Кой е Касем Солеймани

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2020 в 00:53 18998 1

Касем Сюлеймани

Кой е ликвидираният от американската армия ирански генерал Касем Солеймани и защо след неговата смърт Иран обеща отмъщение на САЩ, а светът се опасява от опасно разрастване на конфликта и нова голяма война?

След върховния лидер на Иран Касем Солеймани е втората най-влиятелна фигура в ислямската република. Описват го като забележителен командир, всяващ едновременно почит и страх - смел, харизматичен и обичан от военните. Върховният водач на Иран Аятолах Али Али Хаменей веднъж го нарича "живия мъченик на революцията". САЩ го виждат като безмилостен убиец, чиито ръце са изцапани с американска кръв.

Като главнокомандващ на корпуса "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия, отговорен за операциите зад граница, Солеймани е мозъкът зад дейността на Иран в Близкия изток и де факто - действащ външен министър на страната, що се отнася до въпросите на мира и войната.

Смятан е за архитект на войната на сирийския президент Башар Асад срещу бунтовниците в Сирия, на възхода на проиранските паравоенни в Ирак, на борбата срещу Ислямска държава и на още много битки.

62-годишният командир със сребърни коси е силно почитан от едни, също толкова силно ненавиждан от други и митологизиран - дори с мемета в социалните мрежи.

В последните години фигурата му стана популярна, след като ръководеше тайни операции, донесли му слава в Иран. След серия такива митът за него го направи герой в документални филми, медийни репортажи и дори песни.

През 2013 г. бившият агент на ФБР Джон Магуайър каза пред "Ню Йорк таймс", че Солеймани е абсолютно "най-влиятелният човек в Близкия изток".

Пентагонът обяви на 3 януари, че е провел успешна операция по ликвидирането му в Багдад, Ирак, по заповед на президента Доналд Тръмп.

Солеймани е роден на 11 март 1957 г. в Иран. Започва военната си кариера в началото на 80-те в Ирано-иракската война, а преди това работи в строителството и като ВиК техник. Няма религиозно образование. Има пет деца. Не обича да дава интервюта.

"Целият му живот е минал в битки. Войниците му го обичат. Тих, харизматичен мъж, гениален стратег и тактически боец - така го описва американският генерал-лейтенант Марк Хертлинг пред Си Ен Ен. "Всичко това, изхождайки от гледната точка на врага, ще създаде огромен гняв в тази част на света", добавя генерал Хертлинг.

Американските власти смятат, че по време на войната в Ирак именно отрядите на Солеймани предоставят на иракските бунтовници специално направени бомби, които могат да пробият брони - смъртоносно оръжие срещу американските сили. Това твърдение е отречено от Иран.

Служителите на Министерството на финансите на САЩ твърдят, че Солеймани е участвал в прословут заговор на американска земя. Негов отряд през 2011 г. е трябвало, но без успех, да убие посланика на Саудитска Арабия в САЩ Адел Ал Джубайр в "Кафе Милано" във Вашингтон.

Америка обяви, че е планирала покушението над Солеймани, за да предотрати атака срещу американски дипломати и военни, в която са могли да загинат стотици хора. Солеймани е убит след кацане в Багдад - групата му е атакувана от ракета, изстреляна от дрон. Смята се, че загинали са поне 10 души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

One Direction

08.01 2020 в 11:34

Тръмп се направи на велик, но заради неговите необмислени постъпки ще пострадат невинни хора най-вероятно. Ясно е, че ще има отговор на убийството.