Холивуд нарушил "сродни права" на Валя Балканска

OFFNews Последна промяна на 12 юни 2015 в 09:57 4246 10

Холивуд е нарушил не авторски, а "сродни права" на Валя Балканска при използването на "Излел е Дельо хайдутин" в саундрака на касовата продукция "Утреландия". Това стана ясно от думите на Петър Делчев – член на УС на “Мюзикаутор”, по БНТ. 

Това е фолклорна песен. Върху фолклора в цял свят, практиката е, че няма авторски права. Ако във въпросния саунтрак е използван оригиналния запис на нейния глас, са засегнато две групи, така наречените “сродни права” – на Валя Балканска като изпълнител и на продуцента на записа. Би трябвало Валя Балканска да се свърже с продуцентската компания и да им отправи покана за уреждане на тези отношения, обясни Делчев. 

Легендарната песен „Излел е Дельо хайдутин” е използвана в музиката към филма с Джордж Клуни „Утреландия”, стана ясно вчера. Композиторът Томас Бергерсен признава в интернет кореспонденция с БНТ, че е използвал малка част от песента. Валя Балканска поиска извинение от екипа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2015 в 18:37

dsc и тролски колектив:
освен България, само още 1 държава в Европа (не помня коя за съжалние) признава авторски права на аранжора (за каквито в случая може да се намеси Музикаутор). Сродните права се управляват от Профон - той човекът си го каза сутринта, ама кой да слуша...
Другото е, че практиката да се ползват анонимни сесийни музиканти (например Alan Parson е работил като такъв :)), не е от сега и гласът, който се чува може да е на произволна българска (или македонска или сръбска) емигрантка.
така че - ако е ползван записът с гласа на В. Балканска - може и да вземе някой лев, но точно "ограбена" не е

12.06 2015 в 14:38

Както е известно, уважаемата Валя Балканска не е автор на музика и текст, а е един изпълнител (както и много други), на тази песен. Освен това, тя заяви, че гласът в използвания фрагмент, не е нейният. Във какво се състои нейната зависимост, и за какво трябва да и се извинява някой. Който знае, какви са точно нейните авторски права, да обясни моля !

12.06 2015 в 13:23

Все пак Валя Балканска не е автор на песента, преди нея са я пели десетки народни певци (Надежда Хвойнева), след нея продължават да я изпълняват и други народни певци. Какво значи "откраднаха ми песента"?

12.06 2015 в 12:23

няма кой друг глас да е.дори да е модифициран, пак се ползва от защита.правата са сродни на авторски, защото тя е "автор" на самото изпълнение, а балкантон доколкото знам вече не съществува като продуцент.ако радиото е било продуцент, тогава и те трябва да получат обезщетение. а нека тогава и Министерски съвет да бъде така добър да заплати за предоставянето на записа на НАСА, тъй като той представя не само България, но и Земята. НАСА предполагам че са платили на българската държава, като имам предвид респекта на американците към авторството. Също така по тази причина съм сигурен, че и продуцента на саундтрака си е платил на профон или музикаутор чрез американските им партньори, но от профон и музиаутор са толкова корумпирани и невежи, че сигурно не са разбрали, а не ги и интересува.a а и кой знае кой наш ДС тарикат е придобил правата и ги разпродава в чужбина без авторите да знаят.

12.06 2015 в 11:56

Не са използвали нейния глас, или ако е нейния, е променен, по-ниска тоналност (лаишки го наричам тоналност, не знам как е правилно). От няколко дни се чудя за какви авторски права става дума, толкова некомпетентни журналисти!

12.06 2015 в 11:45

Ех, ама като го лепнете това „Холивуд“...
Целия квартал ли е нарушил правата? Или само конкретен продуцент/композитор?

12.06 2015 в 11:15

Ако е използвал нейния глас в микса, който е направил, което може и да не е така.
Томас Бергерсен отдавна работи с български изпълнители:
http://www.thomasbergersen.com/?page_id=164
http://www.thomasbergersen.com/?page_id=261
https://www.youtube.com/watch?v=3VaHw7fZadQ


12.06 2015 в 10:25

много тролове, които мразят да четат. или да мислят над прочетеното. или пък просто толкоз си могат.

12.06 2015 в 10:17

KLETA MAJKA BALGARIQ!!!!!!!1 :D

12.06 2015 в 10:12

Много добри адвокати си имаме в тоя "Мюзикаутор".

Холивуд е район в Лос Анжелос, та не ни е много ясно как точно е "нарушил" "правата", па били те авторски, сродни или други.

Предричаме, че срещу адвокатите на фирмата, която е направила въпросния филм "Мюзикаутор" няма големи шансове.