"Протестна мрежа" поиска СЕМ да спре телевизия "Алфа"

Мая Младенова 30 април 2014 в 15:00 11874 22

Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа
Волен Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа

"Протестна мрежа" поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на телевизията на партия "Атака" - "Алфа ТВ" заради системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояването бе отправено в писмо до председателя на медийния регулатор доц. Георги Лозанов. Авторите на писмото призовават съвета да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от Алфа ТВ, което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

В ЗРТ е записано, че доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак, припомня "Протестна мрежа". Произволно подбрано предаване на телевизия "Алфа" ще дадат на СЕМ и на всеки демократично мислещ гражданин достатъчно основания, в подкрепа на нашето искане, допълват те.

"Алфа ТВ" е регистрирана като собственост на ПП "Атака" и излъчва откровена партийна пропаганда, често граничеща с ксенофобия и краен национализъм. Освен по кабел и сателит от около седмица каналът може да бъде гледан и ефирно в София. Качен е на софийския мултиплекс на "НУРТС България", който функционира тестово още от преди цифровизацията. От него се излъчват още The Voice, ТВ Европа и БНТ.

Аналогът с телевизия ДЕН - прилики и отлики

В историята на свободните български медии вече има аналогичен случай от преди 11 години. През 2003 г. СЕМ заличи регистрацията на "Юниън телевижън" и така затвори частната кабелна телевизия "ДЕН" заради разпалване на етническа омраза в предаването на Ник Щайн.

Пред OFFNews председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира, че писмото на „Протестна мрежа“ още не е стигнало до него и не може да коментира в подробности. 

Той припомни, че отнемането на регистрация става на базата на три потвърдени от всички съдебни инстанции нарушения на един оператор по един и същи член от закона. До момента „Алфа“ не е събрала три нарушения по който и да е член от ЗРТ.
"Аналогията с телевизия „ДЕН“ е малко двойствена, защото тогава имаше политически мотиви да бъде отнет лицензът й", коментира председателят на медийния регулатор. Той уточни, че в сега действащия си вид ЗРТ предвижда по-облекчен режим за кабелните програми, които получават от СЕМ само регистрация, а не лиценз, както по времето на телевизия „ДЕН“. През 2003-а СЕМ отне лиценза на телевизията и така спря дейността й. Сега, теоретично, съветът може да заличи регистрацията на „Алфа“, но това не изключва възможността същият канал да получи нова регистрация чрез друго дружество собственик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!