Събития и случки на 23 януари

OFFNews 23 януари 2016 в 05:03 5435 0

Батискаф

Снимка Архив

Януари 1960 г., пристанище Апра на тихоокеанския остров Гуам. Батискафът „Триест” в подготовка за историческото му спускане в Марианската падина преди 56 години.

България

1843 В Париж българският публицист, общественик и просветен деец Александър Екзарх (1810 – 1891) връчва „Мемоар по българския въпрос“ на френското правителство и на посланиците на Англия, Прусия и Турция.

1878 В Руско-турската война руски части и български чети, командвани от Ильо войвода и Симо Соколов, успешно влизат в Кюстендил.

1886 В Букурещ започват мирните преговори между България и Сърбия след войната от ноември 1885 г. Начело на българската делегация е назначен османски дипломат, тъй като Княжество България тогава е подвасално на султана. Обаче преговорите фактически води вторият делегат - Иван Евстратиев Гешов.

1901 Провал във ВМОРО (Солунската афера). Задържани са много революционни дейци, между които и членове на ЦК – Христо Татарчев, Христо Матов, Пере Тошев, Иван Хаджиниколов и др.; заточени са в Мала Азия.

1904 Висшето училище в София е преименувано на Български университет „Братя Евлогий и Христо Георгиеви от Карлово”. Законът за издигането му в университет е публикуван на 26 януари с.г.

1913 В хода на Балканската война започва турско настъпление при Чаталджа. То е отблъснато от авангардите на българските 4-а и 10-а пехотни дивизии.


Български артилеристи пред Булаир. В започналата преди около 103 години втора фаза на Балканската война при Булаир, Шаркьой и Чаталджа са провалени ожесточените опити на турските войски да минат в контранастъпление.

1923 Влиза в сила Закон за признаване на Рилския, Бачковския, Преображенския, Троянския и Клисурския манастир с всичките им притежания за отделни общини.

1974 Започва изграждането на Дом-паметник на Бузлуджа в чест на 90-годишнината от учредяването на Българската социалдемократическа партия (на Бузлуджанския конгрес от 1891 г.). Открит е на 23 август 1981 г.

По света

1556 В Китай става едно от най-разрушителните земетресения в историята. Загиват около 830 хиляди души.

1920 Нидерландската кралица Вилхелмина отказва на победителите в Първата световна война да екстрадира бившия германски кайзер Вилхелм II (тогава на 60 г.). Той е абдикирал на 9 ноември 1918 г. и се е оттеглил в Холандия, където живее до смъртта си през 1941 г.

1922 В болница в Торонто за първи път е направена инжекция с инсулин на болен от диабет. Състоянието на пациента - 14-годишен канадец, рязко се подобрява. Откритието, че инсулинът помага е направено предната година в университета в града от Фредерик Бантинг и Чарлз Бест. През 1923 г. двамата получават Нобелова награда.

1957 Фирма за играчки в Калифорния за първи път започва масово производство на пластмасовия аеродинамичен диск, популярен като „летяща чиния” или „фризби”. Историята на това име – и на самата играчка, започва още през 1871 г. в Бриджпорт, щат Кънектикът. Там бизнесменът Уилям Фризби продавал своя марка сладкиши в леки тенекиени кутии. А студенти от околността си подхвърляли празните кутии, викайки „Фризби!”.

1960 С американския батискаф „Триест” (построен в Италия) хора за първи път слизат до най-дълбокото място в световния океан – в Марианската падина, 10 911 метра. Те са офицерът от военния флот на САЩ Дон Уолш и швейцарският океанолог Огюст Пикар, син на проектанта на „Триест”.

1968 Северна Корея задържа в свои териториални води американския разузнавателен кораб „Пуебло”, с което започва една от тежките кризи в студената война. След 11 месеца преговори екипажът (82-ма души) е освободен, но корабът до днес остава край Пхенян, където е музеен експонат.

1973 Президентът на САЩ Ричард Никсън обявява по телевизията „мир с чест” във Виетнам – подписаното същия ден в Париж споразумение с Ханой. Четири дни по-късно влиза в сила примирие, а на 29 март с.г. последните американски войници напускат страната.
Но по-късно войната между Северен и Южен Виетнам пламва отново - вече без пряко американско участие - и през 1975 г. завършва с победа на Севера, отворила път към обединение на страната.

1978 Швеция забранява производството и употребата на аерозолни спрейове. Тя е първата страна в света, взела тази мярка за защита на озоновия слой около Земята.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови