Трите големи обиколки може да се проведат в рамките на 71 дни

OFFNews 04 май 2020 в 21:17 7274 0

Трите най-големи колоездачни обиколки могат да се проведат в 71-дневен период през есента според излязъл в медиите график на Световния колоездачен тур.

Колоездачният календар бе опустошен от глобалната пандемия от коронавирус, като професионалните състезания са преустановени от март насам.

Тур дьо Франс бе изместен за периода август-септември, два месеца след оригиналните си дати на провеждане, въпреки че след изявление миналата седмица на френското правителство, след което стана ясно, че няма да има професионален спорт в страната до септември, това постави под въпрос провеждането му, като някои от най-известните фигури в спорта се обявиха срещу перспектива на провеждане на Тура без публика.

Сега неофициален план, публикуван от испанския вестник AS и цитиран от БГНЕС, даде яснота относно срока за провеждане на Тур дьо Франс, Джиро д‘Италия и Ла Вуелта.

Предвид продължаващата неяснота относно вдигането на ограничителните мерки, и това, че националните правителства реагират по различен начин на големите предизвикателства в собствените си страни, графикът може да бъде повече от временен, като няма още консенсус и в рамките на страните, и на границите относно завръщане към нормален начин на живот.

Ако планът влезе в действие, колоезденето ще стартира със Страде-Бианке на 1 август, и Тур дьо Франс ще започне в Ница на 29 август. Един проблем в програмата възниква с Обиколката на Италия, започвайки от 3-25 октомври заедно с двата „Монумента“ и Ла Вуелта, последната от които ще съвпадне със старта на Париж-Рубе.

Лиеж-Бастон-Лиеж ще се проведе на 4 октомври, Обиколката на Фландрия на 18 октомври, и Ла Вуелта, вече редуцирана до 18 етапа, ще стартира на 20 октомври, което означава, че ще има дни допълнително каране от Гранд Тура в Испания и Италия.

Окончателният план трябва да бъде публикуван във вторник сутринта от Международния колоездачен съюз (ЮСИ), въпреки че не се очаква той да реши проблема, свързан с провеждане на състезания без зрители, като съдбата на Тур дьо Франс остава под въпрос в това отношение.

„Тур дьо Франс не бе поставен под въпрос. Няма да има масови струпвания на хора до септември, но предвид старта на Тура на 29 август, може да има промени. Те зависят от организаторите ASO“, сподели спортния министър на Франция Роксана Марасинеану в четвъртък, след като правителството обяви удължаването на забраната във връзка със спортните събития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови