Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Семра, на която форумът OFFRoad-Bulgaria помогна, отново се бори за оцеляване

Вероника Шербанова 19 юли 2014 в 09:05 8101 4

Снимка Лъчезар Ангелов

Семра Ихлеман с майка си

Семейството на 29-годишната Семра Ихлеман, на която участници във форума OFFRoad-Bulgaria помогнаха да постъпи в Александровска болница след прекарани три инсулта, се бори за оцеляване заради трудното си финансово положение.

За Семра се грижи единствено майка й, а условията в дома им са изключително лоши.

Разказахме ви за Семра миналата година. Тя е от село Сини вир, община Нови Пазар, и беше приета в Клиниката по неврология на Александровска болница след прекарани три инсулта в рамките на една година.

След последния инсулт цялата дясна страна на момичето е парализирана. Семра не може да става от леглото и да говори.

Местните болници я изписват и казват, че не могат да й помогнат. Затова близка на семейството, която е участничка във форума OFFRoad-Bulgaria – Добринка Накова, описа историята й и помоли за помощ за транспортирането на момичето в София.

Форумци събраха пари, с които да се наеме линейка и да се плати на лекар, който да придружи болното момиче по време на транспортирането.

В Александровска болница Семра започна двигателна и речева рехабилитация. Само няколко дни по-късно казва първата си дума от шест месеца.

Семра остана в болницата 10 дни. Благодарение на Добринка, cveta68 и на други форумци бяха събрани допълнително средства, с които момичето беше преместено в центъра за рехабилитация в Панчарево, където прекара близо месец.

В края на престоя си започна да ходи без чужда помощ, макар че дясната й страна все още са засегнати от парализата, и да поема по малко твърда храна.

Въпреки бързия напредък на Семра и добрите прогнози на лекарите, които се възхитиха от силната воля за живот на момичето и желанието, с което изпълнява всички упражнения, състоянието й не се е променило след връщането в Сини вир.

Семейството е бедно и едва се справя финансово. Семра не е посещавала повече центрове за рехабилитация, разказа пред OFFNews Добринка Накова.

Получават съвсем минимални помощи. Успях да им помогна майката на Семра да й стане личен асистент, но това също е временно. Много трудно са изкарали зимата, допълни тя.

Районът е много беден и трудно си намират работа. При бащата на Семра се отключи психическа травма от всичко случило се, така че сега майка й се грижи и за двамата. Условията в дома им са много лоши – и тоалетната, и чешмата са в двора. Понеже не може сама да излиза и да използва тоалетната, Семра все още е с памперси, обяснява Добринка.

Имам една пералня, която исках да им подаря, но няма как да се свърже. Майката на Семра има проблеми с щитовидната жлеза и със сърцето и й става все по-трудно да се грижи за момичето, казва още Добринка.

Най-важното
Всички новини