Синдикати спират културните събития за седмица, ако бюджетът за култура бъде намален с 37 милиона

1 процент от брутния вътрешен продукт трябва да бъде отделен за култура, настояват синдикалистите

OFFNews 06 юни 2023 в 16:28 1689 1

Христо Мутафчиев

Снимка Личен профил във Facebook

Христо Мутафчиев

Синдикални организации се готвят да спрат културните събития в страната за една седмица през октомври, ако бюджетът за сектор „Култура“ бъде намален с 37 милиона. Това съобщи председателят на Съюза на артистите в България (САБ) Христо Мутафчиев на пресконференция в БТА.

"През октомври всички ние, синдикати и представители на синдикати, с нашите структури в цяла България, заедно ще блокираме сектор „Култура“ от гледна точка на събития", каза Мутафчиев. По думите му, блокирани ще бъдат театрални и музикални спектакли и концерти. Затворени се очаква да бъдат галерии, музеи, читалища и библиотеки. Спирането на събитията е във връзка с подготвяния национален бюджет от служебното правителство, според който се предвижда 37 милиона лева да бъдат „отнети“ от Министерството на културата (МК), посочи Мутафчиев.

Едно от исканията е тези средства да бъдат възстановени в перо „издръжка“ на ведомството, в случай, че се гласува удължаване на бюджета до края на годината. Това ще направи възможно увеличение на субсидията, с която се издържат държавни и общински културни институти, смята председателят на САБ.

В бюджета за 2024 г. организациите настояват за сектор „Култура“ да бъде предвиден един процент от брутния вътрешен продукт (БВП). Липсата на този един процент финансиране води до немотия, до немарливост на много места и до непукизъм на голяма част от хората, които се занимават с изкуство, каза Христо Мутафчиев.

Той се позова на справка на Министерството на финансите, според което през 2020 г. приносът на културните индустрии към БВП е бил 5,6 процента, а през 2021 г. – шест процента. „За сметка на това нашият сектор получава от държавата 0,5 процента“, каза още председателят на САБ.

Друго искане на синдикалните организации и техните представители е да се промени стандартът, по който се финансира секторът на сценичните изкуства. Христо Мутафчиев допълни, че е необходимо да бъде подписано споразумение, в което да бъдат регламентирани по бранш минимални начални работни заплати на хората, заети в изкуствата. Предлага се това да важи за всеки, завършил висше училище в изкуствата.

Спирането на културните събития за седмица не е единствената мярка, обсъждана от синдикалните организации, в случай, че исканията им не бъдат удовлетворени. Христо Мутафчиев съобщи, че са водени разговори с Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР) за подкрепа на протестните действия. Едно от предложенията е в тази една седмица без култура БНТ да спре излъчването на филми с български актьори, както и филми и предавания, озвучени от български актьори.

Според председателя на национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев, протестни действия по места и по браншове ще се състоят още преди тази седмица през октомври. Тезата бе подкрепена и от вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, според когото „редиците на КНСБ отсега започват подготовката за протестните действия“.

Културата започва все повече да се възприема като средство за забавление, каза актьорът Георги Златарев. Според него, хората трябва да разберат, че културата е в основата на всяко тяхно решение в ежедневието им.

„Има разцъфване на фалшиви новини и национализъм. Те идват вследствие на невежество, а единственото средство за борба с това невежество е културата“, посочи Златарев.

В пресконференцията участваха още Нина Кръстева – председател на синдикат „Театър, музика и танц“ към КТ „Подкрепа“, Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Борис Начев – председател на независимата синдикална федерация (НСФ) „Култура“ към КНСБ, Мариела Маламатенова – изкуствовед в Националната художествена галерия и заместник-председател на НСФ „Култура“ към КНСБ, Петър Влайков от Асоциацията на работодателите в театралната област и актьорът Росен Белов, който членува в НСФ „Култура“ към КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2075

1

IvanGrozn

06.06 2023 в 16:41

Защо насраните актьори от насраните театри и незнайни от никому негледани филми, са в едно изречение с музеи, читалища и библиотеки?