Quantcast

"Протестна мрежа" поиска СЕМ да спре телевизия "Алфа"

Мая Младенова Последна промяна на 30 април 2014 в 15:00 10077 22

Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа
Волен Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа

"Протестна мрежа" поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на телевизията на партия "Атака" - "Алфа ТВ" заради системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояването бе отправено в писмо до председателя на медийния регулатор доц. Георги Лозанов. Авторите на писмото призовават съвета да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от Алфа ТВ, което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

В ЗРТ е записано, че доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак, припомня "Протестна мрежа". Произволно подбрано предаване на телевизия "Алфа" ще дадат на СЕМ и на всеки демократично мислещ гражданин достатъчно основания, в подкрепа на нашето искане, допълват те.

"Алфа ТВ" е регистрирана като собственост на ПП "Атака" и излъчва откровена партийна пропаганда, често граничеща с ксенофобия и краен национализъм. Освен по кабел и сателит от около седмица каналът може да бъде гледан и ефирно в София. Качен е на софийския мултиплекс на "НУРТС България", който функционира тестово още от преди цифровизацията. От него се излъчват още The Voice, ТВ Европа и БНТ.

Аналогът с телевизия ДЕН - прилики и отлики

В историята на свободните български медии вече има аналогичен случай от преди 11 години. През 2003 г. СЕМ заличи регистрацията на "Юниън телевижън" и така затвори частната кабелна телевизия "ДЕН" заради разпалване на етническа омраза в предаването на Ник Щайн.

Пред OFFNews председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира, че писмото на „Протестна мрежа“ още не е стигнало до него и не може да коментира в подробности. 

Той припомни, че отнемането на регистрация става на базата на три потвърдени от всички съдебни инстанции нарушения на един оператор по един и същи член от закона. До момента „Алфа“ не е събрала три нарушения по който и да е член от ЗРТ.
"Аналогията с телевизия „ДЕН“ е малко двойствена, защото тогава имаше политически мотиви да бъде отнет лицензът й", коментира председателят на медийния регулатор. Той уточни, че в сега действащия си вид ЗРТ предвижда по-облекчен режим за кабелните програми, които получават от СЕМ само регистрация, а не лиценз, както по времето на телевизия „ДЕН“. През 2003-а СЕМ отне лиценза на телевизията и така спря дейността й. Сега, теоретично, съветът може да заличи регистрацията на „Алфа“, но това не изключва възможността същият канал да получи нова регистрация чрез друго дружество собственик.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2015 в 11:13

Отвреме на време я пускам тая телевизия и се мъча да разбера че съм роб на някого но като гледам резултатите от изборите се успокоявам-не искам създаване на источноукраински вариант в добруджа

15.05 2014 в 15:03

АЛФА е телевизията на истината. Само АТАКА напред и нагоре.

01.05 2014 в 12:49

Пише се леСбийка, неграмотнико :D

01.05 2014 в 11:15

Аналтолий, прав си - не съм от крим..баща ми е от крим-таврически българин, майка ми-безарабска българка от Молдова, аз съм от София, реших да не пиша тая информация защото е излишна и за да съкратя коментара, а ти вместо да се ебаваш с името ми, дай някви доводи, за или против спирането на Алфата си и защо

01.05 2014 в 09:56

Не му се връзвайте на анатолий, ТОЙ НЕ Е ОТ КРИМ! Оня ден го видях на Сточна Гара да си бърка в носа и да продава вестници. Не е добре момчето, но пък си е взел хляба в ръка и х.у.я.в.г.зъ

01.05 2014 в 09:28

Добре че сме демокрация а не тоталитаризъм.Всеки може свободно да казва своята гледна точка, освен ако не е в нарушение с закона.
Почти всички медии в България са чуждестранна собственост примерно :шведската медийна корпорация Modern Times и тяхното подразделение в България Нова телевизия, американската медийна корпорация Time Warner и тяхното подразделение в България БТВ, ТВ7 подобно.
На много им пречи АЛФА ТВ затова що говори срещу НАТО, неолиберализма, гей пропаганда и гледат по всякакъв начин да я премахнат, подобни неща е правил Хитлер.
Достатъчно е един ден да гледаш АЛФА ТВ и много истини ще разбереш.

01.05 2014 в 09:15

Искам да видя как ще вземат на руската Атакуваща телевизия лиценза.
Телевизията не е евтина работа, по пътя на парите всички са зад решетките за пране, ама главния и той е на руската хранилка.
Но браво на протестната мрежа!