Защо Гърция вече не е същата след вота? (видео)

"Сириза" и "Независими гърци" се разбраха за коалиция

OFFNews 26 януари 2015 в 16:04 12206 20

Снимка Facebook

Последният митинг на "Сириза" преди изборите

На 40 години той ще стане най-младият гръцки премиер от 150 години насам и въплъщава надеждата на европейската антилиберална левица. Хиляди симпатизанти и активисти на "Сириза" поеха миналия четвъртък към Атина, за да подкрепят Алексис Ципрас - политика, познат с презрението си към вратовръзките и привързаността си към Че Гевара. Дори е кръстил един от синовете си Орфе-Ернесто.

"Сириза" и дясната националконсервативна партия „Независими гърци“ вече обявиха, че са достигнали до приципно съгласие по програмните въпроси и ще влязат в коалиция.

„От този момент страната има правителство. Ние, „Независими гърци“, гласуваме доверие на премиера Алексис Ципрас. Той ще се срещне днес с президента на Гърция, за да приеме мандата и да обяви състава на правителството, в което ще участват и „Независими гърци“, посочи лидерът на партията Панос Каменос.

Митингът, който обърна вота

На последния митинг на "Сириза" преди изборите Ципрас вече се проектираше в образа на премиер, осъзнавайки, че "от понеделник поемаме трудна задача", отбелязва АФП.

Между италианската песен от съпротивата "Bella Ciao", запята от множеството, и баладата на Ленард Коен "First we take Manhattan, then we take Berlin", лееща се от озвучителните уредби, Ципрас не изгуби увереността, трупана през последните години на криза в Гърция.

Той обеща да свали традиционните партии, управлявали страната през последните десетилетия, в това число и партията на досегашния премиер Андонис Самарас.

Ципрас обеща още да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, срещу които Гърция получи милиарди помощи от международните кредитори.

До Алексис Ципрас на митинга застана и лидерът на испанската лява партия „Подемос“ Пабло Иглесиас, който е близък съюзник на Ципрас.

Иглесиас излезе на трибуната и стисна ръката на Ципрас, като обяви, че „промяната в Гърция се нарича "Сириза", а името й в Испания е „Подемос“. Хората говорят на един и същи език“.

Понякога нашите страни изглеждат като колонии на страните от Севера и колонии на финансовите сили, а аз мисля, че имаме нужда национален суверенитет. Ако стане премиер, Ципрас ще бъде нещо повече от помощник на Ангела Меркел в тази страна, заяви от трибуната Иглесиас.

Алексис Ципрас, който преобърна гръцката политика

Още в края на 80-те години на миналия век Ципрас постъпва в редиците на младежката фракция на Гръцката комунистическа партия.

След излизането на Комунистическата партия от антиглобалисткото коалиционно движение „Синаспизмос“ Ципрас остана в него. Впоследствие „Синаспизмос“ се преобразува в единна партия. През 2004 г. Ципрас е избран за член на Централния комитет на еврокомунистическата партия, а след това и за секретар по въпросите за образованието и младежта.

На местните избори през 2006 г. беше издигнат за кандидат за кмет на Атина от Сириза и зае третото място с 10,51% от гласовете. След като през 2007 г. председателят на „Синаспизмос“ Алекос Алаванос реши да не се кандидатира за нов мандат, на негово място беше избран Ципрас, тогава на 33 години.

В гръцкия парламент той влиза през 2009 г. След избирането на Ципрас за председател на "Сириза" партията постига сензационен успех, като събира на парламентарните избори през 2012 г. 16,79%, а след това 26,89%. С това "Сириза" се превръща в главна опозиционна сила, а Ципрас става официалния лидер на опозицията, когато е едва на 38 години.

През декември 2013 г. Ципрас става първият кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на ЕК на изборите за Европейски парламент.

В Гърция Ципрас е харесван не само от левите, но и от десни избиратели, които печели с това, че не се притеснява да засяга едни от най-наболелите проблеми в гръцкото общество, сред които корупцията и липсата на равенство.

Ципрас нееднократно е изказвал мнение и против „затягането на коланите“, предприето заради взетите заеми от ЕС и МВФ, с което също печели много поддръжници.

В същото време основният му противник Андонис Самарас го обвини в това, че ще доведе страната до банкрут и до изхвърлянето й от еврозоната.

Един от приоритетите на Ципрас е предоговаряне с ЕС и МВФ на голяма част от държавния дълг (175 процента от БВП). Целта му е да насърчи възстановяването и да сложи край на мерките за икономии, а това безпокои кредиторите и пазарите.

Още изненади на изборите

Изненада на предсрочните избори успяха да направят и две партии, създадени в последните години – дясната националконсервативна партия „Независими гърци“ на Панос Каменос и социалдемократическата „To Potami“ на журналиста Ставрос Теодоракис.

Създадената през февруари 2014 г. „To Potami“ стана четвърта на изборите с близо 6% от гласовете, а „Независими гърци“, създадена през 2012 г., успя да влезе в парламента с 4,70% от вота.

Лидерът на „To Potami” Ставрос Теодоракис започва кариерата си на журналист в радио 902 FM и Skai 100.3 през 1984 г., като работи и във вестник Eleftherotypia. През 2000 г. става водещ на предаването „Protagonists” в бившата обществена телевизия NET, а през 2006 г. Мести предаването си в частната Mega TV. Теодоракис пише и колонка във в. Ta Nea.

Той обявява, че е решил да основе партия както в предаването си, така и в колонката, която излиза всяка събота.
Лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос пък започва политическата си кариера в партия „Нова демокрация“. Става депутат през 1993 г. През 2007 г. е назначен за зам.-министър на морската търговия, Егейска и островна политика в правителството на Костас Караманлис.

През февруари 2012 г. Панос Каменос обявява създаването на своя партия, с която се явява на иборите през май 2012 г. „Независими гърци“ печели 10,6% от гласовете, а на повторните избори през юни – 7,5% от гласовете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!