Турция предвижда до 3 г. затвор за фалшиви новини

OFFNews 14 октомври 2022 в 10:21 1752 0

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка Getty Images

Реджеп Тайип Ердоган

Турският парламент одобри по-суров медиен закон, който може да доведе до три години затвор за репортери и потребители на социални медии заради разпространение на „фалшиви новини“.

Законът беше одобрен с гласовете на управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган и нейните националистически съюзници, които заедно имат мнозинство в парламента.

Най-спорната разпоредба, член 29, предвижда до три години затвор за разпространяване на информация, която "противоречи на истината" за вътрешната и международната сигурност, обществения ред и здравето на Турция, с предполагаемата цел да се предизвика "обществена тревога, страх и паника".

Ердоган се обяви за закон за борба с дезинформацията и фалшивите новини, като заяви, че фалшивите новини и надигащият се "дигитален фашизъм" са заплаха за националната и глобалната сигурност. Неговата Партия на справедливостта и развитието и националистическите му съюзници твърдят, че дезинформацията пречи на хората да получат достъп до истината, което подкопава свободата на изразяване.

В същото време опозиционните партии казват, че формулировката на статията е толкова неясна, че може да доведе до автоцензура в редакциите, пише "Хюриет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови