Италиански свещеник пожертва живота си, за да спаси по-млад пациент с Covid-19

Александра Маркарян 24 март 2020 в 12:20 15039 2

Снимка https://www.araberara.it/

Италиански свещеник пожертва живота си, за да спаси по-млад от него пациент с коронавирус.

72-годишният отец Джузепе Берардели дал собствения си респиратор на болен, когото не познавал, съобщава Би Би Си.

Свещеник починал в болница в Ловере, Бергамо - един от най-тежко засегнатите от Covid-19 градове в италианската област Ломбардия. От болницата разказват, че той отказал да използва респиратора, който енориашите купили за него. Избрал да спаси друг.

Отец Берардели издъхнал миналата седмица.

До този момент се съобщава за смъртта на най-малко 50 свещеници от коронавирус в Италия.

В страната има най-много смъртни случаи от болестта спрямо всички страни, в които тя се е разпространила. Досега те са 6 077 души. Общият брой на починалите по света днес надхвърля 16 500. Близо 102 хил. са излекуваните, а заразените - към 384 хил.

Европа сега е в епицентъра на световната пандемия.

Кой беше отец Берардели?

Джузепе Берардели е главният свещеник на малкото северно градче Казниго близо 14 години. Усмихнат, прям, но и дискретен, добър и услужлив и към вярващи, и към невярващи - така изданието https://www.araberara.it/ описва християнския духовник, предавайки думите на дългогодишния кмет на градчето. 

Отива там след служба във Фиора̀но Моденѐзе и бившите му енориаши го обичат толкова, че години по-късно идват в Казниго, за да го открият.

Той беше свещеник, който знаеше как да слуша и който и да се обърнеше към него, можеше да разчита на помощта му - спомня си Клара Поли, кмет на Фиорано в годините, когато свещеникът служи там.

Човек с невероятна способност и да разрешава икономически трудности - така също го описва изданието и допълва, че отецът знаел на коя врата да почука, за да се помогне. Кръстосвал с любимия си стар мотоциклет усмихнат, весел, пълен с ентусиазъм и решителност, характерна за хората, които уповават на Бога. Присъствието му носело спокойствие.

Да, дон Джузепе се отказа от респиратора, от който се нуждаеше, и това е може би най-добрата снимка на душата на свещеник - казва здравен работник за него.

Протойерей на Казниго, дон Джузепе Берардели е роден на 21.08.1947 г. в село Фонтено. Ръкоположен е за свещеник на 30.06.1973 г., а от 2006 г. е назначен в Казниго.

На погребението му на 16 март хората го изпращат по свой начин - излизат на терасите си (поради ограниченията заради вируса, погребенията не се случват по обичайния начин) и му благодарят с аплодисменти.

Най-важното
Всички новини