Калифорния разреши коли без шофьор

Владимир Йончев 01 октомври 2012 в 11:58 2979 1

Снимка: autoblog.com
Снимка: autoblog.com

Мечтата за самоуправляващи се автомобили започва да става част от реалността. 

Властите в щата Калифорния официално са разрешили движението на самоуправляващи се автомобили по улиците, съобщи ДПА.

Миналата седмица губернаторът на щата Джери Браун одобри закон, който регламентира стандартите за безопасност на автомобили, управлявани от компютърни системи.

Досега движението на самоуправляващи се автомобили бе разрешено в щатите Невада и Флорида.

Въпреки автоматичната система за управление, все пак в колата трябва да има шофьор с валидна книжка, който, ако се наложи, да поеме управлението.

Самоуправляващите се автомобили могат да променят живота ни, градовете и общините, заяви един двамата основатели на гиганта Google Сергей Брин.

Компанията инвестира и подпомага разработване на такъв вид превозни средства.

Чрез новите автомобили в бъдеще в движението ще се включат хора, за които досега това е било невъзможно, ще се увеличи сигурността и ще се избягват задръстванията.

Самоуправляващите се коли занимават отдавна компаниите от автомобилостроителният бранш, отбелязва представител на германския концерн "Даймлер".

Досега голямото предизвикателство бе, че колата трябва не само да възприема правилно, но и да "разбира" заобикалящата среда.

Според говорителят на компанията Бенямин Оберкерш сензорите в автомобила стават все по-добри.

След като успешно бяха разработени системите за автоматично спиране и автономно паркиране, сега пред бранша стоят по-сложни задачи.

"Да си представим, че шофьорите бъдат освободени от досадното каране в задръствания. Асистиращите системи могат да са от помощ и при тесни пътни платна на строежи", посочва Оберкерш.

От "Даймлер" планират още при следващото поколение автомобили да монтира асистиращи системи, при които стереокамера ще заснема в 3D формат и ще анализира района пред колата.

Така ще може да се изчисли местоположението на движещ се обект след една секунда.

Въпреки нововъведенията от "Даймлер" обещават, че това няма да отнеме на водачите удоволствието от шофирането и те дори ще бъдат много по-отпочинали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови