Явлението Аманда Анисимова: дъщеря на руски емигранти, които нямат нищо общо с тениса

Донислав Донев 18 януари 2019 в 13:49 16269 0

Едва на 17 години американката Аманда Анисимова стигна до 1/8-финалите на един от четирите най-престижни турнири по тенис - Откритото първенство на Австралия. Тази сутрин тя буквално отвя 11-ата в света Арина Сабаленка (Беларус) с 6:3, 6:2.

Така Анисимова стана най-младата американка, достигнала тази фаза на турнир от Големия шлем от 1998 г. насам, когато Серина Уилямс направи това на "Ролан Гарос". За тийнейджърката това е първо участие при жените в Мелбърн и победата днес е сериозна заявка за бляскаво бъдеще.

Коя е 17-годишната тенисистка?

Родителите ѝ емигрират от Русия в САЩ няколко години, преди тя да се роди. Искат да дадат на децата си по-добри условия за живот. Те се занимават с финансова и банкова индустрия. Нито един от тях няма нищо общо с тениса на високо ниво.

Аманда е родена в Ню Джърси през 2001 г. Тя има по-голяма сестра Мария, която играе колежански тенис за Университета в Пенсилвания. Малката Анисимова започва да се занимава с този спорт още на 3-годишна възраст, а неин треньор е баща ѝ - Константин. Майка ѝ Олга също помага в подготовката.

Семейството на Аманда се мести във Флорида, за да има повече възможности да се развие и да намери качествени треньори. Ник Савиано започва да работи с нея, когато е на 11 години, а Макс Фомин става неин пътуващ треньор.

Впоследствие тя стига до финала на младежкия "Ролан Гарос" през 2016-а, а година по-късно печели US Open при девойките.

В края на миналата година Аманда Анисимова става най-младата тенисистка в Топ 100 в световната ранглиста при жените. В момента е №87 в подреждането на Женската тенис асоциация (WTA).

Най-важното
Всички новини