Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

От Холивуд готови да платят авторски права на Валя Балканска

OFFNews 12 юни 2015 в 19:00 14067 24

Композиторът Томас Бергерсен поиска да се извини на Валя Балканска за това, че е използвал част от песента „Излел е Дельо хайдутин“ във филма „Утреландия“ с Джордж Клуни и да заплати авторски права, съобщи БНТ.

Бергерсен опитал да уреди по законен начин използването на песента и изпратил запитване до „Мистерията на българските гласове“. Оттам обаче не получил отговор и затова решил, че песента е общодостъпна, защото са минали най-малко 60 години от смъртта на изпълнителя.

Когато разбрал за грешката си, той обяснил, че иска да се извини лично на Валя Балканска.

Самата тя пък обясни, че се радва за това, че песента е станала толкова популярна и посочи, че очаква извинение от композитора.

От „Музикаутор“ обаче подчерта, че Валя Балканска може да търси правата си за използването на песента, ако за саундтрака е използван оригиналния запис на нейния глас. „Излел е Дельо хайдутин“ е фолклорна песен, а върху фолклора няма авторски права в цял свят.

В същото време от Министерството на културата обявиха, че ще направят проверка за това дали в холивудския филм е използвана песента на Валя Балканска или част от нея.

„Важно е да припомним, че по принцип фолклорната музика не е обект на авторскоправна защита, защото авторите й са неизвестни и такива произведения могат да се обработват свободно, както и да се използват фрагменти от тях за създаване на нови произведения. Така че в случая няма нарушени авторски права - поради факта, че те не се защитават по закон“, посочват от министерството.

Трябва да се установи категорично дали наистина е било използвано изпълнението на Валя Балканска и тогава ще може да се твърди, че са нарушени нейните сродни права като изпълнител. За целта е необходимо да се установи по безспорен начин използването във филма на песента в изпълнение на Валя Балканска, тъй като от това зависи дали тя може да претендира, че правата й са нарушени. Ако е направен обаче изцяло нов запис и в саундтрака на филма не се използва изпълнението на българската певица, то тогава за права не могат да претендират нито изпълнителят, нито продуцентът на звукозаписа, допълват те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!