Жена на свещеник и 4-те й деца останаха без дом

Симона Костадинова Последна промяна на 24 юли 2014 в 16:30 8429 8

Мария и четирите й деца

Майка с четири деца остава на улицата, след като се раздели със съпруга си свещеник и е принудена да напусне обитавания църковен имот, алармираха нейни близки.

Мария Бошнакова и четирите й деца, от които само едно е пълнолетно, вчера са били принудително изгонени от жилището си. Семейството живеело под наем в имот на Българската православна църква в Казанлък, а до извеждането им се стигнало след раздялата на съпрузите.

Преди години семейството на Мария и Цанко Бошнакови се нанесло в апартамент, който принадлежи на храм "Св.Успение Богородично“ в Казанлък. Те получили решение да живеят в имота от църковното настоятелство, на което свещеникът е председател. Договорът за наем бил подписан между църквата и Цанко Бошнаков. 

През 2011 г. свещеникът напуснал съпругата си и децата си, а малко след това едностранно прекратил договора с митрополията за ползване на жилището. Така на практика майката и децата били обречени да останат без дом.

Мария и свещеникът нямат официален развод, въпреки че от близо три години живеят разделени.

От 2011-а досега жената на няколко пъти е приканвана да напусне жилището, тъй като то вече не й се полагало. Притеснена, тя търси за помощ от Старозагорския владика Галактион, но по думите й той я прогонил.

Междувременно отец Цанко Бовшанов сменил работното си място и се преместил в друг храм, а дошлият след него свещеник научил за неволите на жената и изготвил нов договор за обитаване на жилището, но той така и не бил одобрен от митрополията. 

На Мария Бошнакова било предложено общинско жилище, но тя го отказала, защото било тясно за четирите й деца и се нуждаело от ремонт, който тя не можела да си позволи.

Накрая църквата прибегнала и до съдия-изпълнител, за да изгони жената от дома й. Преди месец Мария получава известие, че ще бъде изведена от жилището заедно с децата си, а вчера това се случило, точно на рождения ден на едно от децата - 12-годишният Влади.

Семейството трябва да изнесе вещите си от апартамента в срок от един месец, което обаче ще трябва да се случи наведнъж.

Мария обясни пред OFFNews, че не знае дали ще успее да изнесе всичко на един път и се притеснява, че няма да има къде да прибере всичките си вещи.

Тя добави, че не е разговаряла със съпруга си, но децата им го попитали защо ги е оставил без дом. отговорът бил, че нямал избори, в противен случай щял да загуби работата си.

OFFNews потърси свещеника, но той не успя да разговаря с нас поради служебни ангажименти.

В момента семейството временно живее при жена, която когато чула историята им и им предложила временно съжителство.

Мария е рускиня  от Подмосковието. Тя е дъщеря е на православен руски свещеник и е единствената в България дипломирана хорова църковна диригентка. Обяснява, че няма проблем да се прибере в Русия, но не иска да го прави, защото не може да вземе със себе си децата, тъй като баща им не позволява те да напускат страната.

Най-голямото дете на Мария - Александра - е на 18 години и свири на пиано. Тя е носител на редица международни и национални отличия, изнасяла е концерти в страната и в чужбина. Двамата синове Николай и Влади пишат разкази, а най-малката, Елисавета, е на 8 години, но вече върви по стъпките на сестра си и свири на пиано.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.07 2014 в 22:43

Да би ми мирно седяло/и не се €бало/не би чудо видяло.
Много Ви уважавам,всеки ден по една ихохипотимиа за Ваше здраве произнасям уважаеми журналисти/ки от ООО--ама такъв
шербет дето сте стокмили по прилича на ,,Лична драма“ ,Шок,
Изповедта на една страстна попадия, Я его любила а он меня
заколдовал,Богу молилась а в жопе получилась и прочие.
Е сейчас сестро-тука е така.Попа искаше да се беси,едвам го спасихме-па сега жилището било малко.Брей--ами иди у Черьомушки-там дават палати на 19 етаж без асансьор.
Бог с Вами! и...умната

24.07 2014 в 22:09

Кого защитавате, Офнюс? Жената, изгонила мъжа си, хванала си любовник и отказала общинско жилище за 21 лева на месец, щото й било малко?
http://www.kazanlak.com/news-15846.html

След вчерашното освобождаване на църковното жилище, в което живееха Мария Бошнакова и четирите и деца, своята позиция по случая разказа и отец Цанко, който е баща на децата и все още официално е в брак с Мария, макар и от три години те да не живеят заедно.
Пред БГНЕС отец Цанко Бошнаков каза: „Аз си плащам издръжката постоянно. Има къща в село Дунавци, но тя не желае да живее там. Този апартамент е на църквата. Аз трябва да защитя църковните интереси и фактически съм поставен между чука и наковалнята. Нали знаете, че ако не защитя църковните интереси мога да остана и без работа.“
На въпрос защо Мария е била освободена от хора отец Цанко разказа: „Беше наказана, защото тръгна с друг мъж. Бяхме скарани, но така си живеехме. Тя каза, че ще се разкае, но не го направи. Започна да се отнася много зле с мен, да ме гони и да вика не те искам, не те искам. Аз напуснах, защото не се издържа, но като напусках и казах, че тя там няма да стои, защото апартамента се дава на свещеник, а ако се даде на друг ще бъде на висок наем. Тя въобще не е плащала наем. В началото аз плащах наема, но после спрях.“
Днес в социалните мрежи Юлия Младенова – старши експерт „Връзки с обществеността“ на Община Казанлък разпространи и мнението на Общината по този казус:
„Уважаеми дами и господа, по повод вашите коментари за казуса с Мария Александровна Бошнакова и децата й и намесването на Община Казанлък, държа да ви уведомя, че Мария Бошнакова подава молба за общинско жилище и с приоритет, предвид факта, че има 4 деца, такова й е предоставено в бл. 33 в ж.к. „Изток“. На 9 октомври 2013 г. г-жа Бошнакова собственоръчно написва, че се отказва от жилището, което е 2 стаи и кухня, защото е малко. Нека само уточним, че съгласно нормативната уредба за семейство с 3 и над 3 деца месечният наем за това общинско жилище е 21 лева, а общинският жилищен фонд е силно ограничен и няма възможност за друг избор. От октомври 2013 г. до днес са изминали 9 месеца, през които г-жа Бошнакова е имала две възможности – да приемеобщинското жилище и сега спокойно да се нанесе в него или да чака да бъде изведена от стария апартамент, без да има къде да отиде. Тя избира втория вариант. Това е личен избор на майката.
Моля, не намесвайте повече Община Казанлък и Кмета, защото тя е запозната със случая и лично е разпоредила предоставянето на общинско жилище на Мария Бошнакова. Въпреки че, г-жа Бошнакова няма развод със съпруга си, семейството има недвижим имот, където може да живее, и съгласно нормативната уредба тя не отговаря на изискванията за настаняване в общинско жилище, Общината е направила всичко, което зависи от нея, за да помогне.“

24.07 2014 в 20:30

Българската п. църква /клон на ДС/ - най човеколюбивата църква на всичи светое !!!

дее6и и мазните му фуражки, сори калимавки

24.07 2014 в 18:19

Руската булка топи мъжа си, когото е изгонила, а Офнюс използват случая да пооплюят омразната църква и православието. Чисто и просто.
Може да мразиме Путин, ама повече мразиме християнството, нали? Ще защитаваме дори путиновата гражданка, която интригантства на гърба на църквата, само и само да плюем БПЦ?

24.07 2014 в 17:16

Ако толкова няма къде да живеят,имам къща в село на 10на км от Казанлък на 3етажа, стаи колкото щеш и без наем.Докато се ориентират.

24.07 2014 в 17:02

Педерастията в църквата е буквална и преносна на всички равнища!

24.07 2014 в 16:50

БХК ще се сезира ли? Или то за българи не важи?

24.07 2014 в 16:48

Сериозно ли почнахте да копирате Блиц?
#jebetijurnalistikata