От първо лице: Как президентът на Гамбия ме принуди да се лекувам от ХИВ с билки

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 12:31 7491 2

Снимка EPA

Бившият лидер на Гамбия Яхия Джаме, който напусна страната след две десетилетия на власт, е обвиняван за много престъпления, но едно от най-странните е, че е принудил хиляди хора с ХИВ да се лекуват със създадено от него лекарство от билки. 

След употребата на отварата има загинали, но техният брой е неизвестен, пише Колин Фрийман в репортаж за Би Би Си. 

Ламин Цейсей е първият човек в Гамбия, обявил публично, че е ХИВ-позитивен. Това се случва през 2000 г., когато невежеството относно опасния ХИВ вирус все още е силно разпространено в Африка, а ХИВ-позитивните хора трябва да се справят със стигмата и предразсъдъците.

На Световния ден на СПИН Цейсей събрал кураж да обяви публично, че е ХИВ-позитивен, и се включил в шествие, организирано от благотворителна организация, свързана с ХИВ и СПИН. С това той спечели уважението на хиляди здравни активисти по света. Но няколко години по-късно това е станало причина да привлече вниманието и на президента Яхия Джаме.

В началото на 2007 г. Джаме обявява, че е създал чудотворен лек за вируса, което включва билкова отвара и духовни лечебни техники. Освен това, по думите му, лечението действало само в понеделник и в четвъртък.

Естествено, действията му са обявени за опасно шарлатанство от здравните специалисти по света. 

В Гамбия обаче да кажеш на президента, че говори глупости, може да те вкара до затвора. 

Така че, когато в организацията на Цейсей пристига покана за 10 доброволци да станат първите опитни свинчета в 6-месечната лечебна програма на президента, той решава, че това е покана, която не може да откаже. 

"Мислех да изпратя други хора, но се опасявах, че ако не отида аз, ще ми докара неприятности. Освен това си помислих: "Защо не? Няма да навреди", казва Цейсей. 

Оказва се, че Цейсей греши. Когато пристига в импровизираната клиника на президента в парламента, му обясняват правилата. Без пушене, без пиене на чай или кафе. Без секс. И най-важното - без приемане на лекарства от традиционната медицина, включително предписаните му антивирусни препарати. 

Нямало връщане назад. Въоръжената охрана на Джаме пази вратите на клиниката и в следващите шест месеца никой няма право да влиза или излиза без разрешение. 

Лечението започва. Всяка сутрин президентът маже пациентите със зелена паста, докато пее молитви от Корана. Два пъти на ден пациентите пият жълта билкова отвара. Джаме отказва да назове какво има в нея, макар да му казват, че ако наистина е открил лекарство за ХИВ, Гамбия моментално ще стане богата. 

Отварата докарва на Цейсей непрестанна диария. Освен това се заразява с туберкулоза и в крайна сметка състоянието му става толкова тежко, че се налага да бъде откаран в обикновена болница. Тестове показват, че вирусният му товар се е влошил, и веднага започва да приема отново антивирусни препарати. 

Цейсей обаче е сред късметлиите. По думите му съпругата му, която е също ХИВ-позитивна, умира в рамките на билковата програма, както и повечето пациенти. "Като старша фигура в ХИВ-групата постоянно ходех на погребения", казва той. 

Президентът Джаме обаче рисува друга картина. Той принуждава пациенти да се появят по държавната телевизия, за да декларират успеха на програмата. Сред тях е Оусман Соуе, който е получил медицинско образование от британския университет в Лийдс. Надявайки се да даде на програмата някаква академична стойност, Джаме назначава Соуе за свой говорител, за да се опита да отхвърли съмненията на чуждестранните журналисти.

Соуе казва на репортер на Би Би Си, че на 100% е уверен в лечението. Реално обаче след спирането на антивирусните препарати той бил толкова слаб, че едва можел да се изкачва по стълби. 

"Като образован човек, знаех, че всичко това са глупости. Но не можех да кажа нищо против това, въпреки че умираха хора", казва Соуе по-късно.

Соуе в момента работи в американска организация, която настоява на Джаме да бъдат повдигнати обвинения заради програмата. Според организацията това е вероятно едно от най-големите нарушения на човешки права, извършени от режима на Джаме. 

Нещо повече, за разлика от тайните му затвори и камерите за мъчения, това се извършва пред очите на света. 

Смята се, че около 9000 души стават част от програмата, макар че Джаме засекретява всички документи и няма яснота колко от тях са починали. Едно е сигурно обаче - единственото "чудо", свързано с неговото лекарство е, че има оцелели. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4011

1

peter stoyanov

22.01 2018 в 16:41

гамбия е бедна, но много колоритна страна. пътешествах там за 2 седмици преди 10 години. яхия бе още на власт и наистина страхът от него бе голям. пред казармите на президентската гвардия имаше огромен билборд: "soldier protects the nation, condom protects the soldier".