Българка е най-влиятелната жена в изкуството

OFFNews 18 октомври 2012 в 10:35 5341 6

Каролин Кристов-Бакърджиев СНИМКИ: БГНЕС
Каролин Кристов-Бакърджиев СНИМКИ: БГНЕС

Американка от български произход оглави престижен Топ 100 за най-влиятелни личности в съвременното изкуство, изготвян всяка година от списание "Арт ривю".

Каролин Кристов-Бакърджиев е позната главно сред артистичните кръгове с работата си като куратор. Родената в САЩ Каролин е с българо-италиански произход и е първата дама, оглавявала авторитетната класация. Признанието за нея идва заради влиянието на амбициозния й арт фестивал Documenta 13, който се провежда в Касел, Германия. Последното издание на проекта се прехвърля чак в Кайро, Александрия, Кабул и Банф. Експозициите, които Бакърджиев организира, са смятани за особено влиятелни в сферата на изкуството и традиционно са повод за дискусии сред професионалните среди.

Каролин е дете на майка италианка и баща българин, емигрирал на Апенините след 1944 г. Самата тя е родена през 1957 г. в американския щат Ню Джърси, където родителите й емигрират.

В класацията на "Арт Ривю" попадат множество големи световни галерии, а 57-то място заема руската група Pussy Riot заради приноса си към свободата на словото.

 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!