godu. RIA Samara, April 2, 2009

687. Kandebo, S., Franco-Russian Tests May Spur New Projects, Aviation Week & Space Technology, Dec. 14/21, 1992, p. 70

453. Kantemirov, B., Tsygan, Dezik i proekt VR-190, Novosti Kosmonavtiki, No. 9, 2001 p. 66

632. Kantochkina, I., Perspektivnaya pilotiruemaya transportnaya sistema (in Russian), Za Novuyu Tekhniky, Feb. 6, 2013, p. 2

635. Kapustin, V.V. Avitsionny-kosmichesky klaster Samarsoki oblasti, circa 2009

480. Kardashev, N., Radioastron expected dates and milestones, circa 2003

485. Kardashev, N., Radioastron, radiotelescop mnogo bolshe Zemli. Nauchnaya programma, (in Russian) Uspekhi Fiziheskikh Nauk, Vol. 179, No. 11, November 2009

614. Kardashev, N., Radioastronmicheskaya Tekhnika i Metody, Part I, Kosmicheskie proekty, (in Russian), Trudy Fizicheskogo Instituta, Vol. 228, Moscow 2000

79. Karpenko, A., 50 let KB Arsenal (in Russian), Nevskiy Bastion, St. Petersburg, 1999

96. Karpenko, A., Protivoraketnaya i Protivokosmicheskaya Oborona, (in Russian) Nevskiy Bastion, St. Petersburg, 1998

29. Karpenko, A., Bastion, Voenno-Tekhnicheski Sbornik, (in Russian), Vypusk 5, 2001

288. Karpenko, S., Nasha Mezhplanetnaya Stantsiya, Novosti Kosmonavtiki, No. 3, 2000

424. ed. Katorgin, B. I. Put v Raketnoi Tekhnike, Mashinostrenie, Moscow, 2004

446. Kazakhstan Today, Na sozdanie kompleksa "Baiterek" potrebuetsya $700 mln

558. Kazhikin, A., Voronezhskaya marka... (in Russian), Kommuna, No. 51 (25879), April 12, 2012

379. KazInform, Eksperty Obsudili poryadok vzaimodeistviya pri provedenii puskov konversionnoi rakety "Dnepr" po novoi trasse poleta, Feb. 20, 2010

334. KBKhA, Godovoy Otchet OAO za 2007 (in Russian), Voronezh, 2008

718. KBKhA (In Russian), Voronezh, 2010

175. ed. Keegan, John, Atlas of the Second World War, Borders Press Ann Arbor, MI, 2003

646. Khalevin, V., Voennye spasateli vydvinulis iz kazakhstana v orenburgskuyu oblast k mestu prizemleniya sputnika bion (In Russian), ITAR-TASS, May 14, 2013

722. Khalimanovich, V.I., Otchet o vypolnenii realizatsii tekhnologicheskoi platformy v 2012 (In Russian), Zheleznogorsk, 2013

572. Khakhanov, U. A., Istoriya sozdaniya i tekhnicheskie osobennosti pervogo mikromarsokhoda (in Russian), OAO VNIITransmash

411. Khartov and others, Mnogotselvaya integrirovannya aerokosmicheskaya sistema monitoringa dlya innovatsionnogo sotsialno-ekonomichskogo razvitiya Rossii (in Russian), Riga, 2010

440. Khartov and others, Novye Rossiskie Lunnye Avtomaticheskie Kompleksy, Vestnik NPO Lavochkina, No. 4, 2010.

631. Khayrulin, M., Negativnaya "Energia" rossiyskogo kosmosa (in Russian), Nezavisimaya Gazeta, Feb. 4, 2013.

346. Kholodilova, E.I. and others, 75 let dlya viatsii i kosmosa, (in Russian), Bedretdinov i Ko, 2006

699. Kholodny, V., Konstruktor Pervykh Mryamotochnykh (in Russian), M-K, 12, 1990

101. Khrunichev State Research and Production Center, promotional brochure, c. 1998

150. Khrunichev State Research and Production Space Center, promotional brochure, 2001

670. Khrunichev Gosudarstvenny Kosmichesky Nauchno-Proizvodstvenny Tsentr, K 50-ti letiyu predpriyatiya

47. Khrushchev, S., Khrushchev on Khrushchev: An Inside Account of of the Man and His Era, Little, Brown and Co. Boston, 1990, p. 103

87. Khrushchev, S., Nikita Khrushchev and Creation of a Superpower, The Pennsylvania State University, University Park, PA, 2000

590. Khutortsev, S. V. Glavny Shtab Raketnykh Voisk Strategicheskogo Naznacheniya, TsIPK RV, 2002

309. King, B., Kutta, T., Impact, Da Capo Press, 1998

341. Kirilin, A., In interview with Anatoly Zak, Le Bourget, June 15, 2009

353. Kirilin, A., Perspektivy razvitiya gosudarstvennogo nauchno-proizvodstvennogo raketno-kosmicheskogo tsentra TsSKB-Progress, Samara, April 7-9, 2009

354. Kirilin, A., In interview with Anatoly Zak, Zhukovsky, Aug. 18, 2009

623. ed. Kirillin, A. and others, Kosmicheskoe apparatostroenie (in Russian) Agni, Samara, 2011

89. Kisunko, Sekretnaya Zona, (in Russian) Sovremennik, Moscow 1996

668. Klimenko, O., Vesti.ua, Oct. 23, 2013

512. Kobelev V., Milovanov A., Sredstva Vyvedeniya Kosmicheskikh Apparatov (in Russian), Moscow, Restart, 2009

128. Kolesnikov, P., Pervyi Raketniy, Tekhnika Molodezhi, 2. 1980

510. Kolokolov, A., Sich-2 Earth remote sensing and atmopshere parameter research space system, KB Yuzhnoe, 2010

486. Komrakov, A., Aleksandr Kirilin: "My rabotaem na trekh kosmodromakh" (in Russian), Volzkhskaya Kommuna, June 1, 2011, Accessed at: http://vkonline.ru/104627/article/aleksandr-kirilin-my-rabotaem-na-treh-kosmodromah.html

562. Komrakov, A., Aleksandr Kirilin: "My pervye idem na kosmodrom Vostochny" (in Russian), Volzhskaya Kommuna, March 2, 2012, Accessed at: http://www.vkonline.ru/161974/article/aleksandr-kirilin-my-pervye-idem-na-kosmodrom-vostochnyj.html

639. Komrakov, A., TsSKB Progress razrabatyvaet proekt sverkhtyazheloi rakety-nositelya (in Russian), Volga-News, March 28, 2013

731. Konkursnaya documentatsiya, Rekonstruktsiya korpusa 6 "V" dlya izgotovleniya KK "Bars-M" (in Russian), 2011

370. Konovalov, I., Kosmicheskikh spasatelei samikh pora spasat (in Russian) Kommersant, Jan. 20, 2010

53. Konovalov, S., Iz Germanii v Kapustin Yar (Interview with Vasilyy Mishin), (in Russian) Izvestia, April 6, 1991

189. Konovalov, B., Chetyrnadtsat Svidanii s Veneroi, (in Russian) Nauka i Zhizn, No. 9, 1982

154. Kontsov, B. (in interview) September 2002

73. ed. Koptev, Yu., Vpereredi Svoego Veka (in Russian), ZAO Mezhdunarodnaya Programma Obrazovaniya, Moscow, 1998

439. Koptev, Yu., Press-conference at Russian space agency headquarters, Moscow, May 28, 1993

744. Koptev, Yu., Press-conference at the Roskosmos headquarters, March 2015

365. Korablev, O. I., Martynov, M. V. Russian plans for Mars and Venus, ESTEC, May 15, 2009

592. Kornienko, G., Kholodnaya Voina, Svidetelstvo ego Uchastnika (in Russian), OLMA-PRESS, 2001

469. Korolev, S., Otchet o Pervom Kosmicheskom Polete Grazhdanina SSSR Yuriya Alekseevicha Gagarina na Kosmicheskom Korable-Sputnike "Vostok" 12 aprelya 1961 g., (in Russian) TsK KPSS, Moscow 1961

241. Koroleva, N., Otets (in Russian) , Volume I, II, Nauka, Moscow, 2001, 2002

324. Koronas-Foton, A leaflet distributed at the MAKS-2001 Air and Space Show, Moscow, August 2001

316. ed. Koroteev, A., Pilotiruemaya Ekspeditsiya na Mars (in Russian), Moscow, Korolev, 2006

151. Koshevarov, G., Pronikayushie Luchi "Vegi," (in Russian) Mosaeroshow-92, p. 11

737. Kosmodemyansky, Ye. V., Razrabotka tekhnologii informatsionnoi podderzhki proektirovaniya... kosmicheskikh apparatov DZZ (in Russian), Samara, 2014

680. Kosmodrom "Vostochny" (In Russian), Roskosmos, 2013

159. Koval, A., Muzei K. I. Tsiolkovskogo in Izevskom, (in Russian) Moskovskiy Rabochiy, 1990

728. ed. Kovalenko, G., Kosmodrom Plesetsk (in Russian), Moscow 2002

114. Kozhukhov, N. S., Kompleksy Nazemnogo Oborudovaniya Raketnoi Tekhniki, 1948-1998, Moscow 1998

389. ed. Kozlov, A., in others, Akademik Reshetnev (in Russian), Zheleznogorsk, 2006

326. Kozlova. N. Shpion na Svyaz ne Vyshel, (in Russian) Rossiskaya Gazeta, No. 4846, Feb. 11, 2009

97. Krasnikov, History of the Spaceflight web site (in Russian) http://www.space.hobby.ru/

395. Kremnev, R., "Fobos": gotovnost No. 1, Nauka v SSSR, No. 1, 1988, p. 3

279. Krige, J., Russo, A., A History of the European Space Agency 1958-1987, ESA SP-1235 April 2000

203. Kruchkov, B.I. and others, Tsentr Podkotovki Kosmonavtov Imeni Gagarina, (in Russian)

509. ed. Kudryashov, S. Sovetsky Kosmos (in Russian) Vestnik Arkhiva Prezidenta Rossiskoi Federatsii, Moscow, 2011

523. Kuibida, A., Evropa zevet Rossiyu na Mars, (in Russian) Izvestiya, Oct. 16, 2011

198. Kulaga, E., Ot Samoletov k Raketam i Kosmecheskim Korablyam (in Russian) Vozdushniy Transport, Moscow, 2001

671. Kulkov, V.M., Shakhanov A.E., and others, K voprosu proektirovaniya kosmicheskikh apparatov s marshevoi elektroraketnoi dvigatelnoi ustanovkoi dlya issledovaniya okolunnogo prostranstva, (In Russian), Vestnik NPO Lavochkina, 4, 2013, p. 68

186. ed. Kurushin, A., S Baikonura k Lune, Marsu, Venere (in Russian) Graal, Moscow 2001

166. Kuznetsky, M. I., Baikonur. Korolev. Yangel, (in Russian) IPF Voronezh, Voronezh 1997

228. Kuznetsky, M. I., Gagarin na Kosmodrome Baikonur, Vladi, Krasnoznamenk, 2001

208. Kuznetsov, A. N., Mnogorazovaya Kosmicheskaya Sistema Energia-Buran, (In Russian) NPP OMV-Luch, Moscow 2004

604. ed Kuznetsov, V. D., Proekt Intergeliozond (in Russian), Moscow, 2012

645. Kuznetsov, V. P., Istoriya Stanovleniya (In Russian), Moscow, SIP RIA, 2005

405. Lanceur Soyuz-1 (in French) Grand Palais exhibit sign, Paris, June 2010

214. Lantratov, K., Safronov, I., Gosudrastvo Pribiraet Energiyi, (in Russian) Kommersant, Moscow, May 12, 2005

498. Larionova, D. Start proekta "Radioastron" (in Russian), July 27, 2011, TVS Pushino, Retrieved at: http://www.tv-tvs.ru/index.php?option=com_content&task=view&id=1747&Itemid=1

661. Larkov, N.S., Kharkov Kosmicheskiy (In Russian), Konsum, Kharkov 2006

33. Launch Vehicle "Cyclone" (commercial leaflet) Dnepropetrovsk 1992

425. Laura memorial, Schmiedebach, c. 2007

702. Laursen, E., Angara Launch System Mission Planner’s Guide, LKEB-0206-0732, Revision 0, December 2002

739. Lazarev, A. I., Khrunov, Ye. V., Opticheskie nablyudeniya s kosmicheskogo korablya "Voskhod-2" (in Russian), Gidrometeoizdat, Leningrad, 1975

143. Leavitt, W., MOL: Evolution of a Decision, Air Force and Space Digest, October 1965

505. Lebedev, L. and others, Syny goluboi planety, (in Russian) Moscow, Politizdat, 1973

573. Lee, C. and others, Design and Manufacture of a Full Size Breadboard ExoMars Rover Chassis, 9th ESA Workshop on Advanced Space Technologies for Robotics and Automation
ASTRA 2006, ESTEC, Nov. 28-30, 2006

581. Legostaev, V. P., Luna - shag k tekhnologiyam osvoeniya Solnechnoi sistemy, Moscow, RKK Energia, 2011

462. Lenta.ru, Minoborony rasskazalo o planakh zakupki vooruzheniya v 2011 godu (in Russian), March 18, 2011

740. Leonov, A., a BBC interview (in Russian), Oct. 9, 2014, http://m.bbc.com/news/magazine-29505143

80. Levantovskiy, V., Mekhanika Kosmicheskogo Poleta, (in Russian), Nauka, Moscow, 1980

292. Ley, W., The Exploration of Mars, The Viking Press, New York, 1956

249. Ley, W., Harnessing Space, The MacMillan Company, New York 1963

298. Ley, W., Rockets, Nelson Doubleday, Garden City, N.Y. 1960

213. Ley, W., Rockets, Missiles and Men in Space, The Viking Press, New York, 1957, 1968

616. Likhachev, S., Radio Astronomy Space Missions RadioAstron and Millimetron, On behalf of Astro Space Center, Lebedev Physical Institute, Moscow, Russia, May 13th, 2011, Madrid, Spain

232. Lisov, I., Polet Gagarina: Nuzhna Vsya Pravda (in Russian) Novosti Kosmonavtiki, No. 6, 2001 p. 10

239. Lisov, I., Posting on FPSpace mailing list, Dec. 10, 2006

344. Lisov, I., Posting on the online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, May 29, 2009

464. Lisov, I., Posting on the online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, Sept. 18, 2010

467. Lisov, I., Posting on the online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, Nov. 11, 2005

530. Lisov, I., Posting on the online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, Nov. 14, 2011

443. Liwei, Y., A statement at China's Manned Space Flight Week, Guangzhou Province's Shenzhen city, CCTV-7 'Military Report' Mandarin, 1130 GMT, 25 Dec. 2010 (via John B. Charles)

366. Lobanov, B. S. TsNIRTI 65 Let (in Russian) Moscow 2008

259. Lopota, V., In interview with Delovoi Peterburg newspaper (recorded by Elvi Usmanova), Sept. 24, 2007

351. Lopota, V., In interview with Anatoly Zak, Zhukovsky, August 18, 2009

356. Lopota, V., My Ustremleny v Budushee, (in Russian) Aviapanorama, 3, 2009

376. Lopota, V., Propsects of the Russian space program, A presentation at the Korolev Proceedings in Bauman school, January 2010

566. ed. Lopota, V., RKK Energia imeni Koroleva v pervom desyatiletii XXI veka, 2011

580. Lopota, V., A presentation at the International Aerospace Congress, Moscow, August 2012

641. Lopota, V., April 2, 2013

106. ed. Lozino-Lozinskiy, G. E., Aviatsionno-Kosmichevskie Systemy (in Russian) MAI, Moscow 1997

319. Lukashevich, V., and others, Vozdushno-orbitalnaya sistema "Spiral" (in Russian) Aerokosmicheskoe Obozrenie, 2006

536. Luch (Sputnik Svyazi) NPO PM brochure (in Russian) circa 1993.

588. Lupyak, D. S., and others, Mezhorbitalny buksir na baze razgonnogo bloka DM, Vestnik NPO Lavochkina, No. 14, 3, 2012, p. 61

191. MacFarquhar, Neil, Libya's 'Brother Leader' Pulls Yet Another Rabbit Out of His Hat, The New York Times, Dec. 21, 2003, p. 30

383. Makarenko, D. M., Potyupkin A. Yu., Na Orbitalnykh Rubezhakh (in Russian) Academia, Moscow, 2008

129. ed. Makarov, A. A., Nazemnye Ispytaniya Raketno-kosmicheskoi Tekhniki, Peresvet, 2001

642. Malchenko, A., in interview to RIA Novosti, March 26, 2013

605. Malkov, Proekt Kazakhstanskiy nauchny tsentr po priemu... informatsii s... Spektr-UF (in Russian) October 2011

153. ed. Marinin, I., Geroi Kosmosa Rasskazyvaut (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, 7. 2002, p. 68

700. Markov, Yu., Vpervye v Istorii (In Russian), Yunyi Tekhnik, No. 9, 1980, p. 18-21.

298. Marov, M. Ya. and others, Phobos-Grunt: Russian sample return mission, Adavances in Space Research, Dec. 16, 2002

409. Martynov, M., and others, Kosmicheskaya missiya posesheniya asteroida Apophis, (in Russian) 100-year Tungusska phenomenon conference, June 2008

432. Martynov, M., Phobos-Grunt project, Mission concept and current status of development, IKI, Moscow, Oct. 13, 2010

626. Martynov, M. B. and others, The concept of expedition to Europa, Europa lander workshop: science golas in experience, Moscow 2009

98. Mashenko, A. N. and others, Rakety i Kosmicheskie Apparaty KB Yuzhnoe, Dnepropetrovsk 2000

304. Mason, F., Air Facts and Feats: A Record of Aerospace Achievement, Doubleday, 1970

518. Mazhilis (parliament) of Kazakhstan, press release, Sept. 19, 2011

144. McDougall, W. A., ... The Heavens and the Earth, A Political History of the Space Age, Basic Books, Inc., Publishers, New York 1985

39. Mecham M., Proton Group Signs Papua Services Pact, Aviation Week & Space Technology, Vol. 139, No. 12, Sept. 20, 1993, p. 91

109 Menaul, S., Russian Military Power, Bonanza Book, New York 1982

90. Menshikov, V.L., Baikonur, Moya Bol i Lyubov (in Russian), Moscow 1994

704. Menshikov, V. A., Baikonur - Moskva - Yubileiny (In Russian), Moscow, Restart 2003

204. Mesheryakov, I. V., V Mire Kosmonavtiki (in Russian), Russki Kupets, Nizhni Novgorod, 1996

360. Meteor-3M leaflet, Paris air and space show, June 2005

362. Meteor-3, No. 7, Kosmichesky Meteorological Kompleks, RKA, 1993

194. Mezelev, L. M., Oni Byli Pervymi (in Russian), Moscow 2001

662. Mezhiritsky, E.L., Shturmany Raket (in Russian), BLOK, Inform-Press, Moscow 2008

621. Mikhailov, A., Giperzvukovaya raketa poletit v iyule-avguste (in Russian) Izvestiya, Jan. 14, 2013

396. ed. Miles, F., Booth, N., Race to Mars, the ITN Mars Flight Atlas, Macmillan, London 1988

75. ed. U.G. Milov., Raketno-Kosmicheskaya Promushlennost Rossii (in Russian) OmB Luch, Moscow 1999

169. Miranda, J., Mercado, P., Secret Wonder Weapons of the Third Reich, Schiffer Publishing, Ltd. Atglen, PA 19310

163. ed. Mishin, V., Milestones of Rocket and Space Epoch, GUP Moskovsky Zhurnal, Moscow 2000

6. ed. Mishin V., Pervie Geofizicheskie, Historical Series, (in Russian) Technika Molodezhi, May 1981

11. ed. Mishin V., Pervaya Kosmicheskaya, Historical Series (in Russian) Tekhnika Molodezhi, August 1981

24. ed. Mishin V., Po Programme Kosmos, Historical Series, (in Russian) Tekhnika Molodezhi, July 1981

36. Mishin, V., Pochemy My Ne Sletali na Lunu, (in Russian) Astronomia, Kosmonavtika, Novoe v Nauke i Tekhnike series, Znanie, Moscow 1990

173. Mishin, Vasiliy, Ot Sozdaniya Ballisticheskikh Raket k Raketno-Kosmicheskomu Mashinostroeniyu, (in Russian) Inform-Znanie, Moscow 1998

422. ed. Misnik, V. P. Tsentralny nauchno-issledovatelsky institut "Kometa," (in Russian) , Oruzhie i Tekhnologii, Moscow 2003

423. Mitrofanov, I., Scientific instruments of Russian Lunar Landers “Luna-Recourse” and “Luna-Glob,” Lunar Exploration Analysis Group Meeting, Sept. 14, 2010

648. Molchanov, V., O tekh kto ne vyshel na orbity (In Russian), Kosmonavtika, Astronomiya, 10, 1990

738. Molev, F. D., Issledovanie optiko-eletronnoi sistemy opredeleniya vzaimnogo rassoglasovaniya elementov kosmicheskogo teleskopa (in Russian), St. Petersburg, 2014

479. Molodtsov, V., A posting on the Novosti Kosmonavtiki web forum, June 17, 2004

482. Molodtsov, V., A posting on the Novosti Kosmonavtiki web forum, Dec. 9, 2009

531. Molodtsov, V., A posting on the Novosti Kosmonavtiki web forum, May 8, 2009

393. Molotov, E., Nazemnye radiotekhnicheskie sistemy upravleniya kosmicheskimi apparatami (in Russian), Fizmatlit, 2004

12. Moscow Polytech Society Historical Conference, October 1992

71. ed. Mozhorin, Y., Kosmonavtika SSSR (in Russian) Mashinostroenie, Planeta, Moscow 1986

3. Mozhorin, Y., (in interview), September 1996

322. Murakhovsky, G. M., Peredavaya Estafetu 2009 godu (in Russian) Zavodskaya Zhizn, No. 24-25, Dec. 25, 2008

217. Murphy, L., Rockets, Missiles, and Spacecraft of the National Air and Space Museum, Smithsonian Institution Press, Washington, D.C. 1976

684. Murtazin, R., and others, Launch strategy for manned spacecraft: improving safety or increasing of launch mass, 61st Astronautical Congress, IAC-10-B3.2.6, Prague, 2010

183. Na Snimkakh Landshaft Venery, (in Russian) Nauka i Zhizn 1976

172. Naimark, N. M., The Russians in Germany, A History of the Soviet Zone of Occupation, The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, MA, 1997

152. ed. Narimanov, G. S., Sovetskie Pilotiruemye Korabli and Orbitalnie Stantsiy, (in Russian), Mashinostroenie, Moscow 1976

91. NASA Facts: A History of US Space Stations, IS-1997-06-ISS009JSC

106. NASA Facts, The Service Module: A Cornerstone of Russian International Space Station Modules, International Space Station October 1998, Lyndon B. Johnson Space Center, Houston, Texas 77058

533. NASA Press Kit, 1996 Mars Missions, November 1996

567. NASA documents, ISS Interface Mechanisms and their Heritage.

206. Navigatsioniy Sputnik GLONASS (in Russian) NPO PM

116. Nechesa, Ya., Cosmodrome Baikonur: Kratkie Svedeniya, Baikonur, 1993

640. Nekhai, O., V razrabotke – sverkhmoshnue raketnye dvigateli (In Russian) Golos Rossii, Feb. 22, 2012

314. Neufeld, M., Von Braun, Dreamer of Space, Engineer of War, Alfred A. Knopf, New York, 2008

315. Neufeld, M., The Rocket and the Reich, Harvard University Press, Cambridge, Mass., 1995

668. Nosenko, Yu, I. and others, Mnogotselevaya kosmicheskaya sistema "Arktika", 2009

67. Novosti Kosmonavtiki (in Russian) (periodical), ed. I. Marinin, Moscow, (published bi-montly since 1991, later monthly)

534. The online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, a posting on Nov. 22, 2011

535. The online forum of the Novosti Kosmonavtiki magazine, a posting on Nov. 25, 2011

410. NPO Lavochkina, Informatsiya o Kompanii, (in Russian) June 2010

434. NPO Lavochkin, Space missions, London, October 2010

607. NPO Lavochkin, June 2011

130. NPO Mashinostroenia, promotional brochure, 2001

132. NPO Mash leaflet, Yakhont, 2001

539. O'Brien, D., Spheres from outer space land in New Zealand, NZine, Aug. 8, 2002

40. Oberg, J., Russia's Space Program, IEEE Spectrum, December 1995, p. 24

587. Olson, J., Voyages, Charting the Course for Sustainable Human Space Exploration, NASA Langley Research Center, NP-2011-06-395-LaRC, circa 2011

77. Omelko, V., Kosmodrom Baikonur (in Russian) Russian Aviation and Space Agency, 2000

320. New Debris Seen from Decommissioned Satellite with Nuclear Power Source, Orbital Debris Quaterly (A NASA periodical), Vol. 13, Issue 1, January 2009, p. 1

