От Холивуд готови да платят авторски права на Валя Балканска

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 19:00 12954 24

Композиторът Томас Бергерсен поиска да се извини на Валя Балканска за това, че е използвал част от песента „Излел е Дельо хайдутин“ във филма „Утреландия“ с Джордж Клуни и да заплати авторски права, съобщи БНТ.

Бергерсен опитал да уреди по законен начин използването на песента и изпратил запитване до „Мистерията на българските гласове“. Оттам обаче не получил отговор и затова решил, че песента е общодостъпна, защото са минали най-малко 60 години от смъртта на изпълнителя.

Когато разбрал за грешката си, той обяснил, че иска да се извини лично на Валя Балканска.

Самата тя пък обясни, че се радва за това, че песента е станала толкова популярна и посочи, че очаква извинение от композитора.

От „Музикаутор“ обаче подчерта, че Валя Балканска може да търси правата си за използването на песента, ако за саундтрака е използван оригиналния запис на нейния глас. „Излел е Дельо хайдутин“ е фолклорна песен, а върху фолклора няма авторски права в цял свят.

В същото време от Министерството на културата обявиха, че ще направят проверка за това дали в холивудския филм е използвана песента на Валя Балканска или част от нея.

„Важно е да припомним, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон“, посочват от министерството.

Трябва да се установи категорично дали наистина е било използвано изпълнението на Валя Балканска и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител. За целта е необходимо да се установи по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата й са нарушени. Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа, допълват те.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.06 2015 в 13:35

KOGA ?

13.06 2015 в 21:59

Моля ви спрете да пишете глупости. това не са авторски, а сродни на авторските права, т-нар- изпълнителски права.

13.06 2015 в 16:23

Ami da sa vzeli izpalnenie na Hadejda Hvoineva,Na Georgi Qilingirov-zahto na Valia Balkanska-bila umriala da go sadi i da go pita ,koi mu e kazal,qe e umriala-NAHALNICI Kluni i maimuni aman stiga sa ia podceniavali za tazi pesen v kosmosa i kolko im e piala na nahite guvedjari triabvahe parite da si neznae.Kradat zahtoto ni znaiat qe sme darjava ot kradlivi cigani i depotati !!!

13.06 2015 в 15:32

Вярно е отразено всичко според мен. най накрая да се разглеждат правата като авторски и сродни (продуцентски и изпълнителски) Ако от продукцията са използвали запис с нейния глас претенции могат да имат тя в качеството си на изпълнител и продуцента на звукозаписа.В случай че те са направили нов запис и песента е изпята от друг изпълнител, няма нарушение на ничии права.

13.06 2015 в 15:01

Саня Армутлиева да я представлява.

13.06 2015 в 11:59

Божее, медиите вече правят новините, вместо да ги отразяват. Имам удоволствието да познавам Томас Бергерсен и той е супер пич. Нито е надут, нито прави всичко за пари. Но това няма как да го знаете. И сега този човек е готов да даде пари при положение, че единствено е уважил българския фолклор, над който никой няма авторски права, и го е направил достояние до целия свят. Шапка му свалям!

13.06 2015 в 02:48

До 08 Дельо

дамата, каквато и да е тя, не е потърсила медиите за да каже, че песента е нейна, а медиите потърсиха нея с внушението, че песента е нейна. иначе по-скоро става дума за това, че е използвано нейно изпълнение, а не че тя е носител на правата. поне аз така схванах случая.

13.06 2015 в 01:29

Значи.. от рисуване разбирам, и не претендирам че съм спец по музика. Но след като ще разискваме фолклора и в частност г-жа Космически Глас, едва ли е важно дали е авторска, защото друга интерпретация или друга певица да я предтавила пред света НЕ ЗНАМ. Не съм чула Надка Караджова или сестри Кушлеви да я пеят /може грешката и да е моя/ само по-ранните версии на Надежда Хвойнева и Христо Чилингиров.
И смятам, че Народната Музика и творчество следва да се защитават, Тука няма авторство - казва се от Златоградски регион /Родопска фолклорна област/ събираните с векове песни на нашия народ КАКВО??? Без пари ли ще даваме???
И МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪЙ НАРЕЧЕНАТА КУЛТУРА И тЪЙ НАРЕЧЕНИЯ "МУЗИКУАТОР" /а име ли е?/ СА НАЙ-ДОЛНА НЕГРАМОТНА ПАПЛАЧ..
АМИ ДАЙТЕ ДА ИМ ДАДЕМ УТРЕ И ЖЪТВАРСКИТЕ ПЕСНИ..И ТЕЗИ ОТ КАЗАНЛЪК, А 'ЩО НЕ И ТЕЗИ НА НЕДЯЛКА КЕРАНОВА И БОРИС МАШАЛОВ и ако може за без пари нали??..че отдавна са починали и не могат да си търсят правата!
........Е*АСИ

12.06 2015 в 23:56

Композитора е направил опит да се свърже с Валя Балканска и не е успял, значи е ползвал нейно изпълнение. Следователно има нарушени права.

12.06 2015 в 23:52

Като оставим настрана това дали Валя Балканска може да има претенции към правата на песента, на мен ми прави впечатление нещо друго.Дори и да е фоклорна песен и поради тази причина да могат всички да я използват свободно, е редно да се спомене някъде, че е българска народна песен.Това не е първият път, в който Холивуд "взима назаем" български народни композиции.В повечето ( да не кажа всички) случаи, те не споменават въобще източника и се правят,че това е тяхнo произведение.Един добър пример е песента "Зайди, зайди ясно слънце" , чиято мелодия е използвана в популярният филм "300" и носи името "Message for the queen". Оказва се, че тя е най-популярната песен от целия саундтрак, но повечето хора, които я слушат нямат никаква представа откъде иде.Ако го бяха споменали някъде, тогава може би щяхме да имаме нарастващ брой чужденци интересуващи се от и уважаващи българския фолклор. Би било добре да настояваме да споменават България, когато се вдъхновяват от нея :)