Как се разпределят депутатските места по райони

ДБ получава мандати в Пазарджик, Перник и Смолян. "Продължаваме и промяната" и ГЕРБ остават без мандат единствено в Кърджали. Там почти всички депутати са от ДПС

Таня Николова 17 ноември 2021 в 11:58 3484 0

Снимка Александра Маркарян

Как се разпределят депутатските места по райони?

Ето какво сочат предварителните изчисления на база 100% преброени изборни резултати, калкулирани от сайта Bird.bg?

„Продължаваме промяната“ има общо 67 депутатски места и взема мандати от всички избирателни райони без Кърджали. Коалицията взема 6 места в най-големия столичен МИР – 23-ти, и по 5 във Варна и в столичния 25 МИР. Депутатите от София са общо 15, като тук се прибавят и 4-ма от 24 МИР. Също 4-ма ще са от Бургас и Пловдив. По трима народни представители ПП има от Пловдив-област, Благоевград, Русе и Стара Загора. По двама депутати влизат от Велико Търново, Добрич, Пазарджик, Плевен, Сливен, София-област и Хасково. От останалите ще има по един представител.

ГЕРБ има общо 59 депутати. Партията също като „Продължаваме промяната“ остава без депутат единствено в Кърджали. Най-много представители – по 4 – ГЕРБ ще има от софийските 23 и 25 МИР и от Варна. В столичния 24 МИР хората на Бойко Борисов завоюваха три места. Толкова имат и в Благоевград, Бургас, Пловдив-град, Пловдив-област и Стара Загора. По два мандата ГЕРБ получава във Велико Търново, Враца, Пазарджик, Плевен, Русе, Сливен, София-област и Хасково. В останалите райони мандатите са по един.

ДПС получава цели 4 от общо 5-те мандата в Кърджали. Петият отива при „Възраждане“. В Бургас движението получава 3 от 14-те мандата. По две места има в Благоевград, Разград, Силистра, Търговище, Хасково и Шумен. По един депутат ДПС ще има и от: Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив-област, Русе, Смолян, София-област, Стара Загора. Движението не взема нито един мандат от София и Пловдив-град.

БСП има 26 депутатски места. По две места левицата взема само в Плевен и Пловдив-област, а по един представител ще има от Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив-град, Русе, Сливен, София-област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и в софийските 23, 24 и 25 МИР.

„Има такъв народ“ завоюва 25 мандата. По двама народни представители формацията на Слави Трифонов ще има от Плевен и Варна. По един депутат влиза от Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив-град, Пловдив-област, Русе, Сливен, София - 23, 24, и 25 МИР, София-област, Стара Загора, Хасково и Шумен.

„Демократична България“ получава 16 мандата. Най-много са в София – 3 в 23 МИР и по 2 в 24 и 25 МИР. Десницата завоюва по един мандат и в Благоевград, Бургас, Варна, Пазарджик, Перник, Пловдив, Смолян, София-област и Стара Загора.

Новата партия в парламента „Възраждане“ взема 13 мандата ще е представена от 13 депутати. Тя взема по едно място от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Пловдив-град, Пловдив-област, софийските 23, 24 и 25 МИР, Стара Загора и Ямбол.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София