Винаги има искра в очите на четящия човек (галерия)

ОFFNews 24 януари 2017 в 15:18 5585 0

Снимка Стив Маккъри

Бразилия, 2014 г.

"Четящите хора рядко са самотни или отегчени, защото четенето е убежище и просветление", казва Пол Теру в предговора към книгата на фотографа Стив Маккъри On Reading. В нея фотографът събира снимки, които показват магията на четенето.

Мианмар, 1994 г. Снимка: Стив Маккъри

През последните 40 години фотографът Стив Маккъри се отдава на красотата на четенето - той снима хора от всички части на Земята, погълнати от писаното слово. 

Рим, Италия, 1984 г. Снимка: Стив Маккъри

За начинанието си се вдъхновява от друг фотограф - унгарецът Андре Кертес, който също публикува албум с фотоси на четящи хора под формата на книга през 1971 г. Неговото произведение носи същото име като това на Мъккъри - On Reading.

"Книгата ми отдава почит към таланта и гения на Кертес", споделя фотографът.

Тайланд, 2010 г. Снимка: Стив Маккъри

Шри Ланка, 1995 г. Снимка: Стив Маккъри

"Сякаш винаги има нещо искрящо в очите на един човек, докато чете", споделя Маккъри.

Умбрия, Италия, 2012 г. Снимка: Стив Маккъри

В повечето случаи "моделите" от фотографиите му не знаят, че ги снимат. 

Кувейт, 1991 г. Снимка: Стив Маккъри

Кашмир, 1998 г. Снимка: Стив Маккъри

"Сред многото светове, които човек не е получил като подарък от природата и е създадал със собствения си ум, светът на книгите е най-великият... без думи, без писане на книги - няма история, няма концепция за човечеството. И ако някой иска да се опита да приложи в малко пространство, в един дом или единична стая да кажем, историята на човешкия дух, може да го стори само под формата на колекция от книги", пише великият поет и писател Херман Хесе, носител на Нобелова награда за литература 1946 г.

Етиопия, 2012 г. Снимка: Стив Маккъри

Много от снимките на Маккъри носят заряда от стремежа на хората по целия свят да се потопят в този "дух", независимо от обстановката около себе си, социалния си статус и религията си. Част от кадрите на фотографа са заснети в размирни части на света. 

Афганистан, 2002 г. Снимка: Стив Маккъри

 

Сърбия, когато все още е част от Югославия, 1989 г., Снимка: Стив Маккъри

Неговите снимки са припомняне, че хората по света все още предпочитат писаното слово в ерата на технологиите. През 1930 г. Хесе пише: "Ние не трябва да се страхуваме от бъдещо елиминиране на книгата. Напротив - някои нужди на хората за забавление и образование ще се осъществят чрез други изобретения и книгата ще спечели обратно достойнството и авторитета си. Защото в скоро време всички ще бъдат принудени да признаят, че писането на книги има функция, която е вечна."

Ню Йорк, 2015 г. Снимка: Стив Маккъри

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови