''Теодор Ушев: Невидими връзки'' вече е продаден на няколко телевизии и е селекциониран на няколко фестивала

Документалният филм е на режисьора Борислав Колев

OFFNews 07 декември 2022 в 16:30 2078 0

Теодор Ушев

Снимка Личен профил във Facebook

Теодор Ушев

Документалният филм „Теодор Ушев: Невидими връзки" вече е продаден на няколко телевизии и е селекциониран на няколко фестивала, но все още не можем да ги обявим. В Канада лентата тръгва по кината в края на март или началото на април, съобщи днес графичният дизайнер, плакатист, аниматор и режисьор. 

"Работихме по филма близо три години, заедно с Тео. Започнахме през есента на 2019 година, но по-интензивно - в началото на 2020 г. Беше много лошо време, пандемия. Той не можеше да дойде тук, ние не можем да отидем там. Режимът беше адски затегнат и тръгнахме заедно с него да мислим как ще покрием Канада, защото все пак имаше някакви срокове, които изпълняваме. Измислихме една концепция, според която той си снимаше всекидневието там и изпращаше нещата със екшън камера. Смятам, че това излезе за добро, защото има концепция", разказа режисьорът Борислав Колев.

"Опитали сме се да направим филм, който е максимално достъпен за хората, в човешки план, защото би могло да бъде и с друга гледна точка. Би могъл да излезе и суперконцептуален, и напълно различен. Само че тогава щеше да бъде за по-бутикова аудитория", добави той.

"През него, през неговия образ и неговата уникалност същност, сме се опитали да направим портрет на времето, портрет на последните няколко десетилетия от новата българска история. От една страна е Тео, от другата страна е времето", каза още режисьорът.

"Аз нямам абсолютно никаква намеса в този филм. Така че нищо не бих махнал, нищо не бих добавил. Може би, бих добавил нещо, което и той (режисьорът - бел. а.) би добавил. За съжаление, не можахме да намерим първия ми филм, правен в училището за сценични кадри. Но няма нито вест, нито кост от него. Просто е изчезнал", каза Ушев.

Във филма са показани стенописи от казармата в София, в която Теодор Ушев е служил през 1987-1989 година. "Работехме по двама. Направихме повече от десет стенописа, в продължение на две години. Беше си много работа. Бях учуден, че се запазени. Мислех, че са свалени или боядисани отгоре. А всъщност, мисля, че най-добрите, които бях направил, са замазани, но не ни дадоха да влезем на тези места", добави Ушев.

Копродукцията на България и Канада беше излъчена в рамките на "Фестивал на новото кино" в Монреал (2022). Авторите му получиха почетен диплом и от журито в конкурса за документален филм на "Синелибри" (2022) "заради задълбочения и многопластов портрет на един от важните съвременни български творци с висок хоризонт и свободен, космополитен дух", припомнят от "Колибри".

„Теодор Ушев: Невидими връзки“ проследява пътешествието през времето и пространството на световноизвестния автор на анимационно кино и визуален артист Теодор Ушев - от 1968 г., когато е роден, до наши дни, от родния му Кюстендил до космополитния Монреал, от очите на красива циркова актриса до едни тайни надписи, които мистериозно изплуват в нощна София, от първия му ученически анимационен филм до номинацията за "Оскар", множеството спечелени фестивални награди и избора му за най-влиятелен аниматор в света през първите две десетилетия на XXI век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови