Дъщерите на Путин – между науката, политиката и олигарсите

OFFNews 10 ноември 2015 в 19:19 18115 13

Руският президент Владимир Путин е обществена фигура и доста често се намира в светлината на прожекторите. Това обаче не може да се каже за дъщерите му, за които не се знае почти нищо и дори не могат лесно да бъдат открити техни снимки. 

В руските и чуждите медии периодично се появява информация за тях, която обаче никога не бива потвърдена официално от Кремъл или от самия Путин. 

Путин има две дъщери - Мария и Катерина. През 2011 г. Путин каза пред руска телевизия, че Катерина е завършила Източни науки, като е специализирала японски език и история.

Друго почти не се знаеше за малката дъщеря на Путин, докато руският блогър Олег Кашин не съобщи през януари, че Катерина използва фамилията Тихонова – каквото е второто име на баба си Екатерина Тихоновна Шкребньова, пише Reuters.

Информацията, че Катерина е дъщеря на Путин, е потвърдена още от зам.-председателя на Газпромбанк Андрей Акимов и от други двама високопоставени източници.

Катерина Тихонова е омъжена за Кирил Шамалов, син на дългогодишния приятел на руския президент Николай Шаламов.

Тихонова и Шамалов притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин – Генадий Тимченко, твърдят финансови анализатори.

Двойката притежава още вила в Биариц, Франция, която се оценява на около 3,7 млн. долара, също купена от Тимченко. Къщата е с площ 300 квадратни метра и има двор от 2000 квадратни метра.

Катерина се занимава активно и със спорт – тя е състезател по акробатичен рокендрол. През 2013 г. тя и партньорът ѝ стават пети на Световното първенство в Швейцария.

Катерина има освен това процъфтяваща кариера в Московския държавен университет (МГУ), управлява и финансирани с държавни средства проекти в университета.

Според Reuters официални документи сочат, че Катерина Тихонова е подписала договори за няколко милиона, като ръководени от нея организации са се занимавали с дейности в университета. Няма индикации, че тя е спечелила лично от тези договори.

Тихонова е на ръководна длъжност в университета и е помогнала при ръководенето на проект за разширяване на кампуса си за 1,7 млрд. долара.

От 2013 г. насам една от ръководените от Катерина Тихонова организации е спечелила договори на стойност 182 млн. рубли (2,8 млн. долара) с държавните компании Роснефт, Росатом и Транснефт. Според Reuters 8 от всички 10 договора (предимно за изследвания в университета) са подписани без провеждане на търг.

Официални съветници на Катерина в МГУ са петима души от близкото обкръжение на Путин, в това число двама бивши офицери от КГБ, с които е служил през 80-те години на миналия век в Дрезден.

Катерина и Мария като малки

Голямата дъщеря на Путин Мария също е свързана с МГУ. Тя обаче успява да остане извън светилната на прожекторите дори повече от сестра си, пише Reuters, като допълва, че от медията дори не са успели да намерят нейна скорошна фотография. 

Мария е завършила Медицинския факултет и се занимава с ендокринология, става ясно от публични документи.

Според западни медии тя е омъжена за холандски бизнесмен, работил в Газпромбанк. Някои от тях твърдят, че тя за известно време е живяла в Холандия, но информацията остава непотвърдена.

По-рано тази година Владимир Путин обяви, че и двете му дъщери живеят в Москва, без да даде повече подробности.
Мария използва фамилията на съпруга си Фаасен. С това име тя е позната и в академичните среди – занимава се с биомедицина, като специализира в областта на ендокринологията.

Катерина, Мария и Кирил Шаламов са отказали да коментират изнесените данни.

Медията се е обърнала и към Кремъл за коментар, откъдето отговарят, че „нямат информация за личния живот, семейните връзки, семейното положение, академичната дейност, участието в проекти и родословното дърво на г-жа Тихонова или другите лица, посочени в писмото“.

От Московския държавен университет също са отказали информация, като са подчертали, че нямат информация за личния живот на служителите си.

Богатството, държавните бизнес сделки, френската вила и олигархичните връзки дават един от редките погледи върху живота на децата на Путин, които много рядко се появяват в медиите.

В близкия кръг на Путин са още Борис Ковалчук, син на най-големия акционер в Банката на Русия и близък сътрудник на Путин, Юрий Ковалчук; Глеб Франк, син на бившия транспортен министър Сергей Франк и зет на милиардера Тимченко; Игор Ротенберг, син на милиардера и бивш партньор по джудо на Путин Аркадий Ротенберг и др.

Това е напълно нормално в днешна Русия. Бордовете на директорите на държавните банки са оглавявани от деца на членове на службите за сигурност, които не са навършили дори 30 години. Опасността е в това, че скоро всички ключови ресурси ще се окажат в ръцете на между 5 и 7 семейства, казва в интервю за Reuters опозиционерът Алексей Навални.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!