138 години от Априлското въстание

Ивайло Анев 01 май 2014 в 08:54 5902 2

„Хвърковатата“ чета, предвождата от Георги Бенковски.

На 1 май отбелязваме 138-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. То започва на 20 април по стар стил в Копривщица. Кървавото му потушаване предизвиква световното внимание към България.

Президентът Росен Плевнелиев ще се включи в честванията в Панагюрище, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава ще присъства на тържествена заря-проверка по повод Априлската епопея. Президентът ще приеме строя на почетния караул и ще произнесе слово.

Въстанието избухва предсрочно на 20 април, заради предателство, с гръмването на първата пушка, а иначе било планувано да започне на 1 май 1876 г. Тодор Каблешков написва своето кърваво писмо, което е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5-часовия път от Копривщица до Панагюрище за 2 часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. 

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията от преди 138 години. В Копривщица за първи път тази година е учреден народен копривщенски събор „Единение – 1876", който си поставя за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков