Над 150 филма на София филм фест

Владимир Йончев 31 януари 2013 в 14:41 2038 0

17-ти София Филм Фест през март
17-ти София Филм Фест през март

От 7 до 24 март ще се състои 17-ият София Филм Фест, където ще бъдат представени близо 150 пълнометражни игрални филма и 70 късометражни.

По традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март ще представят паралелни събития.

Фестивалът ще се открие официално на 7 март в Зала 1 на НДК, 19.30, със световната премиера на българския документален филм „Витоша” на режисьора Любомир Младенов. Филмът отразява искрата на чистата любов към природата, разпалила пожара „Орлов мост” и цялото движение на млади хора към промяна в обществото ни.

Закриването на международната програма е на 17 март отново в Зала 1 с българските премиери на номинираните за Оскар „Кон-Тики” на Йоахим Рьонинг и Еспен Сандберг (Норвежка гала на фестивала) и „Любов” на Михаел Ханеке („Златна палма” в Кан, „Златен глобус” за чуждоезичен филм, 5 номинации за „Оскар”, 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм).

Международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят). Наградата е статуетка и парична премия от 5 000 евро.

За трета поредна година отново два български филма ще участват в Международния конкурс - „Цветът на хамелеона” на режисьора Емил Христов, носител на 4 награди от фестивала „Златна роза” 2012, между които и приза за най-добър филм, и „Джулай” на Кирил Станков.

Сред останалите заглавия са:

„Панихида” (Panihida) – Молдова-Германия, режисьор Ана-Фелиция Скутелнику

„Шаркия” (Sharkiya) – Израел-Франция-Германия, режисьор Ами Ливне

„Месец в Тайланд” (A Month in Thailand) – Румъния, режисьор Паул Негоеску

„Мона” (Mona) – Латвия-Исландия, режисьор Инара Колмане

„Oh Boy” – Германия, режисьор Ян Оле Герстер

„Празен дом” (The Empty Home) – Киргизстан-Русия-Франция-Великобритания, режисьор Нурбек Еген

„Порцелановият кон” (The Porcelain Horse) – Еквадор-Аржентина, режисьор Хавиер Андраде

Конкурсът за български късометражен филм на 17-ия София Филм Фест продължава традицията на Наградата Джеймисън, която 10 години провокира много млади кинематографисти в България да представят свои филми. Селекционната комисия е в състав: Светослав Драганов – режисьор, Петя Александрова – кинокритик и Неда Морфова – режисьор, носител на наградата JAMESON за 2012. Те ще определят 12 финалисти.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2013 г. са „Любов” „Цезар трябва да умре” („Златна мечка - Берлин ’12) на Паоло и Виторио Тавиани, „Пиета” („Златен лъв” - Венеция ’12) на Ким Ки-Дук, „В къщата” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’12) на Франсоа Озон, "Всеки ден в нашето семейство" („Everybody in Our Family”) („Сърцето на Сараево” – Сараево ‘12) на Раду Жуде.

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 ще бъде гостуването на легендата Паоло Тавиани и съпругата му, художника по костюмите Лина Нери Тавиани, които ще представят последният си филм „Цезар трябва да умре”. Паоло Тавиани ще получи лично Наградата на София за цялостния принос на братя Тавиани към киноизкуството.

Наградата на София ще бъде връчена още на българския актьор Ицхак Финци и холандския режисьор Йос Стелинг. Фестивалната публика ще има възможност да гледа два филма с участието на Ицхак Финци – класиката „Преброяване на дивите зайци” (1973, реж. Едуард Захариев) и премиерният „Вера” (2012, реж. Елизавета Боева).

Йос Стелинг ще се представи с филма „Момичето и Смъртта” - история за невъзможната любов между руски учен и куртизанка.

Американското независимо кино ще бъде представено с няколко топ-заглавия, сред които „Хичкок” на Саша Джервази с Антъни Хопкинс, Хелън Мирън и Скарлет Йохансон, дебютът на Дъстин Хофман „Квартет”, с Маги Смит и Били Конъли, „Космополис” на Дейвид Кроненбърг, с Робърт Патинсън, Пол Джамати, Жюлиет Бинош и Саманта Мортън, участвал в конкурсната програма в Кан ‘12.

През 2013 г. фестивалът ще отпразнува 20 години от организирането на първия Рок Филм Фест. По повод юбилея ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер). В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл „We Will Rock You”, изграден върху великите хитове на Куиин, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис ще покажем „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987).

Прожекциите на филмите в София Филм Фест ще бъдат в Зала 1 на НДК, кино „Люмиер”, Дома на киното, Синема Сити, Евро Синема, Червената къща и Гьоте Институт.

Повече информация за фестивала може да получите на официалната страница на София Филм Фест.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови