"Протестна мрежа" поиска СЕМ да спре телевизия "Алфа"

Мая Младенова Последна промяна на 30 април 2014 в 15:00 10744 22

Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа
Волен Сидеров е сред водещите на партийната ТВ Алфа

"Протестна мрежа" поиска от Съвета за електронни медии (СЕМ) да заличи регистрацията на телевизията на партия "Атака" - "Алфа ТВ" заради системно проповядване на омраза и нарушения на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Настояването бе отправено в писмо до председателя на медийния регулатор доц. Георги Лозанов. Авторите на писмото призовават съвета да сезира прокуратурата за системното проповядване на омраза от Алфа ТВ, което е нарушение и по силата на Наказателния кодекс (НК).

В ЗРТ е записано, че доставчиците на медийни услуги се ръководят и от принципа на недопускане на предавания, внушаващи нетърпимост между гражданите и предавания, които подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак, припомня "Протестна мрежа". Произволно подбрано предаване на телевизия "Алфа" ще дадат на СЕМ и на всеки демократично мислещ гражданин достатъчно основания, в подкрепа на нашето искане, допълват те.

"Алфа ТВ" е регистрирана като собственост на ПП "Атака" и излъчва откровена партийна пропаганда, често граничеща с ксенофобия и краен национализъм. Освен по кабел и сателит от около седмица каналът може да бъде гледан и ефирно в София. Качен е на софийския мултиплекс на "НУРТС България", който функционира тестово още от преди цифровизацията. От него се излъчват още The Voice, ТВ Европа и БНТ.

Аналогът с телевизия ДЕН - прилики и отлики

В историята на свободните български медии вече има аналогичен случай от преди 11 години. През 2003 г. СЕМ заличи регистрацията на "Юниън телевижън" и така затвори частната кабелна телевизия "ДЕН" заради разпалване на етническа омраза в предаването на Ник Щайн.

Пред OFFNews председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов коментира, че писмото на „Протестна мрежа“ още не е стигнало до него и не може да коментира в подробности. 

Той припомни, че отнемането на регистрация става на базата на три потвърдени от всички съдебни инстанции нарушения на един оператор по един и същи член от закона. До момента „Алфа“ не е събрала три нарушения по който и да е член от ЗРТ.
"Аналогията с телевизия „ДЕН“ е малко двойствена, защото тогава имаше политически мотиви да бъде отнет лицензът й", коментира председателят на медийния регулатор. Той уточни, че в сега действащия си вид ЗРТ предвижда по-облекчен режим за кабелните програми, които получават от СЕМ само регистрация, а не лиценз, както по времето на телевизия „ДЕН“. През 2003-а СЕМ отне лиценза на телевизията и така спря дейността й. Сега, теоретично, съветът може да заличи регистрацията на „Алфа“, но това не изключва възможността същият канал да получи нова регистрация чрез друго дружество собственик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2015 в 11:13

Отвреме на време я пускам тая телевизия и се мъча да разбера че съм роб на някого но като гледам резултатите от изборите се успокоявам-не искам създаване на источноукраински вариант в добруджа

15.05 2014 в 15:03

АЛФА е телевизията на истината. Само АТАКА напред и нагоре.

01.05 2014 в 12:49

Пише се леСбийка, неграмотнико :D

01.05 2014 в 11:15

Аналтолий, прав си - не съм от крим..баща ми е от крим-таврически българин, майка ми-безарабска българка от Молдова, аз съм от София, реших да не пиша тая информация защото е излишна и за да съкратя коментара, а ти вместо да се ебаваш с името ми, дай някви доводи, за или против спирането на Алфата си и защо

01.05 2014 в 09:56

Не му се връзвайте на анатолий, ТОЙ НЕ Е ОТ КРИМ! Оня ден го видях на Сточна Гара да си бърка в носа и да продава вестници. Не е добре момчето, но пък си е взел хляба в ръка и х.у.я.в.г.зъ

01.05 2014 в 09:28

Добре че сме демокрация а не тоталитаризъм.Всеки може свободно да казва своята гледна точка, освен ако не е в нарушение с закона.
Почти всички медии в България са чуждестранна собственост примерно :шведската медийна корпорация Modern Times и тяхното подразделение в България Нова телевизия, американската медийна корпорация Time Warner и тяхното подразделение в България БТВ, ТВ7 подобно.
На много им пречи АЛФА ТВ затова що говори срещу НАТО, неолиберализма, гей пропаганда и гледат по всякакъв начин да я премахнат, подобни неща е правил Хитлер.
Достатъчно е един ден да гледаш АЛФА ТВ и много истини ще разбереш.

01.05 2014 в 09:15

Искам да видя как ще вземат на руската Атакуваща телевизия лиценза.
Телевизията не е евтина работа, по пътя на парите всички са зад решетките за пране, ама главния и той е на руската хранилка.
Но браво на протестната мрежа!