''Човекът, който разхождаше книги'' на Карстен Хен вече на книжния пазар у нас

OFFNews 07 декември 2021 в 09:05 2492 0

Книжарят Карл Колхоф е главният герой в най-новата книга на Карстен Хен „Човекът, който разхождаше книги“. След няколко страници човек се чувства като у дома си и всичко му изглежда познато и любимо – пътеките и алеите, площадът пред катедралата. Сякаш се разхождаме със стария книгопродавач и усещаме паважа под стъпките си.

Основна идея в романа - влязъл в Топ 10 на "Шпигел" - е, че едно дете с голямо сърце може да преобрази живота на самотен, стар мъж. На пръв поглед не толкова ново хрумване, но с опознаването на различните герои, всеки със своите особености, читателят е запленен. Те са дистанцирани на вид хора, които се оказват с добро сърце и собствени копнежи.

Авторът споделя, че има специална връзка с книгата. Носел е идеята за нея години, преди да я осъществи. Писането й е било емоционално, тъй като книжаря Карл е вдъхновен от бащата на Хен, а момичето Шаша е кръстено на дъщеря му (преди време самата тя се е нарекла така).

За да не се изгубят героите му, авторът си е нарисувал скица на въображаемия град, в който се развива действието. „Историята е универсална, може да се случи навсякъде и по всяко време“, споделя Хен. Но реалността след навлизането на COVID в живота ни го шокира – не е и подозирал, че доставянето на книги по домовете ще е толкова актуално. Романът е написан много преди първия локдаун.

Карстен Хен винаги пише няколко книги едновременно и има опит в различни жанрове. Издал е романтични и детски книги, а сред най-известните му творби са 18-те криминални романа.

В „Човекът, който разхождаше книги“ (почти) няма престъпления, а единственият герой, който проявява детективски амбиции, е деветгодишната Шаша. 

Книгата излиза на българския пазар на 16 ноември благодарение на издателство „Ера“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови