110 журналисти убити през 2015 г., повечето в "мирни" страни

OFFNews 29 декември 2015 в 12:23 3181 0

110 журналисти са били убити по света през 2015 години, по данни на "Репортери без граници". Живота на 2/3 от тях е отнет в уж мирни страни.

Най-малко 67 журналисти са били убити заради работата им. Останалите са загинали при неясни обстоятелства. Сред тях има 27 представители на гражданската журналистика и 7 други служители на медии.

Големият брой жертви показва провала на инициативите да пазят правата на медиите, казва докладът и призовава Обединените нации да предприемат действия.

С 67-те репортери, убити през 2015 г. заради работата си, общият брой на загиналите в изпълнение на служебния си дълг журналисти става 787 (от 2005 г. досега). През 2014 г. са били убити 66 журналисти заради работата си.

Франция е била една от най-смъртоносните страни за журналистите през 2015 г. С 8-те си жертви тя е на трето място след Сирия (11 убити заради работата им) и Ирак (10 убити заради работата им). За обръщането на миналогодишната тенденция, когато 2/3 от жертвите бяха дадени в зони на военни конфликти, допринася атентатът в редакцията на сатиричното издание "Шарли Ебдо", отбелязва докладът.

"Това беше безпрецедентна трагедия. Страна от западния свят никога не е преживявала клане като това в миналото", се казва в доклада на "Репортери без граници". 

От нападението досега журналистите и служителите на "Шарли Ебдо" живеят под повишена охрана, някои от тях - на друго място.

Алепо, Сирия е описан в доклада като "минно поле" за професионалните и гражданските журналисти.

Сред опасните за журналистическа работа страни е и Индия. Петима журналисти бяха убити заради работата си там, други четирима са загинали при неясни обстоятелства. Затова и Индия се нарежда след Франция, в която причината за убийствата на всички загинали журналисти беше работата им.

Опасни за журналистическата работа са също Пакистан и Афганистан.

В Бангладеш четирима светски блогъри бяха убити от местни джихадисти.

Докладът също поставя във фокуса на вниманието 54 журналисти, които са били държани в плен към края на 2015 г., 26 от които в Сирия, както 153-ма журналисти, които са в затвора. От тях 23 са в Китай, а 22-ма - в Египет.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите дава различна цифра за броя на убитите журналисти - 69, и посочва, че 28 от тях са били убити от ислямистки групировки. Различна е и цифрата за жертвите през 2014 г. - 61.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови