Quantcast

Дъщерите на Путин – между науката, политиката и олигарсите

OFFNews Последна промяна на 10 ноември 2015 в 19:19 15611 13

Руският президент Владимир Путин е обществена фигура и доста често се намира в светлината на прожекторите. Това обаче не може да се каже за дъщерите му, за които не се знае почти нищо и дори не могат лесно да бъдат открити техни снимки. 

В руските и чуждите медии периодично се появява информация за тях, която обаче никога не бива потвърдена официално от Кремъл или от самия Путин. 

Путин има две дъщери - Мария и Катерина. През 2011 г. Путин каза пред руска телевизия, че Катерина е завършила Източни науки, като е специализирала японски език и история.

Друго почти не се знаеше за малката дъщеря на Путин, докато руският блогър Олег Кашин не съобщи през януари, че Катерина използва фамилията Тихонова – каквото е второто име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребньова, пише Reuters.

Информацията, че Катерина е дъщеря на Путин, е потвърдена още от зам.-председателя на Газпромбанк Андрей Акимов и от други двама високопоставени източници.

Катерина Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, син на дългогодишния приятел на руския президент Николай Шаламов.

Тихонова и Шамалов притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин – Генадий Тимченко, твърдят финансови анализатори.

Двойката притежава още вила в Биариц, Франция, която се оценява на около 3,7 млн. долара, също купена от Тимченко. Къщата е с площ 300 квадратни метра и има двор от 2000 квадратни метра.

Катерина се занимава активно и със спорт – тя е състезател по акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът ѝ стават пети на Световното първенство в Швейцария.

Катерина има освен това процъфтяваща кариера в Московския държавен университет (МГУ), управлява и финансирани с държавни средства проекти в университета.

Според Reuters официални документи сочат, че Катерина Тихонова е подписала договори за няколко милиона, като ръководени от нея организации са се занимавали с дейности в университета. Няма индикации, че тя е спечелила лично от тези договори.

Тихонова е на ръководна длъжност в университета и е помогнала при ръководенето на проект за разширяване на кампуса си за 1,7 млрд. долара.

От 2013 г. насам една от ръководените от Катерина Тихонова организации е спечелила договори на стойност 182 млн. рубли (2,8 млн. долара) с държавните компании Роснефт, Росатом и Транснефт. Според Reuters 8 от всички 10 договора (предимно за изследвания в университета) са подписани без провеждане на търг.

Официални съветници на Катерина в МГУ са петима души от близкото обкръжение на Путин, в това число двама бивши офицери от КГБ, с които е служил през 80-те години на миналия век в Дрезден.

Катерина и Мария като малки

Голямата дъщеря на Путин Мария също е свързана с МГУ. Тя обаче успява да остане извън светилната на прожекторите дори повече от сестра си, пише Reuters, като допълва, че от медията дори не са успели да намерят нейна скорошна фотография. 

Мария е завършила Медицинския факултет и се занимава с ендокринология, става ясно от публични документи.

Според западни медии тя е омъжена за холандски бизнесмен, работил в Газпромбанк. Някои от тях твърдят, че тя за известно време е живяла в Холандия, но информацията остава непотвърдена.

По-рано тази година Владимир Путин обяви, че и двете му дъщери живеят в Москва, без да даде повече подробности.
Мария използва фамилията на съпруга си Фаасен. С това име тя е позната и в академичните среди – занимава се с биомедицина, като специализира в областта на ендокринологията.

Катерина, Мария и Кирил Шаламов са отказали да коментират изнесените данни.

Медията се е обърнала и към Кремъл за коментар, откъдето отговарят, че „нямат информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, академичната дейност, участието в проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или другите лица, посочени в писмото“.

От Московския държавен университет също са отказали информация, като са подчертали, че нямат информация за личния живот на служителите си.

Богатството, държавните бизнес сделки, френската вила и олигархичните връзки дават един от редките погледи върху живота на децата на Путин, които много рядко се появяват в медиите.

В близкия кръг на Путин са още Борис Ковалчук, син на най-големия акционер в Банката на Русия и близък сътрудник на Путин, Юрий Ковалчук; Глеб Франк, син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг, син на милиардера и бивш партньор по джудо на Путин Аркадий Ротенберг и др.

Това е напълно нормално в днешна Русия. Бордовете на директорите на държавните банки са оглавявани от деца на членове на службите за сигурност, които не са навършили дори 30 години. Опасността е в това, че скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на между 5 и 7 семейства, казва в интервю за Reuters опозиционерът Алексей Навални.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.11 2015 в 15:19

Если еб матушку Россию, то и дети твои

11.11 2015 в 14:35

"Бирникъ" С други думи Песков казва две неща:

1. Аз не знам дали Катерина Тихонова е дъщеря на Путин, тъй като това не ми е служебно задължение (ако някой може да повярва на това, да вярва).

2. Ройтерс са позовава на Акимов, който се отказва от думите си, от което следва, че аз мога да опровергая Ройтерс.

Не лош пример на казуистика, но в никакъв случай не е твърдо опровержение, а разбира се и повод на апологетите на Кремъл дружно да втълпяват, чрез цитиране на "опровержението", че информацията на Ройтерс не е достоверна.

11.11 2015 в 14:03

Наминаващ, това което си написал, е извадено от контекста на съобщението на ТАСС. Ето ти го:

"СОЧИ, 10 ноября. /ТАСС/. Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков опроверг данные в опубликованной статье Reuters, в которой агентство называет руководителя компании "Иннопрактика" Катерину Тихонову дочерью президента РФ Владимира Путина.

"Я могу это опровергнуть", - заявил журналистам представитель Кремля.

Агентство в своей статье опирается на заявление главы Газпромбанка Андрея Акимова, который якобы назвал Тихонову дочерью Путина. "Я видел уже опровержение Акимова, который заявляет о том, что он абсолютно удивлен этой информацией Рейтера, никогда такого не говорил", - сказал Песков.

"Я могу опровергнуть информацию, которая была изложена в Рейтере, потому что в Рейтере было указано, что Акимов сказал, что такая-то гражданка является дочерью Путина. Вот это я могу опровергнуть, основываясь на его же опровержении", - пояснил Песков.

"А что касается дочерей, кто является дочерьми Путина, я вам сказать не могу, ибо не располагаю такой информацией и не должен располагать, это не входит в мои служебные обязанности", - заключил пресс-секретарь президента.
Официально известно, что у Путина есть две дочери - Мария 30 лет и Катерина 29 лет. Обе они не являются публичными фигурами.

Ряд СМИ уже пытался проводить собственные расследования о личной жизни или профессиональной деятельности дочерей президента РФ. В частности, утверждалось, что младшая дочь Катерина, которая взяла фамилию Тихонова, в настоящее время возглавляет компанию "Иннопрактика", занимающуюся развитием научного кластера на базе МГУ. Однако никаких официальных подтверждений эти сообщения не получили.

В интервью ТАСС в прошлом году сам Путин рассказал, что его дочери живут в Москве, где он с ними и встречается примерно раз в две недели."

11.11 2015 в 13:58

Мнооооого косвено потвърждение е това:

"Песков отрицает, что Катерина Тихонова - дочь Путина

Пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков заявил, что "может опровергнуть" данные агентства Рейтер о том, что глава компании "Иннопрактика" Катерина Тихонова является дочерью российского президента.

Во вторник журналисты Рейтер опубликовали расследование, в котором, ссылаясь на слова главы Газпромбанка Андрея Акимова, называют руководителя "Иннопрактики" Катерину Тихонову дочерью Путина.

"Я могу опровергнуть информацию, которая была изложена в Рейтере, потому что в Рейтере было указано, что Акимов сказал, что такая-то гражданка является дочерью Путина. Вот это я могу опровергнуть, основываясь на его же опровержении", - заявил Песков.

В пресс-службе Газпромбанка утверждают, что агентство Рейтер приписало Андрею Акимову слова о том, что Тихонова - дочь президента.

"Таких заявлений г-н Акимов не делал и был очень удивлен, что журналисты такого солидного издания допустили не просто искажения сказанного, а прямую подтасовку. Газпромбанк действительно сотрудничает с "Иннопрактикой", поддерживая такие социально значимые инициативы, как создание школы-интерната для одаренных детей МГУ, проект "Ценностный атлас России", инновационные и научные конкурсы", - сообщили в Газпромбанке...."

11.11 2015 в 13:36

"Бирникъ", говорителят на Кремъл, Песков е казал "А що се отнася до дъщеря, коя е дъщеря на Путин, не мога да кажа, защото не разполагам с такава информация и не съм длъжен да разполагам, това не влиза в служебните ми задължения". Това не изглежда като сериозно опровержение, а по-скоро косвено потвърждение.

11.11 2015 в 12:29

ОФФневс, ето ви новина, а не жълтото от Ройтерс:
"Обама стана гей-съюзник на годината
Надписът на корицата гласи: Нашият президент. Съюзник. Герой. Икона

„44-ят президент на САЩ е нашият Съюзник на годината“, обяви списанието „Аут“, което изразява каузата на гей-общностите в САЩ. Голяма черно-бяла снимка на Барак Обама краси корицата на последния брой на списанието, а вътре е поместено интервю с него.
„За първи път действащ президент е фотографиран за корица на ЛГБТ издание и това само по себе си е исторически момент“, пише в редакционен коментар. „Това е показател колко много е направило правителството по чувствителния въпрос, който помрачаваше репутациите на предишните президенти Клинтън и Буш“. Броят е посветен на 100-те най-влиятелни представители на ЛГБТ (лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални). Изданието определя тази година като историческа, защото на 26 юни Върховният съд на САЩ легализира еднополовите бракове във всички американски щати. Дотогава те бяха позволени само в 14 щата. Президентът определи решението като „голяма победа за Америка (…), дошла като гръм от ясно небе“).
В интервюто си за списанието Обама казва, че е станал президент, за да изпълни „нашето обещание да признаем, че всички сме създадени равни и никой не бива да бъде отстраняван от американската мечта само заради това какъв е по природа“.
До 2012 г. президентът се изказваше срещу еднополовите бракове. Но пред списанието обяснява, че възгледите му се променили постепенно, като голяма роля имала майка му, която от дете го е убеждавала в равенството на всички хора. Повлияло му също познанството от 1978 г. с професор-гей в колежа, който не се страхувал да изразява възгледите си в тогавашната значително по-враждебна среда. "Бях черно момче със смешно име и нерядко разбирах какво означава да си особен“, обяснява Обама защо подкрепя ЛГБТ общностите.
Миналата година президентът подписа забрана да се дискриминират на работните места в държавните учреждения хората с нестандартна сексуална ориентация."

11.11 2015 в 12:01

Оффневс, защо не проверихте информацията на Ройтерс ?
"Песков: Катерина Тихонова не е дъщеря на Путин
.....Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга още на следващия ден появилите се информации. Ръководителката на компанията „Инопрактика” Катерина Тихонова няма нищо общо с руския държавен глава и не е ясно как голяма информационна агенция публикува подобни неверни данни....."

11.11 2015 в 11:51

Голяма изненада и тук е същото, територията на червената мафия и преди и сега е опитен полигон за кремълските канибали, теста първо тук и ако отговаря на изискванията, резултатът се пренася в губернията.

11.11 2015 в 10:51

#Кто?

11.11 2015 в 00:26

Срам и позор. Децата на най влиятелния мъж на най Великата държава, живеят в бедния и прогнил запад....

Това не е баща, това е тиранин. По зъл е и от Сталин. Как може такова нещо?

Веднага да се направи подписка, Путин да си прибере децата в Русия. Не може децата му да тънат в мизерия в прогнилия запат...