95. Orbitalniy Nauchno-Issledovateskiy Kompleks Mir, Osnovnuye Dinamicheskie Operatsii na Zakluchitelnom Etape Poleta, (in Russian) Mission Control Center, Korolev, March 23, 2001

138. Ordway, F., Sharpe M., Project Horizon: a Early Study of Lunar Outpost, Acta Astronautica, No. 10, 1988 p. 1105-1121

10. Ordway, F., Sharpe M., The Rocket Team, Thomas Y. Crowell, Publishers, New York 1979, p. 336

303. Ordway, F., Advances in Space Science and Technology, Academic Press, 1964

666. Orlan MKS, An NPP Zvezda leaflet, MAKS-2013 air and space show, Moscow, August 2013

195. Orlov, We Defend Russia (As cited in Tucker, J., The 1971 Smallpox Epidemic in Aralsk, Kazakhstan, and the Soviet Bilogical Warfare Program, Occasional Paper No. 9, Monterey Institute of International Studies, 2002)

506. Ostashenkov, P., Orbity glavnogo konstruktora (in Russian), DOSAAF, Moscow, 1973

99. Outer Space -- Battlefield of the Future? Stockholm International Peace Research Institute, Taylor & Francis Ltd, London 1978

23. Pallo-Korustin, V., Dneprovskiy Raketno-Kosmicheskiy Tsentr (in Russian), Dnepropetrovsk 1994

564. Panov, P., Rossiya obnovit Baikonur na 8 mlrd rubley (in Russian) Izvestiya, April 12, 2012

264. Pavutnitsky, Yu. V., and others, Otechestvennye Rakety Nositeli, (in Russian), St. Petersburg 1996

31. Peebles, C., Battle for Space, Beaufort Books Inc., New York 1983

34. Peebles, C., Guardians, Presidio Press, 1987

273. Peltier, S., Leroux, P., ARIANE 5 Données relatives au Vol 181 (in French)

547. Perez, E., Vega User's Manual, Issue 3, Arianespace, March 2006

233. ed. Perminov A., Baikonury 50 (in Russian) Novosti, Moscow 2005

238. Perminov, A. In interview with Trud newspaper, Nov. 14, 2006

343. Perminov, A., In interview with ITAR-TASS, (in Russian) August 31, 2007

345. Perminov, A., Head of Russian Federal Space Agency, ISS Program International Cooperation, Paris, June 17, 2009

633. Perminov, V. G., The Diffcult Road to Mars, NASA, 1999

417. Perov, A. I. and others, GLONASS, printsypy postroeniya i funktsionirvoniya (in Russian) Moscow, Radiotekhnika, 2010

63. Pervov, M., Ballisticheskie Raketu Velikoi Strany (in Russian), Aviatsia i Kosmonavtika, April 1998, p. 17-21

212. Pervov, M., Mezhkontinetalnye Ballisticheskie Rakety SSSR i Rossi (in Russian), Moscow 1998

177. Pervov, M., Raketnye Kompleksy RVSN, Aviarus-XXI, Moscow 2001

176. Pervov, M., Zenitnoe Raketnoe Oruzhie Protivovozdushnoi Oborony Strany, Aviarus-XXI, Moscow 2001

42. Pesavento, P., Soviet Space Program, Spaceflight, Vol. 35, July, 1993 p. 224

644. ed. Petukhov, V. E. and others, K istorii stanovleniya "yadernoi knopki" Rossii, St. Petersburg, SPbGPU, 2003

478. Pevzner, A. M. Obratny Otschet Vremeni, IKI 40 years, (in Russian) Moscow 2006

286. Phobos-Grunt/Phobos sample return, Federal Space Agency, NPO Lavochkin

391. Pichkhadze, K., Russian Initiatives in Space Exploration, International Workshop on Creating New and Sustainable Space Exploration, Washington, DC, Nov. 16-18, 2004

442. Pichugina, N., Gospolitika v Arktike: ne mychim, ne telemsya (in Russian) Nauka i Tekhnologii RF, Dec. 13, 2010, http://www.strf.ru/material.aspx?CatalogId=221&d_no=35697

546. Pimonov, V., Vozvrashenie na kosmodrom (in Russian), Vpered, April 9, 2011

677. Pinchuk, Russian-Italian in the field of fundametal space researches, Dubna, Dec. 18, 2009

37. Plesetsk Cosmodrome, M.I.C. Newsletter, No. 8, August 1993, p. 5

133. ed Podvig, P., Russian Strategic Nuclear Forces, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, 2001

235. Podvig, P., A posting on Novosti Kosmonavtiki web forum, 2006

695. Pokrovsky, B., Kosmos nachinaetsa na zemle (In Russian), Patriot, Moscow, 1996

283. Poleshyuk, G., Director General, Designer General NPO Lavochkin, In interview with A. Zak/RussianSpaceWeb.com May 2008

734. Poleshyuk, G., Vozmozhnosti rossiskikh kosmicheskikh sredstv DZZ (in Russian), Roskosmos 2011

468. Poletaeva, V., Shagnuvshie k Zvezdam, (in Russian) Samara, TsSKB Progress 2006

146. Polyachenko, V., Letter to Novosti Kosmonavtiki, 2, 2001, p. 70

658. Polyachenko, V., Na More i v Kosmose (In Russian), Morsar AV, St. Petersburg, 2008

703. Ponomarev, Yu., Kommertsiya na Orbite (In Russian), MN, Fall 1994, p. 31.

724. Ponomarev, A. N., Gody Kosmicheskoi Ery (In Russian), Voennoe Izdatelstvo Ministerstva Oborony, Moscow, 1974

600. Popov, M., Rossiya ipytala novye sputniki-shpiony (in Russian), Life News Online, May 13, 2012

554. Popovkin, V., In interview with Ekho Moskvy radio station (in Russian), Moscow, January 2012

602. Popovkin, V., Rossiyskie plany issledovaniya Solnechnoi sistemy (in Russian), Oct. 8, 2012

263. Popular Science, Navy Designs Seagoing Pad to Launch Satellites at Sea, May 1963, p. 64

256. Poroshkov, V. Sozdanie i Zapusk Pervogo Sputnika Zemli (in Russian) Novosti Kosmonavtiki, 10, 2002

537. Poroshkov, V., Raketno-Kosmicheskiy Podvig Baikonura, (in Russian) Moscow, Patriot, 2007

149. Postnikov, I. Yu., in interview with Anatoly Zak, 1993

401. Potekhina, A., Baikonur ne Stareet (in Russian) Krasnaya Zvezda, June 2, 2010

654. Potekhina, A., Kosmicheskie vrata v nadezhnykh rukakh (in Russian), Krasnaya Zvezda, June 10, 2013

46. Poyachenko, V., Na Orbite "Polet" (in Russian) Aviatsia i Kosmonavtika, December 1992, p 36

520. Prime-Tass, Rossiya vozobnovit praktiku otpravki dubliruyushikh apparatov k planetam - glava Roskosmosa, (in Russian), Sept. 22, 2011.

260. Project Mercury: Main-in-Space Program of NASA, Report of the Committee on Aeronautical Sciences, United States Senate, Dec. 1, 1959

45. Proton Type Launch-Vehicle, Zavod imeni Khrunicheva (promotional leaflet), 1993

312. Przybilski, O., Wernher von Braun's Aggregat 2 (In German), Luft- und Raumfahrt 2, 2007 p. 52

22. Puchkov, I., in interview with Anatoly Zak, June 2002

331. Rachuk, V. S., KB Khimavtomatiki, Stranitsy Istorii (in Russian,) Vol. 2, Voronezh, 2001

332. Rachuk, V., Titkov, N. The First Russian LOX-LH2 Expander Cycle LRE: RD0146, 42nd AIAA/ASME/SAE/ASEE Joint Propulsion Conference & Exhibit, 9 - 12 July 2006, Sacramento, California

689. Rachuk, V. S., KB Khimavtomatiki (in Russian), Voronezh, 2005

484. Radioastron Science Operation Group, Radioastron User Handbook, Version 1.1, July 2, 2010

586. Raftery, M., ISS Exploraiton Platform Concept, Boeing, Nov. 15, 2011

57. Rahn, D., NASA News, Press Release No. 92-165, Oct. 6, 1992

408. Raikunov, G., Asteroidno-kometnaya opasnost, Joint meeting of Roskosmos NTS presidium and RAN Space Council Bureau, Moscow, June 23, 2010

352. Raketa-nositel srednego klassa povyshennoi gruzopod'emnosti dlya kosmodroma Vostochniy, TsSKB Progress, MAKS-2009

374. Raketa-nositel srednego klassa povyshennoi gruzopod'emnosti dlya kosmodroma Vostochniy, TsSKB Progress, Korolev Readings, January 2010

407. Rakety-Nositeli, (in Russian) TsSKB Progress, 2009

113. ed. Rakhmanin, V., Odnazhdy i Navsegda, (in Russian) Mashinostroenie, Moscow 1998

552. Rakhmanin, V., Problematichnoe nachalo i drmatichesky konets razrabotki rakty-nositelya N1 (in Russian) , Dvigatel, Issue 78, p. 36, Accessed on Feb. 13, 2012 at: http://engine.aviaport.ru/issues/78/page36.html

516. Rassypnova, K., Novy sputnik, kotory zamenit poteryanny "Ekspress-AM-4", planiruetsya zapustit do 2015 goda. (in Russian), ITAR-TASS, Sept. 7, 2011, Accessed at: http://www.itar-tass.com/c19/219516.html

272. Rault, R., Ariane transfer vehicle (ATV) to supply Space Station, AIAA Papers, 1987, No. 1862, 8 pp

126. Raushenbakh, Issledovaniya po Istorii i Teorii Razvitiya Aviatsionnoi i Raketno-Kosmicheskoi Nauki i Tekhniki, Vypusk 8-10, Nauka, Moscow 2001

333. RD-0146 Propulsion System, Pratt & Whitney, 2005

262. Rhea, J., Roads to Space, Aviation Week Group, 1995

192. Rebrov, M., Chelovek iz "Yashika" (in Russian) Krasnaya Zvezda, Dec. 11, 1993

741. Rebrov, M., Nad planetoy lyudei (in Russian), Politizdat, Moscow, 1980

452. Reutlinger A. and others, Using Cesic for UV Spectrographs for the WSO/UV, International Conference on Space Optics, Rhodes, Greece, October, 4-8, 2010

735. Reshenie po delu No. A55-1075/2008, Arbitrazhny Sud Samarskoy Oblasti, June 16, 2008

373. Reshetnev company (ISS Reshetnev), Information Satellite Systems, March 2008, Accessed: January 2010 at: http://www.iss-reshetnev.com/images/File/magazin/2008/m3-screen_en.pdf

342. RIA Novosti, Zapusk novoi rossiyskoi rakety "Angara" sostoitsya v 2012 godu (in Russian), June 23, 2009

371. RIA Novosti, Kosmicheskie voiska v processe formirovaniya sozdali novue chasti (in Russian), Jan. 14, 2010

381. RIA Novosti, February 2010

416. RIA Novosti, Sobsvennyi sovremenny kosmodrom RF neobkhodim, zayavil Putin (in Russian), Aug. 28, 2010, http://www.rian.ru/science/20100828/269764305.html

438. RIA Novosti, Sputnik Glonass–K s signalom novogo tipa budet zapushen v 2013 godu (in Russian), Nov. 16, 2010

441. RIA Novosti, IKI RAN teleskop Spektr-RG sostavit rentgenvoskuyu kartu vselennoy (in Russian), Dec. 24, 2010

451. RIA Novosti, Putin: Rossiya v 2011 godu zapustit 50 kosmicheskikh apparatov (in Russian), Jan. 11, 2011

461. RIA Novosti, Kosmicheskaya elementnaya baza na 80% sostoit iz inostrannykh sostovlyausich (in Russian), March 1, 2011

471. RIA Novosti, "Proton-PM" gotovitsya k proizvodsvtu dvigatelei dlya rakety "Angara" (in Russian), April 12, 2011

472. RIA Novosti, April 11, 2011

496. RIA Novosti, Zaversheny orbitalnye ispytaniya meteosputnika "Elektro-L" (in Russian) July 25, 2011

497. RIA Novosti, Radiokanal dlya nauchnykh dannykh s "Radioastrona" otkroetsya 4 avgusta (in Russian), July 27, 2011

502. RIA Novosti, Proizvodstvo raket-nositelei "Kosmos" zaevrshitsya posle 2012 goda, Aug. 4, 2011. Accessed at: http://ria.ru/science/20110804/411898170.html

503. RIA Novosti, Elektrichesky maket modulya dlya MKS v avguste sdadut na ispytnaiya, (in Russian), Aug. 4, 2011. Accessed at: http://ria.ru/science/20110804/411931746.html

504. RIA Novosti, Otlozhen pervy seans svyazi telescopa "Spektr-R" s Pushnskoi stantsiei, (in Russian), Aug. 4, 2011. Accessed at: http://ria.ru/science/20110804/411940772.html

511. RIA Novosti, Stroitelstvo startovogo kompleksa dlya rakety "Angara" idet po planu, Aug. 28, 2011

519. RIA Novosti, Pervuyu raketu "Angara" zapustyat s Plesetska v 2013 godu, (in Russian), Oct. 4, 2011. Accessed at: http://ria.ru/science/20111004/449079418.html

521. RIA Novosti, Zapusk orbitalnoi laboratorii-zavoda "OKA-T" otlozhen na 2-3 goda, (in Russian), Oct. 7, 2011. Accessed at: http://ria.ru/science/20111007/451940000.html

470. RIA Novosti Far East, Roskosmos v etom godu planiruet dostavit v Plesetsk oborudavnie dlya kompleksa Angara, (in Russian), April 13, 2011

725. RIA Novosti, Jan. 14, 2015

369. RKK Energia video presentation, MAKS-2009

617. RKK Energia press-release, Dec. 28, 2012

657. RKK Energia, Godovoi Otchet za 2012 g.

284. Dr. Rocard, F., CNES, in interview with A. Zak, February 2008

712. Rogozin, D., Russkiy Kosmos (in Russian), Rossiyskaya Gazeta, April 11, 2014. Accessed at: http://www.rg.ru/2014/04/11/rogozin.html

361. Roskosmos, MAKS-2009.

428. Roskosmos press-release Budushy kosmdrom Vostochny..., (in Russian), Nov. 11, 2010

436. Roskosmos press-release, Dec. 7, 2010

483. Roskosmos slide presentation, Kosmicheskie apparaty dlya astrophysicheskikh issledovaniy, Spektr-R, circa 2008

723. Roskosmos, Plan deyatelnosti Federalnogo kosmicheskogo agentstva na 2013-2018 gody (In Russian), 2012

500. Roskosmos tender: Sozdanie mnogofunktsionalnoi sistemy personalnoi sputnikovoi svyazi i peredachi dannykh na nizkikh orbitakh na period 2011 goda, OKR Gonets-M-1 (in Russian)

158. Rosenthal, A., Venture Into Space, NASA, Washington, DC, 1968

545. Rossiyskaya Gazeta, Glava Roskosmosa poluchil rezultaty rassledovaniya avrii "Fobosa" (in Russian) Jan. 30, 2012

686. Rudakov, A., and others, Future Flight Test Plans of an Axisymmetric Hydrogen-Fueled Scramjet Engine on the Hypersonic Flying Laboratory, 7th International Spaceplanes and Hypersonics Systems & Technology Conference, Norfolk, Virginia, Nov. 18–22, 1996

706. Rudenko, M., "Vechny" dvigatel? Tak Eto Zhe Nash, Samarsky" (In Russian), Vozdushny Transport, No. 14, 1993 p. 12

710. Russian Academy of Sciences, Space Council, Rezultaty nauchno-issledovatelskikh rabot za 2013 god (In Russian).

477. Russian Federal Space Program for 2006-2015

575. Russian industry, November 2011

576. Russian media (multiple official sources: Interfax, RIA Novosti, ITAR-TASS news agencies)

578. Russian media, May 25, 2012

340. S5.92 Upper Stage and Spacecraft Engines specifications, Khrunichev, ILA 2008

234. Safronov, I., the Kommersant newsaper

729. Safronov, I., Kommersant, (In Russian), January 2015

187. Sagdeev, R., The Making of a Soviet Scientist, John Wiley & Sons, New York, 1994

364. Sanko, N., Fundamental Space Researches in Russia, Jan. 24, 2007

606. Savanov, I. S., Proekt VKO (Spektr-UF) (in Russian), Oct. 3-5, 2011

377. Saveliev, S., Presentation at International Astronautics Congress, Republic of Korea, October 2009

490. Saveliev, B., Orbitalnaya nauchnaya stanstiya Almaz-N, (in Russian) Tribuna VPK, No. 21, 2011, accessed on June 14, 2011, at: http://www.npomash.ru/press/ru/tribuna210511.htm?l=0

591. Schlesinger, A., A Thousand Days, The Riverside Press, Cambridge 1965

522. Schwarzenberg-Czerny, A., In an e-mail communication with Anatoly Zak, Oct. 16, 2011

56. Schwiebert, Ernest G., USAF's Ballistic Missiles - 1954-1964; A Concise History. Air Force & Space Digest, May 1964, p. 54

60. Scientific American, 1993

647. Selezneva, N., Pokorenie kosmicheskogo prostranstva: Epopei sovetskogo izobretatelya (In Russian), Knizhny dom "Librokom", Moscow 2013

678. Semenov, D., Semenov, D., Kosmicheskaya gavan u Amura (In Russian), Krasnaya Zvezda, Nov. 28, 2013

107. ed. Semenov, Y., Mnogorazovuy Orbitalniy Korabl Buran (in Russian), Mashinostroenie, Moscow 1995

52. ed. Semenov, Y., RKK Energia Imeni S.P. Koroleva (in Russian), 1996

164. ed. Semenov, Y., RKK Energia Imeni S.P. Koroleva, Na Rubezhe Dvukh Vekov 1996-2001 (in Russian), 2001

161. ed. Semenov, V., Orbitalniy Kompleks Mir 1986-2001 (in Russian), Videocosmos, Moscow 2001

254. Semenov, O., G. Ivanovskomu - 80 Let (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, No. 3, 2002

118. ed. Serebrennikov, V., Na Zemle, V Nebe i V Kosmose (in Russian), Voenniy Parad, Moscow 1997

180. ed. Sergeev, I., Oruzhie Rossii (in Russian), ZAO Military Parade, 1997

121. ed. Sergeev, Voenny Entsiklopedicheski Slovar RVSN (in Russian), BRE, Moscow 1999

171. Sergeeva, G., (Tsiolkovsky Museum of Cosmonautics) in interview with A. Zak, August 2001

618. Serov, M., Blog ispytatelya (in Russian) Nov. 26, 2012

225. Serra, J.-J., Jung, Ph., French Solid Motors for Missiles and Rockets from WWII to the Sixties, IAC-05-E4.3.07

226. Serra, J.-J., In personal communication with A. Zak

237. Shamsutdinov, S., RKK Energia: Kontseptsiya Razvitiya Rossiyskoi Pilotiruemoi Kosmonavtiki, Novosti Kosmonavtiki, 7, 2006, p. 6

620. ed. Sherbakov, V., Frunzenskoe OKB IKI (in Russian), Fridgelm, Kaluga, 2010

136. Shevchenko, V., Chikmarev V. I., Lunnaya Baza -- Proekt XXI veka, (in Russian) VINITI, Moscow 1989

418. Shevchenko, V., Russian project Luna-Glob: goals and status, Geophysical Research Abstracts, EGU General Assembly 2008

397. Shkuratov, Yu. G., Luna dalekaya i blizkaya (in Russian), Kharkov, 2006

385. Shukina, E., K 110 godovshine so dnya rozhdeniya Yirya Kondratyuka (in Russian), Novosti Kosmonavtiki, No. 8, 2007, p. 60

145. ed. Shustov I. G. Dvigateli 1944-2000 (in Russian) AKS-Konversalt, Moscow 2000

611. ed. Shustov, B. M., Ultrfioletovaya Vselennaya (in Russian), Moscow GEOS, 2001

420. Sibirsky Sputnik, No. 27, July 21, 2010, p. 3

421. Sibirsky Sputnik, No. 25, June 30, 2010, p. 12

457. Sibirsky Sputnik, No. 33, Sept. 8, 2010, p. 10

499. Sibirsky Sputnik, No. 24, July 21, 2011, p. 3

542. Sibirsky Sputnik, No. 1, Jan. 13, 2011, p. 4

557. Sibirsky Sputnik, No. 9, March 15, 2012, p. 4

615. Sibirsky Sputnik, No. 20, May 26, 2010, p. 4

665. Sibirsky Sputnik, No. 17, Aug. 5, 2013, p. 3

17. Siddiqi, A., The Soviet Co-Orbital Anti-Satellite System: a Synopsis, Journal of the British Interplanetary Society, June 1997, p. 225

276. Seibert, G., The History of Sounding Rockets and Their Contribution to European Space Research, ESA, HSR-38, November 2006

308. Siouris, M., Missile Guidance and Control Systems, Springer, 2004

270. Sirobaba Ya. and others, Istoriya Komando-Izmeritelnogo Kompleksa Upravleniya Kosmicheskimi Apparatami ot Istokov do Glavnogo Ispytatelnogo Tsentra Imeni G.S. Titova, (in Russian) Kniga I, ZAO SP Kontakt-RL, Moscow 2006

412. Schlicht, H-J., Technik Museum Speyer, 2010

306. Sloop, L. J., Liquid Hydrogen as a Propulsion Fuel, 1945-1959, Scientific and Technical Information Office, NASA, 1978

433. Slyuta E. N. an others, Landing sites for the Russian Luna-Resurs mission to the Moon, 41st Lunar and Planetary Conference, 2010

35. Smetanin, Y., I y Satani Mogut Vurasti Krulushki, (in Russian) Nashi Krulya No. 1-2 (4-5), 1993 p. 7

430. Smirnov, A., Vostochny - delo obshee (in Russian), Amurskaya Pravda, No. 208, Nov. 12, 2010

338. Smirnova, T., Spetsialnaya Kommissiya Vybiraet Mesto dlya Novogo Amurskogo Kosmodroma, (in Russian) Komsomolskaya Pravda, June 2009

627. Sovet po kosmosu RAN, Missiya EKA k Evrope i sisteme Yupitera, May, 29, 2007

181. Soviet Military Power, US Government Printing Office, Washington DC 1984

199. Soviet Writings on Earth Satellites and Space Travel, The Citadel Press, Am-Rus Literary and Music Agency, New York, 1958

404. Soyouz-2, de la phase 1V (in French), Samara Space Centre, 2010

406. Soyuz-1 launch vehicle, ILA-2008 exhibit sign, May 2008

429. Soyuz/Progress Information, NASA, SFOC-FL2721

265. Space Station Freedom Media Handbook, May 1992

220. Spaceports Worldwide, Baikonur, Plesetsk, Kourou, Samara Space Center, 2005

293. Sparrow, G., Spaceflight, DK, London, 2007

403. Spectrum-X-Gamma, IKI, Moscow 2000

243. Spravka po programme EO-14, 1993

205. Sputnik Svyazi Gorizont, (in Russian), NPO PM brochure

61. Sternin, L. E., V. P. Glushko, ed. Gerchik, K.V., Nezabuvaemui Baikonur (in Russian) Moscow 1998, p. 234. In his essay, Sternin attributes episode about Glushko's trip to Kremlin to an oral account by M.I. Yaremich, without explaining, who Yaremich was.

190. Strela (in Russian) promotional brochure of NPO Mash, 2001

167. Sudakov, V. S. and others, Pamyatnye Daty iz Istorii NPO Energomash, NPO Energomash, Moscow 1999

721. Sutton. G., Raketnye Dvigateli (In Russian, translated from English, New York, 1949), Moscow 1952

596. Svertilov, S., Eksperiment Relek (in Russian), Elektronny Byuleten novsteij po solncehno-zemnoi fizike, March 2012

184. Svoren, R., Dalekoe Zheltoe Nebo (in Russian) Nauka i Zhizn, No. 5, 1982

636. Sychov, V.N. and others, Science project Bion-M No.

26.04 2015 в 11:36


Хаха,казах чао,защото с глупак и лъжец няма смисъл за мен да споря. Дай доказателства каквито аз съм дал за наличието на немски учени в руската космическа програма.
Аз не казвам че няма, просто НЯМА разлика между руснаците и краварите,даже както е видно,краварите назначават членът на СС и ръководител на нацистката ракетна програма фон Браун за ръкъводител на тяхната космическа програма. Ах, колко демократично:))))
Не се обиждай ма ти освен хилядите цинизми и обиди,нищо не ми предлагаш;)Чао

26.04 2015 в 11:14

...Чао,казва сотозерото защото е засран и оборен и смачкан по всички точки! Може и без "Чао", боклук:))) Просто кажи: "Извинете ме че ви досаждах с комунистичеки лъжи и идиотлъци внушени ми от баща ми мил'цунера и мама кварталната..."активистка"

26.04 2015 в 10:49

http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Велкро

Ето един полезен линк и за оня тъпак отгоре с Велкрото,измислено от нещастната наса.
Група неграмотници,незнаещи и непрочели нищо, под всяка статия възхваляват краварите,без значение от истината.;)