Герант Томас облече жълтата фланелка след най-краткия 11-и етап на Тура

OFFNews 18 юли 2018 в 19:34 1555 0

Състезаващият се за "Team Sky" Герант Томас поведе в генералното класиране, след като записа първата си победа в колоездачната обиколка на Франция, финиширайки на челното място в днешния 11-и етап, който е и най-къс в историята на Тура - 108,5 километра от Албервил до Ла Росиер Еспасе Сан Бернардо.

Уелсецът пресече финалната линия след 3 часа, 29 минути и 26 секунди, като си осигури победата на последната височина, когато направи много мощна самостоятелна атака.

Триста метра преди финала той задмина и лидера Микел Ниеве (Mitchelton–Scott), който бе изцеден до краен предел и в крайна сметка завърши пети. Втори и трети финалната линия преминаха холандецът Том Дюмулен (Тeam Sunweb) и четирикратният победител Крис Фрум (Team Sky), които бяха с 20 секунди по-бавни от Томас.

Досегашният лидер в обиколката - белгиецът Грег ван Авермат (BMC Racing Team), изостана много от фаворитите още на втората височина за деня, в който колоездачите започнаха с две изкачвания от висша категория, последва едно от втора и накрая едно от първа към Ла Росиер. Ван Авермет финишира 71-и - на 22 минути и 23 секунди зад Томас, и падна до 27-о място в общото подреждане.

В генералното класиране след 11-ия етап водачът Томас е с общо време 44 часа, 6 минути и 16 секунди. Втори вече е Фрум - на 1 минута и 25 секунди, а трети е Дюмулен - на 1 минута и 44 секунди. Италианецът Винченцо Нибали (Bahrain–Merida) е четвърти - на 2:14 минути, пети е словенецът Примож Роглич (LottoNL-Jumbo) - на 2:23 минути.

В класиранията за останалите трика Жулиен Алафилип (Team Quick Step) ще продължи да носи бялото на червени точки за "най-добър катерач" и в утрешния дванадесети етап, словакът Петер Саган (BORA–Hansgrohe) ще бъде със зеленото за "най-добър спринтьор", докато французинът Пиер-Роже Латур (Team Ag2r-La Mondiale) ще носи бялото за "най-добър млад състезател". При отборите първи е "Movistar".

Иначе още в началото на етапа Саган започна с атаките и успя да се откъсне. Идеята на световния шампион беше да стигне до междинния спринт, за да спечели точки и да увеличи преднината си в класирането за зелената фланелка.

По време на изкачването основната група се водеше от отбора на "Team Sky", който пусна бегълците на повече от шест минути без да се притеснява. След средата на катеренето Кол дьо Пре тимът на "Movistar" започна да води групата, което редуцира броя на колоездачи в нея.

На спускането изненадващата атака дойде от Том Дюмулен, който бързо настигна Алехандро Валверде (Movistar), но испанецът нямаше сили да продължи.

В четвъртък на колоездачите им предстои много тежък етап - 175,5 километра от Бург Сен Морис до Алп Д'Юез, в който ще бъдат преминати три височини от висша категория и една от втора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!