Антони Здравков пред Nostrabet: Опитът на Мъри може да е решаващ, дано младите не прегорят срещу ПАОК

OFFNews 20 юли 2022 в 14:50 2097 0

Антони Здравков

Снимка НостраБЕТ

Антони Здравков

Наставникът на Монтана, Антони Здравков, даде ексклузивно интервю за сайта НостраБЕТ. В него той сподели очакванията си за сезона във Втора Лига, посочвайки тимовете на Етър и Миньор Перник като основните конкуренти на неговия състав за влизане в efbet Лига. Здравков оцени и като нещо положително увеличаването на отборите в елита от 14 на 16.

Опитният бивш на наставник на Левски и Лудогорец не пропусна и да даде мнение за предстоящите европейски дуели на българските тимове. Според него „сините“ ги чака огромно изпитание срещу ПАОК, но специалистът добави, че опитът на Станимир Стоилов в подобни битки може да вдъхне увереност на младите състезатели. Здравков си пожела 2-3 български отбора да успеят да намерят място в груповата фаза на европейските клубни турнири и през този сезон.

Здравейте, господин Здравков! Сезонът започна неблагоприятно за Монтана, но има доста време за реакция. Колко сложни са тези дебютни мачове от даден сезон?

Определено има неизвестни в тези мачове, но това не би трябвало да има значение, поне не и за мен. В този първи кръг има и отбори, които победиха, все пак. Всички сме длъжни да сме подготвени, затова се прави лятна подготовка. Това не е оправдание за никого, особено за мен лично, като треньор.

Споделихте за проблемите в атака. Как смятате, че Вашият тим може да компенсира липсата на силен голмайстор?

Така е, два поредни трансферни прозореца не вземаме правилния нападател. Ако намерим такъв, то той се оказва скъп за Втора Лига. С някои цели се разминахме, с други не се разбрахме и това е сериозен проблем. Ще работим с това, което имаме и ще се трудим с нападателите, с които разполагаме. Това означава, че ще трябва да отделяме повече внимание на завършването по време на груповите тренировки. Надявам се да вдигнем нивото на полезно действие в това отношение.

Финансовият аспект ли е сред големите разлики между efbet Лига и Втора Лига?

Не само финансовият аспект е различен. Много играчи държат да са в елита. Има момчета, които предпочитат да са резерви в efbet Лига, за което ги разбирам. Със сигурност финансите се различават, но това е нормално. В елита винаги се дават малко повече пари.

Силите във Втора Лига изглеждат изключително изравнени през този сезон. Кои ще са основните конкуренти за промоцията?

Към момента ние и Етър сме афиширали амбиции. Времето ще покаже дали тези амбиции са реалистични. Има и други отбори, които ще се борят за челните места – Миньор Перник, Крумовград дори. Мисля, че този тим може да се намеси сериозно, като не изключвам да има още 1-2 тима, които да стъпят здраво в надпреварата.

Какво смятате за участието на дублиращите тимове във Втора и Трета Лига – помага ли това на подрастващите за тяхното развитие?

Смятам, че това е нормален процес, вижда се из цяла Европа. Похвално е, че се интегрира у нас. В тези тимове имат възможност да играят състезатели, които не са имали този шанс в клубовете си. По-рядко се стига и до преотстъпване. Това допринася за тяхното развитие, тъй като те имат осигурено игрово време.

От друга страна, философията на клуба и на вторите и третите тимове е в синхрон с изискванията на първия тим. По този начин, когато даден играч се озове при мъжете, то той е подготвен и знае какви са изискванията. Това е много добро действие на клубовете, които може да си го позволят.

Някои треньори се оплакаха, че това ограничава възможностите за вземане на играчи под наем. Проблем ли е това за нискоразредните тимове?

Да, в по-малка степен се случват наемите. Затова и по-добрите играчи остават да играят в дублиращите тимове. От друга страна, това дава възможност на по-млади играчи за изява, каквато те не биха имали при други обстоятелства.

