Симеон Христов: Претовареният виртуален свят се нуждае от разбиране

Зарина Василева 24 октомври 2021 в 10:11 3059 0

На пръв поглед безобиден и успокояващ, а в същността си - хаотичен и враждебен. Такъв е виртуалният свят през погледа на младия и талантлив илюстратор Симеон Христов. Неговата творба "Дъвка" спечели първо място в категория "Илюстрация" на конкурса „Граждански будилник 2021“.

Ето какво сподели пред читателите на OFFNews Симеон Христов:

Какво се крие зад провокиращата ти креативност?

Аз съм доста затворена личност, на което най-вероятно се дължи силно развитото ми въображение и способността ми с часове да съм фокусиран над нещо толкова абсурдно.

Конкурсът "Граждански будилник" беше ли провокация за теб?

Конкурсът беше възможност за изява, опит за съревнование. Не мислех, че имам голям шанс, ако трябва да съм честен, но знаех, че темата ми пасва. Наградата, освен уникално попълнение към портфолиото, е и инвестиция обратно в изкуството.

А изкуството е?

Изкуството, отразяващо света през лупа/леща/затъмнено стъкло, е равносилно на изкуство, описващо напълно необятното и крайно фантастичното. За мен най-великите и емоционални произведения са в този спектър.

Лесно ли е да попаднем в челюстите на дигиталната бездна?

Интернет предоставя огромни възможности за развитие и прогрес. Но е и от огромно значение дали го използваш по умен начин, или оставяш той да използва теб. Споделянето на общи ценности и сформирането на общности във виртуалния свят е чудесно, стига те да не са деструктивни. Агресивното поведение онлайн причинява единствено хаос и объркване.

Как можем да въведем ред в хаоса?

Трябва да погледнем по-мащабно социума, да осъзнаем пренатоварения хаотичен свят, да приемем, че е разноцветен, объркан и истински. Трябва да преглътнем "Дъвката", колкото и да е трудно, и да започнем да проявяваме разбиране. Според мен хората, имат доста добра обща представа за правата си, но е много по-трудно знанието за тях да се приложи на практика. А единодушието е онова, което води до вътрешен мир.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!