Кривите огледала на Козирев

Ваня Милева Последна промяна на 11 ноември 2014 в 17:56 25890 16

Снимка oddstuffmagazine.com

Тези дни туристическа фирма за "духовни пътешествия" организира демонстрации във Варна, София и Пловдив на съоръжение, определено като огледалото на Козирев и наречено още "Машината на времето".

Всъщност Николай Козирев е съветски астрофизик със сериозен принос в областта на теорията на звездните атмосфери, а терминът "огледало на Козирев" е въведен от В. Казначеев след смъртта на Козирев, като за теоретична основа е използвана една хипотеза на Козирев за т.н. причинна механика.

В рамките на тази хипотеза се приема, че времето има независими активни свойства като плътност, то не е просто фон за явленията. То е форма на енергия, а всички процеси в природата са придружени с излъчване или поглъщане на време.

Хипотезата е интересна и завладяваща, но тестовете ѝ не са потвърдени от нито една независима проверка.

Едно от условията за коректност на един научен експеримент е при еднакви условия да се получава един и същ резултат. Ако експериментът не може да се повтори, то хипотезата не струва. Научната общност никога не се занимава с опровергаване на "опровергаващи класическите теории" хипотези, неподкрепени с достоверни данни, защото просто няма да има време да прави наука.

Та върху тази непотвърдена и халтава теоретична основа, в началото на 90-те години на миналия век, се произвеждат въпросните "огледала на Козирев". Те представляват спираловидни плоскости (алуминиеви, стъклени или метални), които образуват кабина (или устройство, подобно на томограф), в която застава човекът, върху чиито способности и възприятия ще се въздейства. 

Според сензационната преса резултатите са пълен набор от паранормални способности и явления. Хората, останали в фокуса на съоръжението в продължение на час-два, придобиват феноменални умствени способности - някои "внезапно проговарят чужди езици", други "пропяват като славеи", трети "правят сложни математични изчисления за секунди", "„смилат” 5-6 пъти по-бързо информацията", "паметта им е 2-3 пъти по-услужлива" и естествено оздравяват независимо от какво са болни. 

Участниците, попадали между огледалата на Козирев, пътуват във времето, "движат" Вселената, срещат се с извънземни, местят предмети в пространството без физически контакт, изпращат и приемат мисли от разстояние ...а някои попадат в "черни дупки".

Тази магическа кабинка е направена в един институт в Новосибирск, наречен Международен НИИ по космическа антропоекология (МНИИКА) и това не е единственото технологично чудо, което е създадено в него. Той произвежда, между другото и еликсир на младостта, на прилични цени.

Но този институт, вземан на подбив в академичните среди в Русия, може би за да укрепи малко разклатената си репутация, се е разграничил в сайта си от нашите организатори на духовни пътешествия. От съобщението научаваме, че:

 - администрацията на Института нищо не знае за планираните проекти в България;

- нарича името на нашата "Машината на времето" "псевдонаучен сленг", а самата нея просто "устройство за корекция на психосоматични заболявания";

- че в съответствие с подписаните документи, т.н. "Огледала на Козирев" (а според МНИИКА "Биоенергостимулатор") могат да се използват от представители на института САМО (подчертано в оригинала) за съвместни научни изследвания върху биомодели и доброволци (а не срещу такса или дарение);

- не е съгласувано сътрудничество с представители от България;

- "устройството понастоящем е в неработно технологично състояние".

Според ценоразписа на българските организатори на "духовното пътешествие с машината на времето" "индивидуалната диагностика и лечение" струва 200 лв. Но ако сте се вързали на тази оферта, положението е меко казано странно. Засега поумняването остава само по трудния начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2014 в 15:52

До Дената: Истина е! Аз бях там! Видях началото (и края) на Вселената. Видях началото (и края) на Времето. Чух отговорите на всички Въпроси! Разбрах всичко за Живота, Вселената и Всичко Останало... Чувствам се млад, изпълнен със сили, по-мъдър, по-добър. Обещаха ми и няколко шестици от тото (като страничен ефект, не че държа много...)

12.11 2014 в 13:09

Ако казаците биха могли да изобретят нещо подобно, логично би било да започнат с приложение, което да лекува мужиците от алкохолизма. Вот тебе и биастимулятар.

12.11 2014 в 13:03

За съжаление подозирам че се прави усилена реклама с цел печалба.
Щом видя Тадаръкова на излизане от това огледало да казва : "Тук трябва да се влезе поне още веднъж", веднага ми изникна въпроса, а колко струва влизането?
Да сме 93-та , та да успявате да излъжете хората, ама вече сме 2014-та другари.
Аз така през 92-а , ходих да си тегля от спестяванията , че да си купя вълшебна магнитна обеца за отслабване. Струваше 330 лева при минимална 100.
После си купувах някакво кремче, което беше с екстракт от живи перли . Само като му видиш кутийката и веднага загряваш че е забъркано в нечие мазе.
Та така и с огледалото на Козарев.
Аз ако вляза в него , дали ще проговоря англиски срещу 200 лева?

12.11 2014 в 11:19

... и понеже заварчикът в бившия квартален "промкомбинат" ми каза, че не му е (първо) много ясно какво е това и (второ) вероятно няма как да го направи само по картинки от интернет,
на мен ми е било винаги интересно какви (и дали ги има) биха били ефектите, ако "вляза" в това чудо. Е, 200 лв. просто нямам. Азис, примерно, може да се прежали и току-виж научил за 2 часа перфектен арабски, който много ще му помогне да се ориентира натам в кариерата си.
Сериозно: баланс винаги е нужен. Агностицизмът повече е това - да провериш "нещото", не да го отречеш тутакси. Когато преведоха на Мулдашев четирите книги за Кайлас, спящите в пещерите просто ги оставих настрани (тях, така или иначе, не ги бе достигнал и той). Но самата планина ми бе доволно интересна. Е, от клипчетата от "ютюб" не почувствах през монитора си някакви сили. Което не пречи да ги има. Но не мога да отида там.
И Жул Верн и бил смятам за фантаст (да не кажа друго), но колко от мечтите му се сбъднаха...
Стефане, и аз искам - ако някой плати сумата - да се пробвам. Обещавам да напиша статия после.

12.11 2014 в 10:15

Браво за балансираната статия, направеният проучвателен труд и запитването към производителя.

12.11 2014 в 10:04

Добре дошли на курса как да стана милионер ! Колко ви струва този курс ? 1000 долара. Да, познахте, благодаря. Колко сте участниците в него ? !000 ? Да ,благодаря ви за вниманието, с това курся прключи.

11.11 2014 в 23:34

Много лесно е да се критикува и иронизира. Проблемът не се състои във въпросът, кой и защо е донесъл технологията в България a защо това не съм АЗ.???? Няма да коментирам статията.Жалка е!
Както всичко у нас, профанизирането на нещо толкова велико, като огледалото на Козирев е "Черешката на тортата" и то от кого????
Дилетанти и платени писачи много,поръчителите страхливо се крият зад продажни журналисти!!!
Кой и защо има интерес от това очерняне??? Може би тези чийто финансови интереси са застрашени от новите научни открития с несъмнено международно научно признание!!!
Е няма да се откажем!

11.11 2014 в 22:23

То от Русия какво ли добро е дошло или ще е кървава революция или човеконенавистен Стаъплинизъм , или пък най обикновена глупост като тази, а да, може и северен студен вятър.