Христо Гърбов може да играе простак и интелектуалец

Люси Крумова 20 декември 2011 в 13:33 5258 0

 Гърбов коронната му роля на Пегъзи в „Комиците”
Гърбов коронната му роля на Пегъзи в „Комиците”

Един от най-обичаните български актьори Христо Гърбов  навръх Коледа празнува имен ден. Тогава телефоните му буквално прегряват. Зрителите могат да се насладят и на една от най-хубавите му роли във „Вечеря за тъпаци” в Сатиричния театър, която продължава да обира овации. Шоуто „Улицата” на Теди Москов го направи любимец на тв публиката. „Комиците” затвърдиха имиджа му на комедиен актьор.  Играл е в известни български игрални филми като „Аритмия“, „Рапсодия в бяло“, „Хълмът на боровинките“, „Пътуване към Йерусалим“, “Мисия Лондон” А сега той играе роля, за която си мечтаят всички световни актьори – превъплъщава се в образите на двама братя с коренно различни характери. Христо Гърбов отново показва класа като  Пламен и Константин от „кръчмарското” семейство Цекови от "Столичани в повече".

Христо Гърбов споделя, че изпитаната комбинация простак-интелектуалец е може би хем най-атрактивната, хем най-трудната за превъплъщение. Защото мярката трябва да бъде идеално спазена.

Роденият във Варна актьор първо решава да стане инженер, учи „Технология на металите и металообработващите машини” във ВМЕИ-Варна. Но призванието му е другаде. Следва ВИТИЗ в класа на Елка Михайлова, изкарва два театрални сезона в Хасково и Ловеч. И накрая – в Сатирата.

В театралния институт любимецът на публиката се запознава с бъдещата си съпруга - режисьорката Иглика Трифонова. По това време и двамата са женени.

Една от коронните му роли е на Сирано дьо Бержерак, но всъщност е участвал  над 40 постановки. „Суматоха”, „Слуга на двама господари” , „Вечеря за тъпаци”, а играта му в „Още веднъж отзад“ от Майкъл Фрейн, постановка на големия режисьор Иржи Менцел, му носи „Аскеер ‘98”, с който много се гордее.

Благодарен е на тв шоуто „Улицата”. Теди Москов налага силно политизирано предаване. Все пак една от основните роли на комедията като изкуство е да осмива политици с различни пристрастия. „Улицата” е елитарно комедийно шоу, повече го харесват млади хора. По-късно се появяват „Ку-ку” и „Каналето”. Днес „Комиците” е сред конкуренцията и това дава нов шанс на Гърбов.

И по времето на соц-а той е един от най-сниманите актьори в родното кино. След това се появяват чуждестранни продукции, в които участва, колкото да не е без хич.

Христо се ядосва колко страхотни усилия струва на твореца да доказва, че има много стойностни неща в българското кино.

Актьорът се гордее със съпругата си Иглика Трифонова. Винаги хвали нейните филми. Факт е, че лентата „Разследване”, първата им съвместна работа в киното, се радва на успех. Жена му го режисира и в една от най-успешните постановки – „Фенове” с Валентин Танев. Винаги е склонен да признае, че ако не е била Иглика, той вероятно много трудно би излязъл от депресията, в която изпаднал след разтрогването на първия си брак и казва, че сигурно би се пропил и би пропаднал като актьор. Разумна, талантлива и амбициозна жена, Иглика му помага да стъпи на краката си и му осигурява необходимия уют да работи и да се развива. Вярно е обаче, че и самият Христо е по-мъдър и стабилен във втория си брак. След повече от 20 години с Иглика той твърди, че се чувства щастлив в семейното си огнище. Изключително добре се разбира и с дъщеря й, която отглеждат заедно и която той гледа като свое собствено дете. Тримата от години обитават стара панелка на 13-ия етаж в квартал „Банишора" .

Макар че двамата с Христо страшно много си помагат и в творческата работа, Иглика твърди, че изобщо не гледа „Комиците”. Злите езици говорят, че известната кинорежисьорка се отнасяла с върховно омерзение към шоуто, в което Гърбов изпълнява една от централните роли заедно с Лафазанов, Руслан Мъйнов и Любо Нейков. Като всеки “прегрял” от града човек, той се отпуска напълно само на село.

Приятелите му казват, че в живота Христо е по-скоро драматичен и тъжен човек. Може би затова разпуска най-добре далеч от големия град. Въпреки многото си ангажименти, Христо винаги намира време да отскочи до къщата си в село Своде. Там са и повечето от истинските му приятели. Научил се е да прави ракия и сядат на чашка под асмата. А там винаги можеш да споделиш каквото ти е на сърце.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!