Седем години живот в кома

Владислава Тричкова 09 април 2015 в 15:51 9188 3

Снимка Wikipedia

Две деца, прекрасна съпруга, добро потекло и живот в една от най-слънчевите страни в Европа. Така изглеждаше животът на княз Кардам до преди 7 години.

На 15 август 2008 г. обаче животът му - и неговият, и този на цялото му семейство, се преобръща. На тази дата Кардам преживява тежка катастрофа и остава в будна кома до 7 април, когато издъхва в болница "Санчарино" в Мадрид. Така приключват седем дълги и тежки години за цялото семейство, години на уединение, живот между четири стени – ту на болници, ту на дома им, години на надежда и борба за живот.

Смъртта на княз Кардам се превърна в една от най-обсъжданите теми и у нас, и в Испания. Трагичната новина бе част от всички емисии новини, вестници и списания. Много от медиите ни върнаха години назад, за да ни припомнят живота му.

Кой е княз Кардам?

Кардам Търновски е най-големият син на бившия премиер Симеон Сакскобурготски и престолонаследник на несъществуващия вече български трон. Роден е на 2 декември 1962 г. в Мадрид. 

През 1996 г. Кардам се жени за испанската благородничка доня Мириам. Имат двама синове – Борис Търновски, който в края на годината ще стане на 18 г., и Белтран Търновски, който навърши 16 г. в деня на смъртта на баща си. 

Катастрофата

Фаталният ден е 15 август 2008 г.

Кардам и Мириам се връщат от вилата си в Сеговия. На магистралата колата поднася, удря се в едно дърво и се преобръща. Кардам получава травма на главата, докато Мириам се „отървава“ с по-леки наранявания. Кръгъл белег на челото вече седем години напомня на испанката за инцидента.

Вследствие на катастрофата Мириам има проблеми с палеца и показалеца на дясната ръка. Получила е и няколко натъртвания и фрактура на лакътя, но успява да се възстанови за няколко седмици. Това разказва самата Мириам в интервю, публикувано в брой 73 на испанското издание на списанието Vanity Fair. Интервюто е правено преди няколко месеца, когато Кардам все още е жив. На 7 април списанието го публикува отново.

След катастрофата дошла и най-тежката част. Как една майка да обясни на децата си, че баща им е в кома и може никога да не се събуди?

„Няма да мислим за нищо. Нито хубаво, нито лошо. Нека оставим нещата просто да се случват, ще стане това, което трябва“. Това били първите думи на Мириам след катастрофата към синовете й, които тогава били на 10 и 12 години.

Инцидентът променя живота на семейството из основи. Домът им в Мадрид се преобразява и всичко се прави така, че да е съобразено с нуждите на Кардам. Стига се до там, че за година цялото семейство се мести да живее в Галисия, за да може да е по-близо до клиника, специализирана в рехабилитация и лечение с хормони на растежа.

Състоянието на Кандам се отразява най-силно на децата. Десетките статии за него влияят на психиката на двете момчета. И въпреки че майка им се опитва да им обясни всичко по най-достъпния за тях начин, ситуацията им влияе зле.

През тези 7 години княз Кардам не може да говори, но разбира, убедена е съпругата му. 

      

Мириам     Снимка: Facebook                          Мириам      Снимка: сп. "El mundo"

Мириам има седем братя и сестри. Единият й брат умира в катастрофа. Години по-късно това остава най-тежкият й спомен. А ето, че следва и втори удар и отново инцидент на пътя променя живота й.

В своето интервю за испанското списание Мириам разказва, че никога не е обичала да излиза прекалено много. Още от малка е предпочитала да седи сама и да си играе в стаята си или да свири на китара, вместо да е навън с приятели. Покрай ситуацията с княз Кардам социалният й живот остава на още по-заден план.

Смъртта

Княз Кардам умира на 7 април 2015 г. на 52-годишна възраст. Кончината му настъпва в резултат на белодробна инфекция, като следствие от дългогодишното му обездвижване.

До леглото на Кардам в последните му мигове са били неговите родители цар Симеон II и царица Маргарита, съпругата му, тримата му братя и сестра му Калина.

Погребението

Симеон Сакскобурготски и кралица София 
      Снимка: сп. "Hola"

Вчера в Мадрид княз Кардам бе погребан. На опелото присъстваха Симеон Сакскобургготски и Маргарита, братята - Кирил, Кубрат и Константин.

Калина също успя да пристигне от Мароко в последния момент за бдението, на което дойдоха и испанската кралица София, както и инфантата Елена.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!