Добра идея ли беше повишаването на бройката на отборите в efbet Лига на 16 и ще спомогне ли това за вдигането на конкуренцията, или напротив?

От това, което виждам до момента, няма отбор, който да е много по-слаб от другите тимове. Ще бъде равностойно и винаги съм казвал, че 16 тима е оптималната бройка за efbet Лига. Не искам да ангажирам никого с това мое мнение, разбира се.

Проблемът идва оттам, че по този начин телевизионните права ще се разделят на 16, вместо на 14, което означава и намаляването на приходите за някои тимове. Това предизвиква недоволство, но това не се казва директно.

Европейското участие на нашите тимове започва с пълна сила тази седмица. Как оценявате шансовете на нашите представители?

Лудогорец вече преодоля един противник и сега вторият също е доста лек. ЦСКА също има своите шансове за продължаване напред и с оглед на жребия, мисля, че клубът има шансове да стигне далеч. Задача на Левски е най-трудна, но пък първенството в Гърция още не е започнало, така че може би „сините“ имат своите шансове. Мачът на Ботев Пловдив е много равностоен.

Искрено се надявам всичките ни тимове да преодолеят съперниците си. Би било много полезно отново да имаме 2-3 тима в груповата фаза на европейските клубни турнири.

Един от бившите Ви тимове – Лудогорец, може да срещне доста тежък съперник в третия кръг, в лицето на Динамо Загреб. Готов ли Ви изглежда отборът за нови европейски подвизи?

Не мога да кажа на 100%. Там амбицията винаги е влизане в Шампионската лига. В предварителните кръгове обаче играят доста сериозни отбори и сега също няма да им е лесно. Реалната цел за ШЛ ще е трудна, но дано имат късмет. Ако обаче Лудогорец попадне в Лига Европа, то това също ще е добър успех. Знаете, че останалите тимове може да се надяват само на участие в Лигата на конференциите.

Вие бяхте последният треньор, с когото „орлите“ постигнаха добри резултати в Европа, включително и в груповата фаза на Лига Европа. Какво пречи на клуба да повтори тези успехи последно време?

Всичко, което споменахте, е част от проблема – смяната на поколенията, промененият формат на квалификациите и по-силните съперници. Промяната на стила също е фактор. Така нареченият тики-така стил на Лудогорец за България вече не е налице, защото профилът на новите попълнения е различен и бразилците намаляха. Всичко това оказва влияние. Докато улегне този тим и намери своя стил, то ще има някои проблеми. Клубът обаче върши добре работата си, но малките детайли пречат да се изпълни целта.

Кое е най-важното в тези възлови европейски дуели?

На подобно ниво самочувствието и опитът в европейските мачове са много важни. Затова трябва да имаш самочувствието като състезател да излезеш и да си изпълняваш задачите си от първата до последната минута. Именно самочувствието води до лекота на терена. Липсва притеснението и просто излизаш, за да се надиграваш с противника.

Колко ключова роля ще изиграе опитът на Мъри Стоилов в мачовете на Левски с ПАОК?

При всички положения опитът му е много положителен момент за Левски. Както казах, това са дуели с различен заряд, съвсем различен от тези за първенство и купа. Всеки отбор знае, че има само два мача, за да продължи напред. Опитът на Стоилов със сигурност ще помогне на тима и ще вдъхне увереност и на младите играчи. Въпросът обаче е тези млади състезатели да не прегорят в ключовите моменти. Желанието за изява може да доведе до пренавиване, съответно и много повече грешки от нормалното.

И за финал, господин Здравков – какво си пожелавате в личен и професионален план в следващите месеци?

Пожелавам на всички треньори и играчи в България да сме здрави – да няма контузии, болести и лоши моменти в клубовете. В личен план си пожелавам да постигнем зададените преди началото на сезона цели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!