Честваме 143 г. Шипченска епопея

OFFNews 22 август 2020 в 06:44 2889 0

Днес честваме 143 години от Шипченската епопея.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. След нея за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход. Програмата ще продължи с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Патрон на тържествата, посветени на 143 години от епичните боеве за отбраната на Шипченския проход, решаващи за изхода на Руско-турската Освободителна война от 1877-1878 г., е президентът Румен Радев.

Държавният глава ще ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини. Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица, каза директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов, цитиран от БНР. Той призова: 

"Всички, които ни посетят, да спазват указанията на органите на реда, тъй като предвид късното обявяване на обстоятелството, че все пак ще има някакво тържествено отбелязване, трафикът в прохода е интензивен. Така че да проявяваме взаимно търпение, и всички, които ще влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски за лице."

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови