Как българка от Лондон осигури дом на 24 деца

Симона Костадинова 15 юли 2014 в 12:35 19115 3

Деси Ламбина

30-годишната българка Деси Ламбина, която живее в Лондон, помогна на 24 деца да намерят приемни домове, за да живеят в по-добри условия.

Историята на Деси започва през 2009 г., когато разбрала за тежката съдба на децата от Могилино от документалния филм на Би Би Си, представящ няколко месеца от живота в дома. Показаното в този филм разтърси не само хората у нас, но и по света.

Тогава британските медии твърдяха, че материалът е „свидетелство за абсолютната изолация от целия останал свят на децата в Могилино“, а от българската страна се заговари за "подвеждане", "некоректно представяне" и "много умела манипулация на британската обществена телевизия".

Така или иначе видяното във филма кара младата българка, която живее в Лондон, още същата вечер да създаде фондация за извеждане на деца от институциите у нас, която нарича Kids Care.

„Толкова бях ужасена, почувствах, че ако не сторя нещо веднага, никога няма да го направя“, разказа тя пред "Родина news"

След това за Деси започва неуморна работа. Тя се опитва да се свърже с български неправителствени организации, за да си сътрудничат за извеждане на деца от домовете в България. Междувременно нашенката започва да финансира дейността на фондацията си със собствени спестявания. Деси купува на децата дрехи, предмети от първа нужда, води ги на екскурзии.

Скоро след това обаче тя осъзнава, че това е само отчаян опит за повърхностна промяна и не решава реалните проблеми на тези деца. „Разбрах, че това, което правя, не е решение. Трябваше да действам радикално“, разказва Деси.

Kids Care

Шест месеца след основаването на фондацията й Деси се запознава с Николай Найденов, който й помага да реализира идеята на фондацията и да осигури по-добър дом на децата. Двамата се запознават на среща български професионалисти в Лондон. Там единствено Николай, който е IТ специалист, откликва на нейната идея и я търси след събитието.

И Николай като Деси е трогнат от съдбата на децата, живеещи в домове у нас, за това предлага да направи уебсайт. Впоследствие се включва с много повече. Той създава лого и идентичност на фондацията и заедно с Деси започват да организират успешни благотворителни събития и търгове в Лондон.

На първото такова събитие двамата българи събират 1400 паунда. От фирмата, в която работи Деси, също стават съпричастни към идеята и отпускат пари за каузата.

Пътят на Деси към реализиране на мечтата й продължава и преди малко повече от година тя се свързва със сдружение „Съучастие“ - лицензиран доставчик на приемна грижа на територията на Община Варна. НПО-то е обявено през 2013 г. за най-добро в областта си в България и именно това спечелва доверието на младата жена.

Именно благодарение на сътрудничеството между фондацията на Деси и „Съучастие“ само за година са изведени повече от 24 деца в нужда между 0 и 8 години от домовете в България. Когато напускат институцията, повечето от тях не знаят да говорят, ходят и дори да дъвчат.

Деси заедно с нейни близки, облечени с тениски на Kids Care

„Тези институции отглеждат инвалиди“, категорична е Ламбина. За нея това буквално е битка на живот и смърт.

В подкрепа на мнението си тя разказва една повече от показателна история за случай с двегодишно момиченце, което било без дъвкателен рефлекс, със стереотипно клатене и всички възможни дефицити – физически, психически, емоционален. Една година след извеждането му от институцията и настаняването в приемен дом то е напълно наваксало всички дефицити: ходи, пее, рецитира.

Деси обаче не смята да спира до тук. Тя разкрива, че има идея за онлайн магазин, чрез който хората, които искат да участват в благотворителността, да оставят всякакви предмети, дрехи и т.н., които други да купуват, а средствата да се даряват за приемна грижа в България.

„В края на септември ще организираме детско парти в посолството. Междувременно развиваме онлайн магазин за дарения“, обяснява тя. 

"Опитвам се да накарам хората да вярват, че от тях зависи, че не е нужно да си специалист, за да се включиш и да помагаш реално. Нека не бъдем просто хора, които гледат отстрани и само казват – ах, колко жалко!“, е посланието на Деси.

Тя допълва, че над 6000 деца в България са все още в институционализирани домове, 238 са неразследваните смъртни случаи – никой не знае кога, по какъв ужасен начин и защо са загинали тези дечица. Деси коментира, че именно тази страшна статистика е причината да вярва, че това което прави е въпрос на живот и смърт.

Ако искате да се свържете с Деси, можете да го направите чрез сайта или фейсбук групата на фондация "Kids Care".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!