Хвърлят сянка на съмнение върху победата на Фрум във Вуелтата

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2017 в 18:51 3514 3

Най-успешният британски колоездач Крис Фрум може да бъде наказан заради положителна проба за веществото салбутамол над допустимите норми.

Тестът е направен на 20 септември тази година по време на колоездачната обиколка на Испания, която Фрум спечели и записа златен дубъл след успеха си и на Тур Дьо Франс преди това. "Б" пробата на състезателя също е положителна, съобщиха британските медии.

Салбутамол по принцип не е забранен препарат и се използва дори от аматьорите в колоезденето, но допустимото количество е 1000 нанограма на милилитър, докато Фрум е превишил два пъти тази норма. По-рано Фрум е казвал, че страда от астма и затова приема салбутамол с инхалатор. Той има разрешение за употребата му, познато като  TUE (изключение за терапевтична употреба).

Спортистът може да докаже, че превишените норми на веществото са резултат от употребата му с инхалатор. Но ако бъде признат за виновен, титлата му от Вуелтата ще бъде отнета и може да бъде наказан с лишаване от състезателни права.

"Всеизвестно е, че имам астма и взимам инхалаторно салбутамол. На "Вуелтата" състоянието ми се влоши и по съвет на лекаря увеличих дозата. Тогава бях лидер в състезанието и бях наясно, че ще ме проверяват всеки ден и не бих си позволил да превиша нормите", коментира самият Крис Фрум.

Крис Фрум е четирикратен победител в най-престижното колоездачно състезание Тур дьо Франс (2013, 2015, 2016 и 2017). През тази година британецът триумфира в Тур дьо Франс и "Вуелтата", с което стана едва третият колоездач с победи на двете състезания в една година след французите Бернар Ино (1978) и Жак Анкетил (1963).

"Изключенията за терапевтичната употреба TUE имат място в спорта, ако се взимат по правилния начин. Не бива да отказваме на някого лекарствата, ако има нужда от тях. Какво ще кажете ако сте ужилени от пчела например и имате алергична реакция? Никога не казвай никога – звучи измамнически, но не мога да видя кога бих употребявал лекарства точно сега.

През 2015 Обиколката на Франция беше много трудна. Аз съм асматик и тогава имах белодробна инфекция. Провеждаха ми тестове за дишането всяка сутрин и резултатите бяха лоши. Повече от 10 % понижаване на показателите в деня на голямото състезание на годината. Мисля, че е разбираемо от медицинска гледна точка защо се наложи приемането на TUE. Имах нужда от облекчение на бронхите, но много хора морално биха запитали “Как успяхте?” Именно затова аз не употребих никакви медикаменти. Не исках победата ми да бъде осквернена от такива въпроси.

Опитах се да бъда прозрачен относно TUE. Чувствам, че не бих могъл да направя повече. Хората винаги ще бъдат подозрителни, заради историята на колоезденето. Напълно разбираемо. Те имат своето право. Ако трябва да се чакат 10 години за моите проби да бъдат повторно изследвани, за да се каже най-накрая “ОК”, тогава нека да бъде така", сподели Фрум в края на септември пред "Таймс".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

3

Стефан

14.12 2017 в 00:04

Ми що не идеш тогава да се надбягваш с другите асматици, да те видим тях как ще ги надбягаш ...

27639

1

sottozero

13.12 2017 в 19:20Това е възмутително. Веднага трябва да се накажат руските спортисти!